Map

Νέα - Ανακοινώσεις

>>15/04/2014

>Ούτε ράντσο το Πάσχα στην Καλαμάτα

Κοσμοπλημμύρα αναμένεται τις ημέρες του Πάσχα στην Καλαμάτα, ενώ αντίθετα στην Τριφυλία η κίνηση φαίνεται ότι θα είναι πεσμένη σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία των μέχρι τώρα κρατήσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες του νομού, πολλοί ταξιδιώτες από την Αθήνα αλλά και άλλες περιοχές θα έρθουν για Πάσχα στη Μεσσηνία.

Πολλά ξενοδοχεία δεν έχουν διαθέσιμα δωμάτια εδώ και μέρες και όπως είπαν στην "Ε" στελέχη τους, καθώς και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Σπύρος Λαγωνικάκος, η τουριστική κίνηση τις ημέρες του Πάσχα αναμένεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Καθόλου ικανοποιημένος από τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Τριφυλίας δεν είναι ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων Κώστας Αγγελόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Galaxy" Σπύρος Λαγωνικάκος είπε ότι τα ξενοδοχεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας γέμισαν και με δυσκολία βρίσκει κανείς να κλείσει δωμάτιο. Παρατήρησε ακόμη ότι φέτος «θα φτάσουμε σε πληρότητα το 100%».

Είπε επίσης ότι «τα ξενοδοχεία που προσφέρουν πακέτο με φαγητό σε γκρουπ ξεκίνησαν τις κρατήσεις για το Πάσχα πριν ενάμιση μήνα». Εκτός από γκρουπ κατεβαίνουν για τις γιορτές στην Καλαμάτα και μεμονωμένοι επισκέπτες. Και αυτή την περίοδο «φιλοξενούμε κυρίως Ελληνες, αλλά έχουν ξεκινήσει να έρχονται και ξένοι τουρίστες».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας Κώστας Αγγελόπουλος και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Artina" είπε ότι φέτος «δεν είναι τόσο καλά από κίνηση, πολλά ξενοδοχεία δεν γέμισαν και συνάδελφοι μου είπαν ότι έχουν πρόβλημα γιατί οι κρατήσεις είναι ελάχιστες». Εκτιμά λοιπόν ότι «ίσως πέρα από τη φτώχεια, ρόλο έπαιξε και το ότι στις ειδήσεις λένε πως θα έχει κακοκαιρία και βροχές τις ημέρες του Πάσχα». Ωστόσο, παραμένει αισιόδοξος ότι η κίνηση θα ανέβει και πολλοί θα κάνουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχείου "Messinian Bay", Δημήτρης Πατριαρχέας, είπε ότι «ενώ φαινόταν μουδιασμένη η κίνηση τις προηγούμενες εβδομάδες, κατά πώς δείχνουν τα πράγματα θα γεμίσουμε για τις ημέρες του Πάσχα». Ενδιαφέρον και κρατήσεις όπως είπε υπάρχει τόσο από γκρουπάκια όσο και από μεμονωμένους πελάτες. «Τις τελευταίες 10 ημέρες ξεκίνησαν οι κρατήσεις και πολλά τηλεφωνήματα, οπότε τα μηνύματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά για τις πληρότητες στα ξενοδοχεία της πόλης και πιστεύω ότι όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι», σημείωσε. Είπε ακόμη ότι ενθαρρυντικό είναι πως τα τελευταία δύο χρόνια όλο και νεαρότερες ηλικίες προτιμούν την Καλαμάτα για διακοπές και ολιγοήμερες αποδράσεις.

Ο Γιώργος Κουτίβας, υπεύθυνος κρατήσεων του ξενοδοχείου "Elite City Resort", είπε ότι «για το Πάσχα είναι ήδη γεμάτο το ξενοδοχείο, καθώς φέτος ξεκίνησαν οι κρατήσεις από πολύ νωρίς». Οπως είπε, στην πλειοψηφία τους οι πελάτες είναι Ελληνες και «κάποιοι έχουν συγγενικούς δεσμούς με την περιοχή, αλλά έχουμε και καινούργιους πελάτες λόγω του δρόμου που έχει βοηθήσει πάρα πολύ και η πρόσβαση στην Καλαμάτα είναι εύκολη». Σημείωσε επίσης ότι οι πελάτες κλείνουν συνήθως δωμάτιο για 3 μέρες, από Μεγ. Σάββατο έως Τρίτη του Πάσχα, ενώ η πλειοψηφία κλείνει από Μεγ. Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα.

Ο Δημήτρης Μακαρούνης, διευθυντής του "Akti Taygetos Resort", είπε ότι στο ξενοδοχείο είναι «εδώ και ένα μήνα κλεισμένα τα δωμάτια, οπότε ο κόσμος έδειξε ότι η Καλαμάτα είναι στο μυαλό του και είναι πλέον προορισμός». Πρόσθεσε δε ότι «η ζήτηση είναι τεράστια και τα τηλέφωνα χτυπάνε ασταμάτητα στη ρεσεψιόν για κρατήσεις». Επεσήμανε ακόμα ότι «ο στόχος είναι και παραμένει να μην ακριβύνουμε τις τιμές και παράλληλα να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας και αυτό εννοείται ότι ο κόσμος το αναγνωρίζει, γι' αυτό προτιμά την Καλαμάτα για τις ολιγοήμερες αποδράσεις του -άλλωστε σε δύο ώρες είναι εδώ από την Αθήνα».

Η διευθύντρια του "Comfy Hotel" Σοφία Πατριαρχέα επεσήμανε ότι φέτος ο κόσμος όχι μόνο ρωτάει για τις προσφορές αλλά κλείνει και δωμάτια. «Φέτος υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και τα ξενοδοχεία της Καλαμάτας θα γεμίσουν στο 100%», είπε. Οι περισσότεροι κλείνουν από τη Μεγ. Παρασκευή έως τη Δευτέρα του Πάσχα και εκτός από «κάποιους επαναλαμβανόμενους πελάτες που έρχονται συνέχεια στο ξενοδοχείο και έχουν δεσμούς με τη Μεσσηνία, κλείνουν και καινούργιοι πελάτες οι οποίοι θέλουν να γνωρίσουν την πόλη», πρόσθεσε.

Ο υπάλληλος υποδοχής του ξενοδοχείου "Pharae Palace", Ανδρέας Μπαλτουμάς, είπε ότι η πληρότητα φτάνει το 100%. «Δεν υπάρχει διαθεσιμότητα δωματίων και παρόλο που και πέρυσι ήμασταν γεμάτοι, φέτος από τον αριθμό των τηλεφωνημάτων φαίνεται ότι η Καλαμάτα θα έχει αυξημένη κίνηση», ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι οι πελάτες «είναι Ελληνες, που μεταξύ τους υπάρχουν και παραδοσιακοί πελάτες αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι καινούργιοι».

Ο Κώστας Ανδριανόπουλος, διευθυντής του ξενοδοχείου "Elektra Hotel & Spa", επεσήμανε ότι «φέτος γεμίσαμε τα ξενοδοχεία στην πόλη νωρίς, ψάχνουν για δωμάτια και δεν υπάρχουν διαθέσιμα». Κι ενώ έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις πριν δυο - τρεις εβδομάδες «ο κόσμος εξακολουθεί να παίρνει τηλέφωνα και να ζητάει δωμάτια». Επιπλέον όπως είπε, κανένας δεν ζητάει να κλείσει δωμάτιο λιγότερο από 3 νύχτες και σημείωσε ότι ο κόσμος επιλέγει την Καλαμάτα γιατί αντίθετα με τα νησιά είναι ένας προορισμός όπου δεν θα ταλαιπωρηθεί με καράβια».

Η υπάλληλος υποδοχής του ξενοδοχείου "Filoxenia", Λαμπρινή Μαργώνη, είπε ότι το ξενοδοχείο ανοίγει τη Μεγ. Πέμπτη και ήδη «έχει κλείσει για τις ημέρες του Πάσχα, με τους περισσότερους να έχουν κάνει κράτηση από τη Μεγ. Παρασκευή έως τη Δευτέρα του Πάσχα». Για τις πασχαλινές διακοπές στην Καλαμάτα θα έρθουν «Ελληνες, κυρίως από την Αθήνα».

Ο διευθυντής του ξενοδοχείου "Mantinia Bay", Μιχάλης Βασιλείου, είπε ότι «το δικό μας είναι ένα μικρό ξενοδοχείο και έχει γεμίσει, αλλά συνεχίζουμε να δεχόμαστε τηλέφωνα για κρατήσεις, κοιτάζουμε να τα προωθήσουμε σε άλλα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια». Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι περισσότεροι κλείνουν ανά παρέες τα δωμάτια και έχουν κάποια σχέση με τη Μεσσηνία», ενώ σίγουρο θεωρεί ότι «θα κατέβει πολύς κόσμος και όλα τα ξενοδοχεία στην Καλαμάτα θα έχουν πληρότητα 100%».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>14/04/2014

>Συναντήσεις ανεμοπτερισμού και φέτος στην Καλαμάτα

Οι ανεμοπτεριστές προτιμούν και φέτος την Καλαμάτα για τις συναντήσεις τους, που προσφέρουν σπάνιο θέαμα και προβάλλουν την πόλη και την περιοχή. Η πρώτη συνάντηση έγινε προχθές και θα συνεχισθεί μέχρι σήμερα. Πραγματοποιείται από τη Σχολή Freedom Paragliding του Διονύση Βλασόπουλου. Η επόμενη διοργανώνεται την Παρασκευή 25 Απριλίου, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 του μήνα, από τη Σχολή Oxygen Paragliding του Βαγγέλη Σταμέλου.

Από την πίστα της Άνω Βέργας, στην κατασκευή της οποίας έχει συμβάλει ο Δήμος Καλαμάτας, οι πιλότοι θα απογειώνονται με τη βοήθεια του ανέμου, θα μετεωρίζονται και θα προσγειώνονται στο τέρμα της Ναυαρίνου. Η πτήση καλύπτει υψομετρική διαφορά 940 μέτρων.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>Ξανασφυρίζει το τρένο για Πάτρα - Καλαμάτα

ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Μελέτη αναβάθμισης του σιδηροδρόμου στο τμήμα Πάτρα-Καλαμάτα

Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στον Πύργο ημερίδα που οργάνωσε το Επιμελητήριο Ηλείας για το μέλλον του σιδηροδρόμου στην περιοχή, στην οποία παρευρέθη η πολιτική ηγεσία και φορείς του νομού, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ, Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Έργων Ι, Αθανάσιος Καπένης και τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Έργων Ι, Μιχάλης Αναστασάκης, Γεωργία Τσερέπη, Ευγενία Αραπάκη και Ιωάννης Καραμπογιάς.

Ο πρόεδρος Κ. Σπηλιόπουλος αναφέρθηκε στο ρόλο της ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ και στα έργα που εκτελούνται και προγραμματίζονται για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη τη χώρα και τις διασυνδέσεις με λιμένες για την ανάπτυξη των διατροπικών μεταφορών.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Έργων Ι, Αθανάσιος Καπένης, παρουσίασε την εξέλιξη των έργων στο τμήμα Κιάτο – Πάτρα, επισημαίνοντας ότι για να φτάσει το τρένο στην Ηλεία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Πάτρα, συμπεριλαμβανομένης της διέλευσης από την πόλη. Η ολοκλήρωση των έργων αυτών εκτιμάται ότι θα γίνει ως το 2020, ενώ το τμήμα Κιάτο – Ρίο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2017.

Ο προϊστάμενος της Διευθύνουσας Υπηρεσίας Μελετών της ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ, Μιχάλης Αναστασάκης, παρουσίασε την πρόοδο των μελετών για την αναβάθμιση και μετατροπή των γραμμών Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία, Πύργος – Κατάκολο και Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα σε γραμμή κανονικού εύρους με ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση και τηλεπικοινωνίες για ταχύτητες μέχρι 160 χλμ./ώρα, όπου αυτό είναι εφικτό εντός του υφιστάμενου ορίου απαλλοτρίωσης του ΟΣΕ.

Επίσης, μελετώνται ανισόπεδες διαβάσεις που θα αντικαταστήσουν υφιστάμενες ισόπεδες διαβάσεις με την παλιά εθνική οδό και με άλλες οδούς που εμφανίζουν αυξημένη κίνηση.

Αναλυτικότερα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις συμβάσεις μελετών για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού άξονα Πάτρα- Πύργος- Καλαμάτα, για τις οποίες έχει εγκριθεί η χρηματοδοτική συνδρομή από την Ε.Ε. Η χρηματοδότηση των μελετών γίνεται από πιστώσεις των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών της περιόδου 2007-2013 με πέρας το 2015 και η συνολική χρηματοδότηση είναι 21 εκ. ευρώ. Η γραμμή από την Πάτρα - Πύργος έχει μήκος περίπου 99 χλμ., Πύργος- Ολυμπία 21 χλμ. και Πύργος- Κατάκολο 12 χλμ., συνολικά δηλαδή 132 χιλιόμετρα γραμμής.

Για τη γραμμή Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία και Πύργος – Κατάκολο εκπονούνται αυτό το διάστημα μέσω δύο συμβάσεων (Πάτρα – Καβάσιλα και Καβάσιλα – Πύργος – Ολυμπία/Κατάκολο) οι οριστικές μελέτες χάραξης γραμμής και οδικού δικτύου, προμελέτες και οριστικές μελέτες τεχνικών έργων, γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες, οριστική υδραυλική μελέτη, τοπογραφικές μελέτες και κτηματολόγιο, περιβαλλοντικές μελέτες για την τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων και τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή των έργων. Το κόστος των μελετών αυτών ανέρχεται σε 1.700.000 ευρώ περίπου.

Για τη γραμμή Αλφειός (λίγο μετά τον Πύργο) – Καλό Νερό – Κυπαρισσία και Καλό Νερό – Ζευγολατιό – Καλαμάτα με συνολικό μήκος περίπου 118 χλμ. βρίσκεται σε εξέλιξη σύμβαση μελέτης για τη βελτιστοποίηση χάραξης σε δύο επί μέρους τμήματα με δυσμενή χάραξη (Καλό Νερό – Κοπανάκι και Μελιγαλάς – Βαλύρα) και στη συνέχεια προμελέτη χάραξης και υδραυλική προμελέτη σε όλο το μήκος, γεωλογική μελέτη στα τμήματα παραλλαγών, περιβαλλοντική μελέτη και επικαιροποίηση οικονομοτεχνικής μελέτης για το σύνολο του άξονα Πάτρας - Καλαμάτας. Το κόστος της μελέτης αυτής ανέρχεται σε 700.000 ευρώ περίπου.

Η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού άξονα Πάτρας – Πύργου – Καλαμάτας θα έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, θα προστατεύσει τα διατηρητέα κτίρια σταθμών και το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή Καϊάφα και θα αναδείξει ενδιαφέροντα τεχνικά έργα της υφιστάμενης γραμμής.

Πηγή: ypodomes.com/Εφημερίδα Θάρρος

>Μουσική ,χορός και διασκέδαση στο 1ο Art Music Festival στην οδό Αμφείας στην Καλαμάτα

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος εκδηλώσεων διεξήχθη το 1ο Art Music Festival στην οδό Αμφείας, στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτα. Μικροί και μεγάλοι από τις 12 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ της Κυριακής διασκέδασαν μέσα σε μια πλούσια ημέρα από δρώμενα και εκδηλώσεις που έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο αργά το βράδυ με συναυλίες τοπικών συγκροτημάτων.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>12/04/2014

>Αύριο στο “Αγρόκτημα Φοίφα” η 6η Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων Μεσσηνίας

Οι «Ανώνυμοι Σποροφύλακες» προσκαλούν τους πολίτες αύριο, 10.00 π.μ-14.00 μ.μ, στο «Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα», για την 6η Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων Μεσσηνίας.

Οι «Ανώνυμοι Σποροφύλακες» είναι μια άτυπη ομάδα που διοργανώνει τις ανταλλαγές σπόρων στη Μεσσηνία και εδρεύει και συνεργάζεται με το «Αγρόκτημα Φυσικής Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα».

Οι προηγούμενες γιορτές πραγματοποιήθηκαν 2 φορές στο Αγρόκτημα Φοίφα, καθώς και στην Αλαγονία, στο Ακριτοχώρι και στο Μαυρομάτι Ιθώμης.

Επίσης, συμμετείχε ενεργά στην παμπελοποννησιακή 2η και 3η Γιορτή Σπόρων που έγινε στην Καρδαμύλη το 2013, καθώς και στην Κοκκινόραχη Σπάρτης το 2014, γιορτές που διοργάνωσε, με τη συνεργασία και άλλων τοπικών συλλόγων, o Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης) με τον οποίο συνεργάζονται για τη διοργάνωση της ετήσιας αυτής εκδήλωσης.

Στη σχετική ανακοίνωση - πρόσκληση αναφέρεται: «Περιμένουμε παραδοσιακούς σπόρους από όλους όσοι διαθέτουν πρόσβαση σε παραδοσιακές ποικιλίες, από παππούδες, γιαγιάδες ή άλλες πηγές. Θα δώσουμε σπόρους σε νέους ενδιαφερόμενους, αγρότες, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, πάντα με γνώμονα ότι ο σπόρος δεν είναι κανενός και πρέπει συνεχώς να αναπαράγεται και να μοιράζεται.

Τέλος, θα γίνουν ομιλίες από τους: Παναγιώτη Κάτσαρη, γεωπόνο, βιοτεχνολόγο, με θέμα “Οι εξελίξεις στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς σε Ελλάδα και Ε.Ε”, ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης “Ενημέρωση για την πανευρωπαϊκή προσπάθεια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων”, Χριστίνα Καραλέκα “Πώς ξεκινούμε ένα μποστάνι στο μπαλκόνι μας”, ενώ θα ακολουθήσει και εργαστήριο κομποστοποίησης από το *project RE:THINK “Ό,τι χρειάζεται να ξέρουμε για να κομποστοποιούμε τα υπολείμματά μας, εργαλείο-διαδικασία”.

Επιπλέον, στηρίζουμε και επικοινωνούμε με το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους, που διοργανώνεται από τον Πελίτι στις 26 Απριλίου - 4 Μαΐου 2014».

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>Αύριο το 1ο Art Music Festival στην οδό Αμφείας στην Καλαμάτα

To 1o Art Music Festival θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Απριλίου 2014 στην οδό Αμφείας, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας. Από τις 12 μμ μέχρι αργά το βράδυ θα λάβουν χώρα πλήθος εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους:

• Αφήγηση παραμυθιών
• ζογκλέρ
• εργαστήρια
• έκθεαση χειροτεχνιών
• πρωταθλήματα πινγκ πονγκ
• darts, ποδοσφαιράκι
• προβολή ταινίας από το καλλιτεχνικό στέκι
• zumba
• paintball
• tattoing
• μαγείρεμα “on the street” από το Street Pasta


Θα ακολουθήσει και Live μουσική από τα συγκροτήματα BIt Για Bit, Hip Hop, Mustic Guns, Πάνος Χαραλαμπόπουλος Solo, Doctor Atomic Band, Last Resort, Stigma Divine, dj twinsprogr essive music.

Διοργανωτές του Festival :Εναλλάξ, Κύτταρο, Ροδανθός, Κούνιες, Εν Χοιρίδιο, Route 66, Λούφα.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>05/04/2014

>Η τελετή λήξης της Ελληνικής Προεδρίας, μάλλον, στην “Costa Navarino”

EΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.

Σχεδιάζεται η τελετή λήξης στη Μεσσηνία!

Από τις αρχές του χρόνου η Ελλάδα είναι στην προεδρία (του Συμβουλίου) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί έξι μήνες, η χώρα μας είναι στο ευρωπαϊκό (αλλά και διεθνές) επίκεντρο. Είναι η πέμπτη φορά που η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ένταξη της σε αυτήν το 1981 (1983, 1988, 1994, 2003).

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρους», η ελληνική προεδρία πρόκειται να αποδειχτεί ιδιαίτερα ευεργετική για την περιοχή της Μεσσηνίας.

Κι αυτό, γιατί γίνονται σοβαρές προσπάθειες από την πλευρά του Μαξίμου και του πρωθυπουργού ειδικότερα, η τελετή λήξης της Προεδρίας να διεξαχθεί στο νομό μας. Ο τόπος που θα λάβει χώρα η τελευταία σύνοδος θα είναι η Πύλος και, ειδικότερα, το ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino, το οποίο διαθέτει τις απαραίτητες δομές για μια τόσο σημαντική πολιτική εκδήλωση.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>Στην κορυφή το βιολογικό λάδι Μεσσηνίας: Χρυσά και αργυρά μετάλλια στο “Biol 2014” στην Ιταλία

Βραβεία και διακρίσεις για τις εταιρείες Ηλίας Κανάκης, Αγροβίμ, Επίκουρος και Μπλάουελ

Τέσσερα χρυσά μετάλλια και δύο ασημένια κέρδισαν βιολογικά ελαιόλαδα της Μεσσηνίας, στον υψηλού κύρους διεθνή διαγωνισμό «Biol 2014», που πραγματοποιήθηκε στην Άντρια Απουλίας της Ιταλίας, στα τέλη Μαρτίου (19 και 20 του μήνα).

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποδεικνύει περίτρανα ότι, παρά τον κόντρα καιρό, υπάρχει και η Μεσσηνία που δημιουργεί. Επιχειρήσεις προς μίμηση. Μέσα στην κρίση είναι κερδοφόρες, επενδύουν, καινοτομούν, δημιουργούν θέσεις εργασίας και δείχνουν το δρόμο για την ανάκαμψη. Επιχειρήσεις οι οποίες κατορθώνουν να βελτιώνουν τα ουσιώδη οικονομικά μεγέθη τους παρά την πενταετή κρίση που έχει σαρώσει την ελληνική αγορά.

Στην αθέατη πλευρά της επιχειρηματικότητας υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος εταιρειών που αυτό το διάστημα έχει βελτιώσει τις πωλήσεις και τα μερίδια αγοράς, την εξαγωγική του δραστηριότητα, ενώ ακόμη και ο δείκτης της κερδοφορίας - επίζηλο και δύσκολο οικονομικό μέγεθος στο διάστημα της κρίσης - διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Στις δύσκολες στιγμές που βιώνει και ο Νομός, έχουμε ανάγκη τις καλές ειδήσεις. Έχουμε ανάγκη να ακούσουμε κάτι θετικό, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. Κι αυτό ακριβώς μας μοιράζουν απλόχερα μια σειρά από μεσσηνιακές εταιρείες, που καταφέρνουν και διαπρέπουν, τονώνοντας το "λαβωμένο" μας ηθικό με διακρίσεις.

Επιστρέφοντας στα αποτελέσματα του διαγωνισμού που διεξήχθη στην Ιταλία Οι νικητές είναι τα ελαιόλαδα «Ιλιάδα» και «Ιλιάδα Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Καλαμάτα» της Καλαματιανής εταιρείας «Αγροβίμ», το βιοδυναμικό και το βιολογικό ελαιόλαδο της εταιρείας «Επίκουρος», που κέρδισαν ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο αντίστοιχα, το βιολογικό ελαιόλαδο της εταιρείας «Ηλία Κανάκη», από τα Παπούλια της Πύλου, το οποίο μάλιστα με το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε χαρακτηρίστηκε και ως ένα από τα καλύτερα βιολογικά λάδια στον κόσμο, καθώς και το βιολογικό ελαιόλαδο "Μάνη Blauel" από το Νεοχώρι της Μάνης.

Τα Ελληνικά βιολογικά ελαιόλαδα κέρδισαν συνολικά 14 μετάλλια όμως τη μερίδα του λέοντος από τα μετάλλια αυτά, έξι συνολικά, πήραν τα ελαιόλαδα από τη Μεσσηνία. Στον διεθνή διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 425 βιολογικά ελαιόλαδα από 17 χώρες.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>31/03/2014

>20 αφίξεις με 6 κρουαζιερόπλοια

Πάνω από 20 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων από τουλάχιστον 6 διαφορετικά πλοία έχουν προγραμματιστεί για το 2014 στο λιμάνι της Καλαμάτας. Τονωτική ένεση για την κρουαζιέρα στην Καλαμάτα αποτελεί η επιλογή της ιταλικής "Costa Cruises" να εντάξει το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στο πρόγραμμα δύο τουλάχιστον κρουαζιερόπλοιων τόσο για το 2014 όσο και για το 2015, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα που ήδη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της.

Η σεζόν για την κρουαζιέρα στην Καλαμάτα, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πρόκειται ν’ ανοίξει στις 6 Μαΐου με δύο πιθανότατα αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, του "FTI Berlin" και του "Europa". Θ’ ακολουθήσει το "Salamis Filoxenia" στα μέσα Ιουνίου και ακολούθως το "Thomson Majesty" κάθε 15νθήμερο περίπου από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Το "Costa NeoRomantica" θα καταπλεύσει τουλάχιστον 8 φορές από τα μέσα Σεπτέμβρη μέχρι τα τέλη του έτους στο λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, πρόκειται να δέσει και το "Costa Classica" στο λιμάνι μας, από μία έως τρεις φορές, προς τα τέλη 2014. Η Καλαμάτα, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα και των δύο πλοίων για το 2015, με περισσότερες μάλιστα αφίξεις από τη φετινή χρονιά.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>24/03/2014

>Η σύνδεση με πτήσεις υδροπλάνων της Ελούντας με την Πύλο είναι υπό σχεδιασμό

Ο Τάσος Γκόβας εκπρόσωπος της εταιρείας "Ελληνικά Υδατοδρόμια" μίλησε στο "Βήμα" για το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται με αιτήματα ξενοδοχείων και τουριστικών πρακτορείων.

Η εν λόγω γραμμή μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη στο άμεσο μέλλον. Στις δυο άκρες της γραμμής διαθέτουν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα δυο οικογένειες που έχουν ήδη δεθεί με συγγενικό δεσμό.

Η Costa Navarinο στην Πύλο ως γνωστόν ανήκει στην οικογένεια Κωνσταντακόπουλου με επικεφαλής τον Αχιλλέα, του οποίου η σύζυγος Κωστάντζα Σμπώκου είναι γόνος της ομώνυμης οικογένειας που διατηρεί ξενοδοχεία στην Ελούντα της Κρήτης.

Στο μεταξύ η εταιρεία "Ελληνικά Υδατοδρόμια" βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης του δικτύου της αρχής γενομένης από Ζάκυνθο, Βόλο και Σκύρο, ενώ η Καλαμάτα, το Κατάκωλο και η Κυλλήνη βρίσκονται στο αμέσως επόμενο βήμα.

Ολα αυτά 9 χρόνια μετά την πρώτη δοκιμαστική πτήση υδροπλάνου στην Ελλάδα από το Νέο Φάληρο προς τη Σέριφο με τη συμμετοχή του τότε υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη. Τότε είχαν καλλιεργηθεί σημαντικές ελπίδες για την ευρεία χρήση αυτού του μεταφορικού μέσου στην Ελλάδα. Χρειάστηκε λοιπόν να περάσει σχεδόν μία δεκαετία, πρώτα για να σπάσει η γραφειοκρατία και στη συνέχεια να ωριμάσουν οι συνθήκες ένταξης των υδροπλάνων στο ελληνικό συγκοινωνιακό δίκτυο με σκοπό την τουριστική σύνδεση περιοχών, αλλά και τη μεταφορά ατόμων από άγονες περιοχές σε αστικά κέντρα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>23/03/2014

>Την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους γιορτάζει σήμερα η Καλαμάτα

Στις 2 μ.μ. θα γίνει προσυγκέντρωση στο Κάστρο, ενώ θα έχει προηγηθεί εκκλησιασμός και αρτοκλασία. Θα αναγνωσθούν αποσπάσματα από τα βιογραφικά των αγωνιστών, καθώς και ο λόγος του Κολοκοτρώνη. Στη γιορτή θα λάβουν μέρος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας και ο Σύλλογος Νεδουσαίων.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας σήμερα το πρωί στις 10 θα κάνει αρτοκλασία στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Εκεί θα είναι τα μπουλούκια του Αναγνωσταρά, του Παπαφλέσσα και του Παπατσώνη. Στη 1 μ.μ. ακολουθεί τρισάγιο στη μνήμη των αγωνιστών. Στην αυλή της Αγίας Τριάδας θα προσφερθούν εδέσματα στα μπουλούκια και θα ακολουθήσουν δημοτικοί χοροί. Στις 2 μ.μ. οι σύλλογοι θα ξεκινήσουν για την πλατεία 23ης Μαρτίου για την αναπαράσταση.

Αλλο μπουλούκι θα ξεκινήσει από την πλατεία του Αγίου Δημητρίου Αρκάδων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στην Πλατεία 23ης Μαρτίου, στις 3.20 το μεσημέρι, θα γίνει ο τερματισμός του Δρόμου Θυσίας. Δέκα λεπτά αργότερα, έχει προγραμματιστεί η άφιξη του σκυταλοδρόμου που μεταφέρει την ιερή φλόγα από τη Μονή Βελανιδιάς. Θα ακολουθήσουν η άφιξη της Σημαίας της Επανάστασης στην πλατεία 23ης Μαρτίου, η έπαρσή της και η αφή της φλόγας στο βωμό. Στις 3.40 θα τελεστεί η δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου.

Στις 4 το απόγευμα θα ψαλεί τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του ’21, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Αθανάσιος Χρήστου, επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θα ακολουθήσουν η κατάθεση στεφάνων, το προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του ιερού αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα και η αναπαράσταση της κατάληψης της πόλης. Οι εκδηλώσεις στην πλατεία 23ης Μαρτίου θα ολοκληρωθούν με την παρέλαση μαθητών, οπλαρχηγών και μπουλουκιών.

Στις 5.30 το απόγευμα, στο Δημαρχείο θα γίνει η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο Δρόμο Θυσίας.

Στις 8 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο, οργανώνεται επετειακή εκδήλωση, με τίτλο "…Ηταν και τότε άνοιξη…", σε σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη και οργάνωση από την Κ.Ε. "Φάρις" και το ΔΗΠΕΘΕΚ. Aύριο 24 Μαρτίου στο Ελαιοχώρι, στην πλατεία, στις 6.30 το απόγευμα, θα γίνει εκδήλωση τιμής και μνήμης στους πεσόντες της Γιάννιτσας του 1821, με τίτλο "Σάλπισμα Λευτεριάς". Την οργανώνει ο Σύλλογος Νέων "Η Δημιοβίτισσα".

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>20/03/2014

>Ξεκινούν αύριο οι εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωσή της Καλαμάτας από τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου 1821.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας, μια συναυλία αφιερωμένη στην επέτειο της 23ης Μαρτίου θα δώσει αύριο Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας με θέμα "Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις ... να τη πετιέται", στο Πνευματικό Κέντρο. Σε αυτή θα ακουστούν έργα Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Χρήστου Λεοντή, Σπύρου Μαυρόπουλου, Σταύρου Κουγιουμτζή και ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Μαριανίνας Κριεζή, Σώτιας Τσώτου. Τραγουδά η Μαρία Κρασοπούλου. Η διδασκαλία της παιδικής χορωδίας ήταν της Ευτυχίας Δημητρακοπούλου. Κείμενα θα απαγγείλει η Παναγιώτα Ηλιοπούλου και η μουσική διεύθυνση θα είναι του Κώστα Νικολέα.

Το Σάββατο 22 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ στην Πλατεία Οθωνος, θα γίνει εκδήλωση, με τίτλο "Τραγούδια από τους αγώνες του λαού μας". Συμμετέχουν η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής "Ταξίμ" με τον ερμηνευτή Βαγγέλη Κώτσου και παραδοσιακοί χορευτικοί σύλλογοι της πόλης.

Την Κυριακή στις 8 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο, διοργανώνεται επετειακή εκδήλωση, με τίτλο "…Ηταν και τότε άνοιξη…", σε σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη και οργάνωση από τη "Φάρις" και το ΔΗΠΕΘΕΚ.

Τέλος τη Δευτέρα στο Ελαιοχώρι, στην πλατεία, στις 6.30 το απόγευμα, ακολουθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης στους πεσόντες της Γιάννιτσας του 1821, με τίτλο "Σάλπισμα Λευτεριάς". Την οργανώνει ο Σύλλογος Νέων "Η Δημιοβίτισσα".

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>19/03/2014

>Στη Μεσσηνία και πιο συγκεκριμένα στη Μεταξάδα θα βρεθεί ο ΣΚΑΪ για να αναδασώσει την πυρόπληκτη περιοχή

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Την Κυριακή 23 Μαρτίου, στις 10 το πρωί αναδασώνουμε στην Μεσσηνία.

Αυτή είναι η τελευταία αναδάσωση για την περίοδο Φθινόπωρο 2013 - Χειμώνας 2014. Η περιοχή που θα αναδασώσουμε είναι κοντά στο χωριό Μεταξάδα και έχει καταστραφεί από πυρκαγιές το 2007 και το 2009. Η δράση γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Πύλου- Νέστορος. Θα λάβουν μέρος κρατικοί φορείς, εθελοντικές ομάδες, περιβαλλοντικοί φορείς, σχολεία, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις. Επίσης, θα μας βοηθήσουν και οι εργαζόμενοι από το Costa Navarino. Αναμένεται να φυτευτούν 5.000 μικρά δέντρα. Οι δασολόγοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα προσφέρουν τις γνώσεις τους για το σωστό φύτεμα των δένδρων, σε όσους εθελοντές το επιθυμούν.

Σημείο συνάντησης: η περιοχή Άγιος Γεώργιος στην Μεταξάδα Μεσσηνίας.

Ο ΣΚΑΪ από την έναρξη της λειτουργίας του δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και στις αναδασώσεις και έως σήμερα έχουν φυτευτεί περισσότερα από ενάμιση εκατομμύρια δέντρα σε όλη την Ελλάδα.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΚΑΪ

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>Η Καλαμάτα ετοιμάζεται για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της στις 23ης Μαρτίου

Την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 στις 23 Μαρτίου θα τιμήσουν με πανηγυρικό τρόπο η Καλαμάτα και η περιοχή της. Στον εορτασμό για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού περιλαμβάνονται, πέραν της Αναπαράστασης και της Παρέλασης το απόγευμα της Κυριακής 23 Μαρτίου, εορταστική συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, τραγούδια από τους εθνικούς μας αγώνες στην πλατεία Όθωνος, καθώς και μια επετειακή θεατρική εκδήλωση στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο.

Επίσης, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους επαναστάτες του 1821 από την περιοχή της Γιάννιτσας θα γίνει στο Ελαιοχώρι, ενώ ανάλογη εκδήλωση για την περιοχή της Αλαγονίας διοργανώθηκε την Κυριακή 16 Μαρτίου, στην Ιερά Μονή Μαρδακίου Νέδουσας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως ακολούθως:

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>Ομάδα Αυστριακών δημοσιογράφων ξενάγησε και φιλοξένησε στην Καλαμάτα για μια μέρα ο δήμος

Ομάδα Αυστριακών δημοσιογράφων ξενάγησε και φιλοξένησε στην Καλαμάτα για μια μέρα ο δήμος. Το ταξίδι των εκπροσώπων του Τύπου της Αυστρίας διήρκεσε από τις 13 μέχρι τις 16 Μαρτίου και οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν την Καλαμάτα την τελευταία ημέρα, αφού είχαν δει από κοντά τη Δυτική Μεσσηνία και την Costa Navarino.

«Η Καλαμάτα και οι άνθρωποί της άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες. Μια πόλη γεμάτη ζωντάνια, παραθαλάσσια και πλούσια σε ιστορία», έγραψε στο δήμαρχο ο Ιωάννης Ραφαλιάς από το γραφείο του ΕΟΤ στην Αυστρία.

Την Καλαμάτα επισκέφθηκαν δημοσιογράφοι επαγγελματικού τουριστικού περιοδικού, της "Kronen Zeitung", της μεγαλύτερης αυστριακής εφημερίδας και μιας από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, έτερου επαγγελματικού περιοδικού και περιοδικού για γκολφ.

Οι δημοσιογράφοι περιηγήθηκαν την πόλη και, μεταξύ άλλων, εντυπωσιάστηκαν, αλλά και πείστηκαν για το γεγονός ότι υπήρχαν λουόμενοι στη θάλασσα αυτήν την περίοδο. Διαπίστωσαν ότι η τουριστική σεζόν στην περιοχή μας διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>18/03/2014

>Την "Αλκηστη" του Ευριπίδη παρουσιάζει ο Θεατρικός Ομιλος Λυκείου Μεσσήνης το Σαββατοκύριακο στις 8.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του σχολείου.

"Η Αλκηστη πέθανε από την αγάπη. Ετσι δεν θα σκέφτονταν οι ρομαντικοί; Υπάρχουν τέτοιοι έρωτες στην εποχή μας ή όλοι κοιτάμε τον εαυτό μας;" αναρωτιούνται οι έφηβοι συντελεστές.

Η σκηνοθεσία είναι του φιλόλογου Νίκου Φουσιάνη, η επιμέλεια της παράστασης και ο συντονισμός της Αγγελικής Ρακιντζή χημικού.

Παίζουν οι: Απόλλων: Περικλής - Γαβριήλ Μπουρελιάς, Θάνατος: Αναστάσιος Τσαμπούκος, Αλκηστη: Μαρία Κορδονούρη, Αδμητος: Ελευθέριος Παναγιωτόπουλος, Ηρακλής: Νικόλαος Ζιοβίρης, Φέρης: Παναγιώτης Ηλιόπουλος, θεράπαινα Α΄: Βασιλική Παναγιωτοπούλου, θεράπαινα Β΄: Νίκη Ξηρογιάννη. Χορός: Παναγιώτα - Παναγούλα Βασιλόγιαννη, Ολγα Σαραντοπούλου, Γεωργία Δασκαλάκη, Φλώρα Παλλάνι - Φιοράλμπα, Ελένη Παναγοπούλου, Αικατερίνη Γκιούλου, Μαρία Τσιμπούρη. Τραγουδά η Κωνσταντίνα Κολλινιάτη

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>17/03/2014

>150 μαθητές γεύτηκαν τα μυστικά του ελαιολάδου με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη»

Το Σάββατο το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο έγινε η τελική εκδήλωση του προγράμματος

Το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη» είναι, ως γνωστόν, ένα ιδιωτικό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ίδρυμα, του οποίου στόχος είναι να στηρίξει και να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου στη Μεσσηνία. Βασικοί άξονες δράσης για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η προώθηση των μεσσηνιακών προϊόντων και η συνεχής βελτίωση της ποιότητάς τους.

Δεδομένου ότι το ελαιόλαδο είναι το κύριο προϊόν της περιοχής, το Ίδρυμα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εκκίνηση και υποστήριξη κάθε ενέργειας που θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητά του.

Για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με την κα Ιωάννα Κοντοζήση, ειδική περιβαλλοντολόγο εκπαιδευτικό, το προσωπικό και τα μέλη της Ομάδας του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Προώθηση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου ως κριτήριο ποιότητας σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μεσσηνία», το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Η γευσιγνωσία ελαιολάδου προσαρμόστηκε στο επίπεδο των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών, προσφέροντας βιωματικές μαθησιακές δραστηριότητες τόσο στο σχολείο όσο στο χώρο του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας. Ειδικότερα, εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 150 μαθητές από 7 σχολεία της Μεσσηνίας.

Άλλωστε, το άρωμα και η γεύση του ελαιολάδου μάς διηγούνται την ιστορία του. Μας δίνουν πληροφορίες για την ποικιλία της ελιάς, τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόσθηκαν στον ελαιώνα, τις συνθήκες επεξεργασίας της ελιάς στο ελαιοτριβείο και τη διαχείριση του ελαιολάδου τόσο κατά την αποθήκευσή του όσο και στην κουζίνα μας.

Η γευσιγνωσία ελαιολάδου είναι η λυδία λίθος της ποιότητάς του. Για να χαρακτηριστεί ένα ελαιόλαδο ως εξαιρετικά παρθένο θα πρέπει να μην έχει γευσιγνωστικό ελάττωμα και να μπορούμε να αντιληφθούμε το φρουτώδες άρωμα του υγιούς καρπού της ελιάς.

Χθες το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε η τελική εκδήλωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Σε αυτή έλαβαν μέρος ομάδες μαθητών από το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, το Μουσικό Σχολείο, τα 4ο, 5ο και 7ο Γυμνάσια.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>16/03/2014

>Τιμήθηκε χθες στην Καρδαμύλη η επέτειος εξέγερσης των Μανιατών

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της εξέγερσης των Μανιατών το 1821 από τους Δήμους Δυτικής και Ανατολικής Μάνης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες από την Καρδαμύλη, όπου στις 2.00 μετά το μεσημέρι, προ του Ηρώου της πλατείας, παρατάχθηκαν οι σημαίες σχολείων και συλλόγων.

Στις 2.25 έφθασε η σημαία των Μανιατών και ακολούθησε η έπαρσή της. Λίγο αργότερα έφθασαν οι μαντατοφόροι, από την έδρα του Πετρόμπεη, με το μήνυμα της έναρξης του Αγώνα στους καπεταναίους της Δυτικής Μάνης. Τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του ’21, κατατέθηκαν στεφάνια και στη συνέχεια όλοι οι παριστάμενοι μετέβησαν στον ιστορικό χώρο του Αγίου Σπυρίδωνα και των Πυργόσπιτων των Μούρτζινων – Τρουπάκηδων, στην παλαιά Καρδαμύλη, όπου ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγής Κουμάντος, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Ακολούθησε το προσκλητήριο των Μανιατών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Καλαμάτας και στον Ιερό Αγώνα του ’21, και η αναπαράσταση της συνάντησης των καπεταναίων και της ιστορικής απόφασής τους, με τη συμμετοχή ερασιτεχνών ηθοποιών, μελών του Συλλόγου Νεδουσαίων, του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας και της κα Ευτυχίας Δημητρακοπούλου, με τη σκηνοθεσία να ανήκει στον Β. Φλώρο.

Οι εκδηλώσεις στο Δήμο Δυτικής Μάνης ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς και μικρή δεξίωση στο Δημαρχείο, ενώ συνεχίστηκαν χθες το απόγευμα στο Γύθειο της Ανατολικής Μάνης, και σήμερα και αύριο στην Αρεόπολη.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>15/03/2014

>Ομάδα δημοσιογράφων ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων από την Αυστρία στην περιοχή της Πυλίας

Στην περιοχή της Πυλίας βρέθηκε χθες ομάδα δημοσιογράφων ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων από την Αυστρία στα πλαίσια προγραμματισμένου ταξιδιού (press trip) από το γραφείο του ΕΟΤ στη Βιέννη. Οι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν τη Βοϊδοκοιλιά, τη Γιάλοβα, την πόλη της Πύλου και το Νιόκαστρο, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεναγηθούν και σε άλλα αξιοθέατα του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Η επίσκεψή τους αποβλέπει στη γνωριμία με το Δήμο Πύλου-Νέστορος προκειμένου να παρουσιάσουν μέσα από τα άρθρα τους, την ιστορία, τον πολιτισμό, το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο και τη γαστρονομία της περιοχής, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τα θετικά μηνύματα που προκύπτουν μέσα από καταγεγραμμένες εμπειρίες και τοποθετήσεις επισκεπτών.

Οι επισκέπτες γεύτηκαν τοπική παραδοσιακή κουζίνα και ενημερώθηκαν για τις δράσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο δήμος και η Εμβληματική Κοινότητα της Κορώνης για τη διαφύλαξη και προώθηση των ευεργετικών ιδιοτήτων της μεσογειακής διατροφής, ως άυλο πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας.

Ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης τους καλωσόρισε, μιλώντας στη συνέχεια για την ιστορία της περιοχής αλλά και για τις δυνατότητες που έχει ο επισκέπτης να γνωρίσει καλύτερα τον τόπο και να ευχαριστηθεί τις διακοπές του.

Οι δημοσιογράφοι ευχαρίστησαν για τη θερμή φιλοξενία και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή, θεωρώντας ότι πρόκειται για ιδανικό προορισμό ο οποίος συνδυάζει πολλά προτερήματα, καλύπτοντας κάθε προτίμηση.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Εκδήλωση για την παρουσίαση των κυπριακών πανεπιστημίων

Εκδήλωση για την παρουσίαση των κυπριακών πανεπιστημίων θα γίνει την Πέμπτη στο ξενοδοχείο «Rex» στην Καλαμάτα. Σκοπός της παρουσίασης, που θα γίνει από εκπροσώπους των πανεπιστημίων, είναι η ενημέρωση των μαθητών και των γονέων τους, καθώς και των εκπαιδευτικών της Μεσσηνίας.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 5.30 μ.μ. παρουσίαση της Κυπριακής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από λειτουργό του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και εκπροσώπους πανεπιστημίων σε συμβούλους γραφείων συμβουλευτικής και προσανατολισμού, γονείς και ενδιαφερόμενους. 6.30 έκθεση κυπριακών πανεπιστημίων, με ανοικτή πρόσκληση προς μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και ενδιαφερόμενους.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Εμπορικού Κέντρου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κύπρου, του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>14/03/2014

>Πεζοπορία στα χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης

Εξόρμηση στα χωριά Τραχήλα, Λαγκάδα και Θαλάμες θα γίνει μεθαύριο Κυριακή, 16 Μαρτίου, από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας.

Όπως αναφέρει σχετικά: «Σε μερικά από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα χωριά της μανιάτικης γης θα περπατήσουμε την επόμενη Κυριακή, σε μια κυκλική διαδρομή με αφετηρία και τέρμα τον παραθαλάσσιο οικισμό της Τραχήλας. Την Τραχήλα που αντλεί την ιδιαίτερη ομορφιά και γοητεία της από την απομονωμένη της θέση. Μια θέση στο τέλος ενός αδιέξοδου ασφαλτόδρομου με μοναδικό προορισμό την Τραχήλα με το όμορφο, γραφικό λιμανάκι της και τις χαρακτηριστικές βραχώδεις και σπηλαιώδεις ακτές της. Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από το τέλος του χωριού πάνω στο μονοπάτι που ανηφορίζει προς το χωριό Λαγκάδα, από όπου θα κατευθυνθούμε προς το οικισμό Θαλάμες. Από τις Θαλάμες θα συνεχίσουμε σε δεύτερο μονοπάτι που κατευθύνεται πίσω προς την Τραχήλα και βγάζει στην είσοδο του χωριού. Οι οικισμοί Θαλάμες και Λαγκάδα είναι χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί και προστατεύονται. Εκεί θα κάνουμε στάση από το περπάτημά μας για να απολαύσουμε τα πανέμορφα και μοναδικά αυτά χωριά, που αποτελούν χαρακτηριστικά πολεοδομικά δείγματα της μανιάτικης αρχιτεκτονικής.

Ώρες πορείας: 5-6, Βαθμός δυσκολίας: 1

Στην εξόρμηση αυτή θα περπατήσει μαζί μας και ο Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης (ΕΟΣ).

Αναχώρηση στις 8.00 το πρωί της Κυριακής από τα γραφεία μας. Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία μας (κάθε βράδυ μετά τις 9.00, τηλ 27210 97733) και στα τηλ. 6938273894, 6977716580.

Δηλώσεις συμμέτοχης το αργότερο μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής 14/3».

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής κάθε βράδυ στα γραφεία του Συλλόγου (μετά τις 9.00, τηλ. 27210 97733) και στα τηλ. 6972719232. Είναι σημαντική η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής (μέχρι και το βράδυ της Τρίτης 18/3) για την καλύτερη δυνατή οργάνωση της εξόρμησης (ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μετακίνηση κ.τ.λ.)».

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>13/03/2014

>8η περιφερειακή έκθεση «Αρκαδικό Πανόραμα»

Με έμφαση στον αγροτουρισμό και τα αγροτικά παραδοσιακά προϊόντα πραγματοποιείται μεταξύ 2 και 7 Μαΐου, στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, η 8η περιφερειακή έκθεση «Αρκαδικό Πανόραμα».

Αυτό σημειώνει με ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Αρκαδίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «κατανοώντας τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε», φέτος η διάρκεια της έκθεσης επιμηκύνεται σε 6 ημέρες, ενώ μειώνεται το κόστος, σε σχέση με την περυσινή.

Το Επιμελητήριο γνωστοποιεί ότι φέτος οι κατηγορίες που θα παρουσιαστούν στην έκθεση είναι, α) πρωτογενής τομέας - νέες καλλιέργειες, β) τρόφιμα, ποτά - παραδοσιακά προϊόντα, γ) τουρισμός - αγροτουρισμός, δ) αυτοκίνητο, ε) διαφήμιση - μέσα μαζικής ενημέρωσης - πληροφορική, στ) οικιακός - επαγγελματικός εξοπλισμός, ζ) δόμηση, η) ενέργεια - τεχνολογία περιβάλλοντος - εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, σημειώνει το Επιμελητήριο Αρκαδίας, θα πραγματοποιηθεί συνέδριο αγροτουρισμού και παραδοσιακών προϊόντων, στο οποίο θα αναλυθούν θέματα όπως εναλλακτικές καλλιέργειες, πιστοποίηση και εξαγωγές αγροτικών και παραδοσιακών προϊόντων, εξελίξεις στην αγροτική τεχνολογία.

Προγραμματίζονται επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο 4ος Μαθητικός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας και Πελοποννησιακό Φεστιβάλ Γεύσεων.

Στη διάρκεια της έκθεσης, εξ άλλου, θα λειτουργεί Επιχειρηματικό Φόρουμ, παραδοσιακών και αγροτικών προϊόντων, «με στόχο να συμβάλει στην αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας ελληνικών εταιριών στις αγορές της Ευρώπης».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>12/03/2014

>Έκθεση με τίτλο: «Ομοιώματα Ελληνικής Παραδοσιακής Ναυπηγικής»Η έκθεση περιλαμβάνει πιστά αντίγραφα ελληνικών πλοίων διαφόρων περιόδων από το 15 π.Χ. αιώνα έως σήμερα, κατασκευασμένα από τον Παναγιώτη Σοφικίτη.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, 14 Μαρτίου - 26 Μαρτίου 2014

Ώρες: καθημερινές 09:00 – 13:00 και 17:00 – 21:00 και Σάββατα 09:00 – 13:00
>>07/03/2014

>Με αυξημένα έσοδα έκλεισε το 2013 για την Costa Navarino

Κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διεθνή τουριστική αγορά οι δύο ξενοδοχειακές μονάδες του συγκροτήματος της Costa Navarino που λειτουργούν υπό τη διαχείριση της διεθνούς αλυσίδας Starwood. Το «The Romanos Resort» με 321 δωμάτια, σουίτες και βίλες και το «Westin Resort Costa Navarino», με 445 δωμάτια και σουίτες, είχαν το 2013 έσοδα αυξημένα κατά 35% σε σύγκριση με το 2012, ξεπερνώντας τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2014 ο προγραμματισμός της Starwood είναι τα έσοδα να αυξηθούν επιπλέον 25%.

Σύμφωνα με τον Michel Cotray, γενικό διευθυντή των δύο ξενοδοχειακών μονάδων, η αισιοδοξία για μία ακόμη πιο δυναμική χρονιά στο τουριστικό συγκρότημα της Μεσσηνίας, που αναπτύσσει η ΤΕΜΕΣ ΑΕ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, πηγάζει από το γεγονός ότι φέτος θα προστεθούν και πολλές νέες αεροπορικές πτήσεις από πολλές πόλεις της Ευρώπης.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>06/03/2014

>Το 2020 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του ξενοδοχείου της Costa Navarino στην Πύλο

"Το 2020 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του ξενοδοχείου της Costa Navarino στην Πύλο και η περιοχή θα αλλάξει ριζικά" δηλώνουν στελέχη της εταιρείας Starwood.

Παράλληλα, τονίζουν σε δηλώσεις τους στο kerdos.gr ότι η εξαιρετική πορεία του τουριστικού συγκροτήματος δεν είναι αποκομμένη από την υπεραξία που ήδη αποκτά η περιοχή της Μεσσηνίας λόγω της ύπαρξης της μονάδας - και αυτός ο συνδυασμός αλληλεπίδρασης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια εκπληκτική συνέχεια. Ηδη, το 2013 ο τζίρος της μονάδας με τα δύο ξενοδοχεία σημείωσε αύξηση της τάξης του 35%, ενώ ο στόχος ανόδου 25% για το 2014 μοιάζει εφικτός.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του Χρήστου Παγώνη στο kerdos.gr αναφέρει τα εξής:

Οπως εξηγεί ο κ. Michel Cottray, γενικός διευθυντής του συγκροτήματος με μακρά θητεία στην παγκόσμια ξενοδοχεία, η αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες βλέποντας τη δυναμική της περιοχής πυκνώνουν το δίκτυο των κατευθείαν συνδέσεων της Καλαμάτας με ευρωπαϊκές πόλεις (π.χ. Ιταλία από την Aegean), ενώ η οδική πρόσβαση από την Αθήνα έχει συρρικνωθεί στα επίπεδα των δύο ωρών. Παράλληλα, το brand των μονάδων και της περιοχής ενισχύονται διαρκώς σε μία πορεία επιτυχούς ωρίμασης. Ηδη, όπως τονίζουν τα στελέχη της Starwood που διαχειρίζεται την Costa Navarino, το ποσοστό των επαναλαμβανόμενων πελατών (repeaters), ανεβαίνει αγγίζοντας το 20%.

Η επένδυση στο συγκρότημα Costa Navarino από την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου θα συνεχιστεί, με έμφαση στις βίλες αλλά και την κατασκευή και τρίτου ξενοδοχείου, με στόχο την ολοκλήρωσή του το 2020, οπότε και η περιοχή θα έχει αλλάξει ριζικά, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα διοικητικά της στελέχη. Η νέα αυτή επένδυση στοχεύει στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλού οικονομικού επιπέδου, ικανοποιώντας τη διεθνή τάση, τις νέες ομάδες επισκεπτών από νέες αγορές, αλλά και την ίδια τη ζήτηση.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ EVENTS

Η μονάδα σήμερα φιλοξενεί μεγάλες διοργανώσεις παγκοσμίου επιπέδου, που λόγω του μεγέθους της μόνον αυτή μπορεί να διοργανώσει, σηματοδοτώντας την εμπέδωση του προορισμού ως περιοχής παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Η φιλοσοφία για τη λειτουργία του συγκροτήματος υπερβαίνει τη συμβατική ιδέα του ελληνικού τουριστικού concept ήλιος, θάλασσα κ.λπ. Η Starwood ενσωματώνει στο μοντέλο της, πολιτισμό, εμπειρία Μεσσηνίας, τοπικότητα, αθλητισμό, ατομικότητα αλλά και οικογένεια. Μια σειρά από εκδηλώσεις δρομολογούνται για τους επόμενους μήνες, όπως το μεγάλο τουρνουά γκολφ υπό την αιγίδα του Σεπ Μάγιερ (πρώην γκολκίπερ της Μπάγιερν), ενώ μεταξύ άλλων διοργανώσεων, θα ακολουθήσει και αντίστοιχα μεγάλο τουρνουά μπάσκετ με Ελληνες σταρ του αθλήματος.

Οπως τονίζει ο κ. Γιάννης Πετράκης, εμπορικός διευθυντής της Costa Navarino, ο ανταγωνισμός της μονάδας αναφέρεται κυρίως στο εξωτερικό. Η Σαρδηνία είναι ίσως η μόνη περίπτωση που θα μπορούσε να σταθεί ανταγωνιστικά απέναντι σε μία μονάδα όπως η Costa Navarino, που ωστόσο κερδίζει συνεχώς φήμη και καταξίωση σε όλο τον κόσμο.

Οσον αφορά τις αγορές και τα μερίδιά τους με βάση τα τελευταία στοιχεία, για τα δύο ξενοδοχεία του συγκροτήματος "Romanos" και "Westin", οι Ελληνες προηγούνται και σε αριθμό επισκεπτών και σε έσοδο κατ' άτομο, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Γερμανοί ως αριθμός επισκεπτών, αλλά οι Ρώσοι ως έσοδο κατ' άτομο. Στο μεταξύ, οι πληρότητες για το Πάσχα αγγίζουν το 100%, ενώ ανάλογα ποσοστά απόλυτης πληρότητας είναι πιθανά για πρώτη φορά να επιτευχθούν και το ερχόμενο φθινόπωρο.

H STARWOOD ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Εντεκα τουριστικές μονάδες διαχειρίζεται στην Ελλάδα η Starwood, σε σύνολο 77 μονάδων παγκοσμίως. Πρόκειται για τα: "Grand Bretagne", "Κing George", "Sheraton Rhodes", "Westin Athens Astir Palace", "Arion Resort Astir Palace", "Santa Μarina" στη Μύκονο, "Βlue Palace" στην Ελούντα, "Vedema" και "Mystique" στη Σαντορίνη και τα δύο ξενοδοχεία της Costa Navarino, "Romanos" και "Westin".

Αυτή η σημαντική συμμετοχή της Ελλάδας στο χαρτοφυλάκιο της διεθνούς αλυσίδας καταδεικνύει και τη σημασία που έχει η χώρα μας για τη Starwood. Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν, η παρουσία της δεν σταματάει εδώ. Η Starwood βλέπει τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, τις ερευνά και έχει στόχους. Το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι ένας από αυτούς...

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Δράσεις για την Τουριστική προβολή του Δήμου Καλαμάτας

Τη σύμφωνη γνώμη του παρέχει καταρχήν το υπουργείο Τουρισμού όσον αφορά στις ενέργειες που προβλέπονται για την προβολή του Δήμου Καλαμάτας το 2014, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνει το σχετικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχετική γνωστοποίηση παρέσχε στο Δήμο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος, με έγγραφό του.

Ο προγραμματισμός δράσεων τουριστικής προβολής του ∆ήμου Καλαμάτας για το έτος 2014 έχει ως ακολούθως: Συμμετοχή στη δημιουργία τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ που θα αφορά στην προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τη διατήρηση και προβολή των πολιτιστικών και λαογραφικών στοιχείων, καθώς και των τοπικών προϊόντων της περιοχής μας, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 4.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

∆ημιουργία και εκτύπωση επικαιροποιημένων χαρτών του καλλικράτειου ∆ήμου Καλαμάτας, καθώς και χαρτών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών κρουαζιεροπλοίων, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 3.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Εκσυγχρονισμός του Γραφείου Τουριστικής Υποστήριξης στον Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Συμμετοχή του Δήμου σε εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια κ.λπ. που προωθούν αποτελεσματικότερα την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.Ο κ. Λιάσκος προσθέτει πως «σχετικά με το αίτημά σας περί παροχής σύμφωνης γνώμης από την Υπηρεσία μας στη συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας στα έξοδα ολοκλήρωσης παραγωγής ντοκιμαντέρ για την ανάδειξη της περιοχής (…) για τη συγκεκριμένη ενέργεια (…) δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας μας. Βάσει των ανωτέρω, αναμένουμε την υποβολή στην Υπηρεσία μας του τελικού δείγματος του εν λόγω ντοκιμαντέρ με την προϋπόθεση της προσθήκης του νέου λογοτύπου τουριστικής προβολής της Ελλάδος (…), προκειμένου να παράσχουμε τη σύμφωνη γνώμη μας για τη διανομή ή/και προβολή του».

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>Άνοιγμα στον αθλητικό τουρισμό από την “Costa Navarino”

Άνοιγμα και στον αθλητικό τουρισμό επιχειρεί η Costa Navarino, που συνέβαλε στην κατακόρυφη άνοδο της επισκεψιμότητας της Μεσσηνίας και δημιούργησε έναν καινούργιο ταξιδιωτικό προορισμό στη Μεσόγειο, για τουρίστες υψηλού βαλαντίου.

Τα δύο ξενοδοχεία που περιλαμβάνει μέχρι στιγμής ικανοποιούσαν γούστα που αφορούσαν οικογένειες: με δύο ειδικά σχεδιασμένα κέντρα για βρέφη, μέχρι 3 ετών και παιδιά 4 έως 12 ετών, θαλάσσιο πάρκο με νεροτσουλήθρες, παιδική χαρά, γι’ αυτό κι είχαν ψηφιστεί ως ο καλύτερος οικογενειακός προορισμός στη Μεσόγειο, ανάμεσα στα Starwood hotels και Resorts της Ευρώπης. Καρπούς απέδωσε και το συνεδριακό κέντρο 5.000 τ.μ. Επίσης, δημιουργήθηκαν υποδομές για ιαματικό τουρισμό με σπα κι ελαιοθεραπεία, ενώ στο γαστρονομικό τουρισμό έχουν δώσει επιλογές που αφορούν από ελληνική παραδοσιακή, τοπική και σύγχρονη κουζίνα μέχρι μεσογειακή λιβανέζικη κι ασιατική.

Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να κάνει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου 10 μήνες το χρόνο κι αυτή τη φορά βάζουν πλώρη να κατακτήσουν κι επιχειρηματίες που θέλουν στις διακοπές τους ν’ ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Διαθέτει δύο πρότυπα γήπεδα γκολφ, δυνατότητες για καταδύσεις, σέρφινγκ, ιστιοσανίδα, μπόουλινγκ, αλλά και εννέα αθλήματα ρακέτας για μικρούς και μεγάλους με τα δύο γήπεδα τένις, εκδρομές ποδηλασίας, ορειβασίας και πεζοπορίας.

Σύμφωνα με τους Μισέλ Κοτρέ και Γιάννη Πετράκη, γενικό διευθυντή των δύο ξενοδοχείων, και διευθυντή πωλήσεων και μάρκετινγκ αντίστοιχα, από τη Starwood Hotel and Resorts, το κύριο βάρος πέφτει στο γκολφ, που θεωρείται το κατεξοχήν άθλημα που συγκεντρώνει τουρίστες υψηλής εισοδηματικής στάθμης. Το «The Dunes Course» ως γήπεδο γκολφ σχεδιάστηκε από τον Μπέρναντ Λάνγκερ, πρώην πρωταθλητή των US Masters. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται πλέον και στο τένις και το μπάσκετ, ενώ επίκεινται αγώνες τριάθλου, ποδηλάτου, αλλά και πιλάτες, γιόγκα κ.ά.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>05/03/2014

>Αύξηση 20% περιμένουν για φέτος στη Μεσσηνία

Ρωσία, Γερμανία και Σουηδία οι χώρες που δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Για «ελληνικό comeback» στον τουρισμό κάνει λόγο σε ρεπορτάζ της η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», η οποία αναφέρει ότι, έπειτα από μια ανοδική πορεία το 2013, η Ελλάδα εμφανίζει διψήφιο ποσοστό αύξησης των κρατήσεων. «Η Ελλάδα συνεχίζει και φέτος την πορεία τής επιστροφής της», δηλώνει ο πρόεδρος του γερμανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου (DRV) Γιούργκεν Μπίχι.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των προκρατήσεων, σε αρκετές περιοχές της χώρας φαίνεται ότι η καλύτερη χρονιά όλων των εποχών για τον τουρισμό θα είναι το 2014. Μπορεί η οικονομική ύφεση, η πολιτική και νομισματική αστάθεια και η κοινωνική αναταραχή της τελευταίας πενταετίας να προκάλεσαν ισχυρούς κλυδωνισμούς στον τομέα του τουρισμού και πολλές ξενοδοχειακές μονάδες να ήρθαν αντιμέτωπες με προβλήματα βιωσιμότητας, ωστόσο η επερχόμενη τουριστική περίοδος αναμένεται να βάλει την Ελλάδα και πάλι στο χάρτη των αγαπημένων προορισμών ανά τον κόσμο.

Ειδικότερα για τη Μεσσηνία, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι προκρατήσεις κινούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, με τις αεροπορικές εταιρείες να έχουν πυκνώσει τα δρομολόγιά τους και νέους τουριστικούς πράκτορες να «εγκαθίστανται» στη Μεσσηνία. Η ρωσική αγορά εμφανίζει άνοδο σε ποσοστό 20%, με τρεις επιπλέον πτήσεις τσάρτερ να προγραμματίζονται εβδομαδιαίως, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες από την ανατολική Ευρώπη.

Ήδη η πρώτη πτήση από το Μόναχο έχει προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, γεγονός ενδεικτικό της σημαίνουσας αύξησης που παρουσιάζει η γερμανική αγορά.

Η Βρετανία και η Αυστρία κινούνται σταθεροποιητικά, ενώ ένα νέο μοντέλο τουρισμού διαφαίνεται από τις σκανδιναβικές αγορές, απ’ όπου η ζήτηση εκτείνεται μέχρι και το 2015.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα φιλοξενήθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Η Πελοπόννησος στην Καρδιά του Λονδίνου» στο κατάστημα του National Geographic στη βρετανική πρωτεύουσα και σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο δημοσιογράφος Πολ Γουίκινσον, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ειδικεύεται σε τουριστικούς οδηγούς για την Ελλάδα, δήλωσε σχετικά: «Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από την έκθεση. Μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η ποικιλία των προϊόντων που προέρχονται από την περιοχή. Πρέπει να σας ομολογήσω πως παρά το γεγονός ότι επισκέπτομαι την Ελλάδα τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, κάποια από αυτά τα προϊόντα δεν τα ήξερα καθόλου».

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>04/03/2014

>Το τουριστικό προϊόν και η γαστρονομία της Πελοποννήσου προβλήθηκαν στο κέντρο της Βιέννης.

Το τουριστικό προϊόν και η γαστρονομία της Πελοποννήσου προβλήθηκαν στο κέντρο της Βιέννης και συγκεκριμένα στο ιστορικότερο κατάστημα υψηλής γαστρονομίας Meinl Am Graben, το οποίο λειτουργεί εδώ και 60 χρόνια και η ετικέτα του οποίου "Julius Meinl" υφίσταται εδώ και 150 χρόνια.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο προώθησης του προορισμού της Πελοποννήσου, μέσω της Πελοπόννησος ΟΤΑ ΑΕ, σε μητροπόλεις της Ευρώπης, με τις οποίες συνδέεται με απευθείας πτήσεις το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε ήδη με επιτυχία στο Λονδίνο και το κατάστημα του National Geographic και θα ακολουθήσουν οι πόλεις του Μονάχου, του Ντίσελντορφ και της Στοκχόλμης.

Συγχρόνως ενημερώθηκαν τα ΜΜΕ της Αυστρίας, οι αεροπορικές εταιρείες Austrian myHoliday και flyniki που έχουν απευθείας πτήσεις για Καλαμάτα και όλοι οι τουριστικοί ιθύνοντες της Αυστρίας.

Η εταιρεία flyniki που έχει ήδη επιμηκύνει τις πτήσεις της μέχρι και το Νοέμβριο του 2014, ξεκίνησε, την εβδομάδα παρουσίας της Πελοποννήσου στη Βιέννη, τις πτήσεις της Βιέννη – Καλαμάτα, νωρίτερα από ποτέ. Με την ευκαιρία αυτή δημοσίευσε στη σελίδα του Facebook με 56.000 φίλους τόσο την έναρξη των πτήσεων όσο και την εβδομάδα της Πελοποννήσου στην Αυστρία.

Τέλος στην προσπάθεια για ενδυνάμωση και ενίσχυση των επαγγελματικών συνεργασιών ξένων tour operators με την Πελοπόννησο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Μπρατισλάβα με την κ. Elena Gustafikova, εκπρόσωπο του μεγαλύτερου tour operator της Σλοβακίας Satur Travel, ενόψει της πρώτης πτήσης τσάρτερ από Σλοβακία στις αρχές Ιουνίου με προορισμό την Καλαμάτα.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>01/03/2014

>Μόνο για το λιμάνι της Πύλου στη Μεσσηνία έχουν δρομολογηθεί δράσεις διαχείρισης τουρισμού κρουαζιέρας

Μόνο για το λιμάνι της Πύλου στη Μεσσηνία έχουν δρομολογηθεί δράσεις διαχείρισης τουρισμού κρουαζιέρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Εφαρμογής του υπουργείου Τουρισμού.

Οπως αναφέρεται σε αυτήν, τέτοιες δράσεις έχουν δρομολογηθεί με επίκεντρο τους ενδιάμεσους λιμένες (Πύλος, Γύθειο, Ναύπλιο, Κατάκολο). Και τονίζεται ότι «η οποιαδήποτε απαρίθμηση στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό περιοχών για την ανάπτυξη υποδομών κρουαζιέρας δεν είναι δεσμευτική, αλλά σημαίνει ότι και άλλες περιοχές που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά στις υποδομές που αναφέρονται στο Σχέδιο μπορούν να αναπτύξουν αυτή τη μορφή τουρισμού».

Με την ανακοίνωση η Ειδική Υπηρεσία πετάει το μπαλάκι των υποδομών στους δήμους που ενδιαφέρονται και ως εκ τούτου στο Δήμο Καλαμάτας. Πρέπει να σημειωθεί ότι τη στιγμή που στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα η υπόθεση εξαντλείται σε φιλολογικές συζητήσεις για το μέλλον του λιμανιού ως "κρουαζιέρας", άλλοι δήμοι σπεύδουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές. Προσφάτως στην Κόρινθο για παράδειγμα έγινε επίσκεψη κλιμακίου της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας και πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τοπικούς φορείς. Και από το δήμο ανακοινώθηκαν έργα σε 3 φάσεις, τα οποία περιλαμβάνουν επέκταση και διαπλάτυνση του προβλήτα, εκβαθύνσεις, τέρμιναλ και άλλα προκειμένου να εξυπηρετούνται κρουαζιερόπλοια και επιβάτες.

Παράλληλα πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση εταιρειών που σχετίζονται με το θέμα, με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου τέθηκαν τα ζητήματα διαμόρφωσης πολιτικής για τον «θαλάσσιο τουρισμό στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την θαλάσσια ανάπτυξη». Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της MedCruisem που εκπροσωπεί 100 λιμάνια και από την Ελλάδα συμμετέχουν τα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ηγουμενίτσας, Καβάλας, Κέρκυρας και Πάτρας.

Εξ άλλου την κατασκευή νέων υποδομών σε τρία λιμάνια ενδιάμεσων προορισμών προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων (ports of call) και την ανάπτυξη δύο λιμανιών εκκίνησης, τερματισμού κρουαζιερών (home ports), εκτός του Πειραιά, με βάση ειδικά κριτήρια, προτείνει μελέτη που διενήργησαν από κοινού το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά και η εταιρεία Νemertis EΠΕ για λογαριασμό του υπουργείου Τουρισμού. Τα τρία ενδιάμεσα λιμάνια που προτείνονται για νέες επενδύσεις προκειμένου να ωφεληθεί η κρουαζιέρα είναι αυτά της Σαντορίνης, που δέχθηκε πέρυσι 778.057 επιβάτες κρουαζιέρας, της Ρόδου που δέχθηκε 409.991 επιβάτες και του Κατάκολου με 763.966 επιβάτες. Αντίστοιχα, τα δύο λιμάνια που προτείνονται ως λιμάνια ανάπτυξης για την αφετηρία και τον τερματισμό των κρουαζιερόπλοιων είναι αυτά του Ηρακλείου με 270.020 επιβάτες κρουαζιέρας το 2013 και της Θεσσαλονίκης με 14.585 επιβάτες.

Από την κινητικότητα που παρατηρείται απουσιάζει εμφανώς το λιμάνι της Καλαμάτας, παρά το γεγονός ότι παλαιότερα είχε συζητηθεί σε ναυτιλιακούς κύκλους το ενδεχόμενο να αποτελέσει λιμάνι ανάπτυξης εξ αιτίας της γειτνίασης με το αεροδρόμιο που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Στο κέντρο της Βιέννης και των Ευρωπαϊκών Μητροπόλεων η Πελοπόννησος

Μια σειρά από εκδηλώσεις με στόχο τη γνωστοποίηση του προορισμού στις πόλεις όπου υπάρχουν πτήσεις γραμμής προς την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα προς το αεροδρόμιο Καλαμάτας διενεργεί η Πελοπόννησος ΟΤΑ Α.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά την επιτυχημένη προβολή της Πελοποννήσου στο Λονδίνο και το National Geographic, πραγματοποιείται αντίστοιχη εκδήλωση, με επίκεντρο τη γαστρονομική παράδοση, σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Βιέννης, Julius Meinl Am Graben. Οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε μεγάλα εμπορικά κέντρα στις πόλεις του Ντύσσελντορφ και του Μονάχου.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>Ανοίγει το «Horizon Blue» στην παραλία της Καλαμάτας

Σε τελικό στάδιο είναι η νέα μεγάλη επένδυση στον ξενοδοχειακό χώρο της παραλίας. Η οικογένεια Παπαθεοδωρίδη, ως γνωστόν, μέσω της εταιρείας “Horizon”, κατασκευάζει ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων στην παραλία της Καλαμάτας, στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Καρακούση (πρώην «Παλλάντιουμ»).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ξενοδοχείο θα είναι έτοιμο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι τις αρχές Ιουνίου και πολύ πιθανόν να ονομάζεται “Horizon Blue». Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στην Καλαμάτα ο γνωστός σεφ Στέφανο Μποτρίνι και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια συνεργασία με τη νέα μονάδα.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>28/02/2014

>Πληρότητα 90% στην πρώτη πτήση από Βιέννη

Με 160 επιβάτες έφθασε χθες το μεσημέρι στην Καλαμάτα η πρώτη φετινή πτήση της FlyNiki από τη Βιέννη, εγκαινιάζοντας την τακτική αεροπορική σύνδεση της μεσσηνιακής με την πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Η χθεσινή πτήση είχε πληρότητα 90% και φαίνεται ότι αποτελεί έναν ακόμα καλό οιωνό για την φετινή κίνηση, από το εξωτερικό, στον αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», μετά και την απολύτως ικανοποιητική πληρότητα της πτήσης της Aegean προς και από το Μόναχο, την περασμένη Κυριακή.

Από τον ερχόμενο Μάρτιο, η κίνηση αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα αυξηθεί εντυπωσιακά, καθώς μέσα στον μήνα αυτό ξεκινά σημαντικός αριθμός τακτικών πτήσεων από και προς ευρωπαϊκούς προορισμούς -τόσο από την Aegean, όσο και από ξένες αεροπορικές εταιρείες, της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης- αλλά και οι καθιερωμένες πλέον πτήσεις τσάρτερ.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>25/02/2014

>Επιστράφηκε στον τόπο του βυζαντινό μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος (ελκυστήρας)

Επιστράφηκε στον τόπο του, ύστερα από 16 χρόνια, βυζαντινό μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος (ελκυστήρας), που είχε κλαπεί από το Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, της κοινότητας Νομιτσί, του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Η κλοπή είχε γίνει γνωστή μετά από τηλεφωνική καταγγελία στις 29 Ιουλίου του 1998 στην τότε αρμόδια για τη Μεσσηνία, 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία αμέσως προέβη σε σήμα προς την Ιντερπόλ.

Το εν λόγω γλυπτό, από μανιάτικο μάρμαρο, διατηρείται ακέραιο και σε εξαιρετική κατάσταση, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Αποτελεί δομικό στοιχείο του ναού και έχει στη μία πλευρά ανάγλυφο διάκοσμο (δύο λιοντάρια αντιμέτωπα τοποθετημένα στις άκρες, στο μέσο σταυρόσχημο διάτρητο κομβίο και μεταξύ τους τρίφυλλα και ανθέμια). Το μήκος του είναι περίπου 1,40 μ. και χρονολογείται την ίδια εποχή με το ναό, γύρω στο δεύτερο μισό του 11ου αιώνα.

O ελκυστήρας εντοπίστηκε στο Διαδίκτυο το 2011, από το λέκτορα Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Πάλλη, σε δημοπρασία του οίκου Christie’s του Λονδίνου, να έχει ήδη πωληθεί έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού. Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου, πέτυχε τον επαναπατρισμό του μαρμάρου στις 30 Μαΐου 2012, το οποίο παραδόθηκε για προσωρινή φύλαξη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών. Στις 12 Φεβρουαρίου έγινε με κάθε δυνατή προστασία, η μεταφορά του γλυπτού στον τόπο καταγωγής του, ενώ προγραμματίζεται ο επαναπατρισμός του να προβληθεί στο κοινό της Μεσσηνίας και να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Λιγότερα κρουαζιερόπλοια από κάθε άλλη χρονιά θα δέσουν φέτος στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Οπως μας ενημέρωσαν ναυτικοί πράκτορες, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία 4 κρουαζιερόπλοια θα πιάσουν λιμάνι στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Από αυτά, το ένα θα έρθει στην Καλαμάτα 4 φορές -ωστόσο οι ναυτικοί πράκτορες με τους οποίους μιλήσαμε δεν αποκλείουν μέσα στο επόμενο διάστημα να αυξηθεί ο αριθμός των αφίξεων. Σε κάθε περίπτωση, ενώ στα χαρτιά το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας έχει χαρακτηριστεί ως λιμάνι για κρουαζιέρες, η έλλειψη βασικών υποδομών διώχνει τα κρουαζιερόπλοια, με συνέπεια να χάνονται έσοδα σε μια κρίσιμη στιγμή για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Οι πράκτορες σχολιάζοντας γιατί ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων είναι πολύ μικρός επισημαίνουν ότι το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στερείται υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας, ενώ δεν έχει γίνει επί πολλά χρόνια βυθομέτρηση. Επιπλέον επισημαίνουν ότι για να έχει προοπτικές να εξελιχθεί ο τόπος στον τομέα της κρουαζιέρας χρειάζεται αδιάκοπη προσπάθεια και στόχευση απευθείας στις εταιρείες που διοργανώνουν τις κρουαζιέρες.

Πιο αναλυτικά, ο ναυτικός πράκτορας Ανδρέας Ζερβάκης λέει ότι προς το παρόν "μας έχουν πει για 6 αφίξεις, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, χωρίς να έχουν κλειδώσει οι ημερομηνίες". Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο "να έρθουν στην Καλαμάτα και άλλα κρουαζιερόπλοια που δεν ξέρουμε, επειδή οι συμφωνίες αλλάζουν συνέχεια". Προσθέτει ακόμη ότι το ένα από τα κρουαζιερόπλοια της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται το γραφείο του "θα έρθει 4 φορές -και θα έρθουν και άλλα δύο, στην ουσία 3 πλοία φέτος, ενώ πέρυσι είχαν κλείσει 6 αρχικά και ακυρώθηκαν τα δύο".

Σχολιάζοντας τους λόγους που τα κρουαζιερόπλοια φαίνεται να μην προτιμούν την Καλαμάτα λέει ότι "έχει να κάνει και με την κατάσταση του λιμανιού. Το βύθισμα δεν επιτρέπει να μπαίνουν μέσα τα πλοία και για τις μεγάλες ηλικίες που προτιμούν την κρουαζιέρα δεν είναι εύκολο να μπαινοβγαίνουν στις λάντζες". Επιπλέον "οι εκδρομές με αφετηρία το λιμάνι της Καλαμάτας είναι συγκεκριμένες και περιορισμένες σε σύγκριση με άλλες περιοχές", λέει. Και τονίζει ότι γενικότερα "δεν υπάρχει σχέδιο για το λιμάνι -οι προσπάθειες θα έπρεπε να ξεκινήσουν από την κατάσταση του λιμανιού".

Ο ναυτικός πράκτορας Θόδωρος Σερεμετάκης λέει ότι μέχρι τώρα "δεν έχουν κλείσει για Καλαμάτα, βεβαιωμένο έχω ένα υπάρχει όμως περίπτωση από κάποιες εταιρείες και για άλλα -ενώ κλείνουν από τώρα για το 2015". Τονίζει ωστόσο ότι "γενικά απ' όσο ξέρω και πληροφορούμαι μιλώντας με γραφεία στον Πειραιά υπάρχει μια πτώση στις προσεγγίσεις, αλλά εμείς εδώ δεν είχαμε ποτέ ιδιαίτερα μεγάλη κίνηση για να μιλήσει κανείς για το ποσοστό πτώσης". Ενδεικτικά ανέφερε ότι στο δικό τους γραφείο πέρυσι είχαν κλείσει συμφωνία για 3 κρουαζιερόπλοια. Για να απαντήσει κανείς στο "γιατί" φέτος υπάρχει αυτή η πτώση στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Καλαμάτας, θα πρέπει να ψάξει πολλές αιτίες σύμφωνα με τον ίδιο. "Το τοπικό λιμάνι θα έπρεπε να είναι πιο σύγχρονο, να είχαν γίνει κάποια έργα, αλλά και το τέρμιναλ στον Πειραιά αναβαθμίστηκε όμως και πάλι υπάρχει πτώση στις προσεγγίσεις", αναφέρει. Και τονίζει ότι "ο πελάτης καθορίζει την κρουαζιέρα ανάλογα με τις εκδρομές που προσφέρονται σε κάθε λιμάνι, από εδώ θα πάει στην Αρχαία Μεσσήνη, αλλά δεν είναι τόσο διαφημισμένη προς τα έξω". Ομως και οι εταιρείες κρουαζιέρας "κοιτούν τα βυθίσματα και τις ευκολίες σε ένα λιμάνι, αφού όσο καλύτερο είναι, τόσο καλύτερα για το πλοίο". Μετά "παίζει ρόλο και η θέση του λιμανιού γιατί τα κρουαζιερόπλοια πλέουν βράδυ, οπότε το λιμάνι θα πρέπει να βολεύει ανάμεσα σε δύο προορισμούς". Τέλος επισημαίνει ότι "δεν αλλάζουν τα πράγματα ούτε σε μια μέρα, ούτε σε ένα χρόνο και δύο, θέλουν προσπάθεια κατευθείαν στις εταιρείες".

Ο ναυτικός πράκτορας Βασίλης Μανιάτης λέει ότι "το γραφείο μας δεν έχει κάποιο φέτος από αυτά που πρακτορεύει -πέρυσι είχαμε τρία, αλλά γενικότερα φέτος δείχνει ότι θα προσεγγίσουν λίγα το λιμάνι της Καλαμάτας". Γενικά "η κρουαζιέρα θέλει πολλή προσπάθεια και προγραμματισμό τουλάχιστον σε βάθος διετίας ή τριετίας, πέρυσι ξεκινήσαμε αργά -και από το δήμο ξεκίνησαν αργά οι προσπάθειες- γι' αυτό χάθηκε και η φετινή χρονιά", λέει. Και προσθέτει ότι ο προγραμματισμός μιας κρουαζιέρας συνήθως ανακοινώνεται από τον Δεκέμβριο, οπότε "φέτος αν ασχοληθούμε και έχουμε επαφές με εταιρείες κρουαζιέρας, αποτελέσματα θα έχουμε από του χρόνου ή από το 2016". Το βασικό, ωστόσο, για τον ίδιο είναι "να βελτιωθεί το λιμάνι, γιατί ενώ είναι αρκετά μεγάλο ώστε να φιλοξενήσει μεγάλα κρουαζιερόπλοια δεν έχει γίνει ένας καθαρισμός και χαρτογράφηση βυθίσματος του λιμανιού -ο άλλος δεν θα ρισκάρει να φέρει ένα πλοίο όταν δεν υπάρχει πρόσφατη χαρτογράφηση". Επιπλέον, "το λιμάνι πάσχει σε χώρους υποδοχής και ο φωτισμός δεν είναι επαρκής -δεν έχει ούτε παγκάκια να κάτσει κάποιος".

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>24/02/2014

>Καινοτόμες ιδέες για το χώρο του τουρισμού και της εστίασης στο 3ο Open Coffee Καλαμάτας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο “Luna Lounge” η τρίτη συνάντηση της κοινότητας του “Open Coffee” στην Καλαμάτα.

Σε αυτή τη συνάντηση παρουσιάστηκαν τρεις καινοτόμες εφαρμογές για «έξυπνα κινητά», που σκοπό έχουν να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη στο κομμάτι του τουρισμού και της εστίασης.

Αρχικά, ο Νίκος Αναγνώστου, ιδρυτής του “Discoveroom”, παρουσίασε την ιδέα του που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες ως εφαρμογή και απευθύνεται τόσο στους επισκέπτες όσο και στους ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων, καθιστώντας τη διαδικασία εύρεσης και κράτησης ενοικιαζόμενων δωματίων σημαντικά ευκολότερη.

Στη συνέχεια, ο Αντώνης Σαμοθράκης παρουσίασε μια ολοκληρωμένη on line πλατφόρμα παραγγελιών delivery, το e-food.gr, που βρίσκεται ήδη και στην Καλαμάτα, έχει κατακτήσει την ελληνική αγορά και κάνει τη ζωή μας ευκολότερη στις παραγγελίες delivery.

Τέλος, η Μαργαρίτα Δόμπα, εμπορική σύμβουλος του JuicyBar App, παρουσίασε την εφαρμογή που έχει σχεδιάσει και αναπτύξει η ομάδα της αποκλειστικά για iOS συσκευές και έρχεται να αλλάξει τον τρόπο ασύρματης παραγγελιοληψίας και διαχείρισης σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια και beach bar, με σκοπό να κατακτήσει τη διεθνή, εκτός από την ελληνική, αγορά.

Το επόμενο ραντεβού για την κοινότητα του “Open Coffee” στην Καλαμάτα κλείστηκε για την προτελευταία Παρασκευή του Μάρτη.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>21/02/2014

>Η Πελοπόννησος στο National Georgraphic

«Πρόκειται για μια καταπληκτική εμπειρία, όχι μόνο για όσους λατρεύουν την Πελοπόννησο, αλλά και για τους Λονδρέζους, που θέλουν να μάθουν για τη ζωή εκεί» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άρθουρ Φέγκον, διευθυντής του καταστήματος του National Geographic στο Λονδίνο, μέσα στο οποίο πραγματοποιείται (από τις 17 έως σήμερα 21 Φεβρουαρίου) εκδήλωση με τίτλο «Η Πελοπόννησος στην Καρδιά του Λονδίνου».

Η Πελοπόννησος είναι ένα μέρος που μπορεί να εμπνεύσει τον κάθε άνθρωπο. Όχι μόνο από τις φυσικές ομορφιές της, αλλά και από τη μοναδική ιστορία της. Ο επισκέπτης της θα εντυπωσιαστεί επίσης με τις εκπληκτικές της γεύσεις και τη φιλοξενία των ανθρώπων της» σημειώνει ο κ. Φέγκον.

Οι επισκέπτες του καταστήματος έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την Πελοπόννησο μέσω βίντεο, μηνυμάτων, ενημερωτικών φυλλαδίων, έκθεση φωτογραφίας και γευσιγνωσίας παραδοσιακών προϊόντων. Όσοι επισκέφθηκαν έως τώρα την εκδήλωση, μόνο καλά λόγια είχαν να πουν και όχι αδίκως. Από τη μια, ο χώρος που επιλέχθηκε (σ.σ. το National Geographic βρίσκεται στην αριστοκρατική συνοικία του Νάιτσμπριτζ, απέναντι από τα πολυκαταστήματα Χάροντς στο κέντρο του Λονδίνου) και, από την άλλη, η σωστή οργάνωση συνέβαλαν αποφασιστικά, ώστε να δημιουργηθεί μια μοναδική εκδήλωση προβολής της Πελοποννήσου.

Πέραν όλων των άλλων, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τα περίφημα φεστιβάλ της Πελοποννήσου, με πιο σημαντικό αυτό της Επιδαύρου, αλλά υπάρχουν και προτάσεις για πιο τολμηρούς τουρίστες, όπως είναι bungee jumping από τον ισθμό της Κορίνθου.

«Στόχος της εκδήλωσης είναι να προωθήσει την Πελοπόννησο ως τουριστικό προορισμό ολόκληρης της χρονιάς» αναφέρουν οι διοργανωτές. Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Πολ Γουίκινσον, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ειδικεύεται σε τουριστικούς οδηγούς για την Ελλάδα, δηλώνει: «Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από την έκθεση. Μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η ποικιλία των προϊόντων που προέρχονται από την περιοχή. Πρέπει να σας ομολογήσω πως, παρά το γεγονός ότι επισκέπτομαι την Ελλάδα τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, κάποια από αυτά τα προϊόντα δεν τα ήξερα καθόλου».

Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ τι θα ξεχώριζε από την Πελοπόννησο, ο κ. Γουίκινσον απαντά: «Πρώτα από όλα την ιστορία της, αμέσως μετά τις φυσικές ομορφιές της, τις ευκαιρίες για περιπέτειες που σου προσφέρει, τους ανθρώπους της και τις μοναδικές της παραλίες».

Σημειώνεται ότι η διοργάνωση θα «ταξιδέψει» και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, όπως το Παρίσι, η Βιέννη, το Μόναχο, το Ντίσελντορφ και η Στοκχόλμη. Οι πόλεις αυτές έχουν επιλεγεί, καθώς έχουν απευθείας πτήσεις με την Καλαμάτα.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>20/02/2014

>TEMES S.A: H Costa Navarino φιναλίστ στα Tourism for Tomorrow Awards, τα βραβεία που έχει θεσπίσει το World Travel & Tourism Council

Μία ακόμη σημαντική διάκριση έλαβε η Costa Navarino, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στους τρεις Φιναλίστ της κατηγορίας «Destination», στο διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό Tourism for Tomorrow Awards.

Τα Tourism forTomorrow Awards διοργανώνονται από το World Travel & TourismCouncil, με στόχο να αναδείξουν τις βέλτιστες πρακτικές αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης παγκοσμίως. Στα φετινά βραβεία,η CostaNavarinoαποτελεί το μοναδικό Φιναλίστ από την Ελλάδα, ανάμεσα σε υποψηφιότητες εταιριών και οργανισμών από 56 χώρες.

Με όραμα την τοποθέτηση της Μεσσηνίας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, στην Costa Navarino δημιουργούνται υποδομές που διαφυλάσσουν και προβάλλουν το φυσικό πλούτο της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΤΕΜΕS έχει ακολουθήσει αυστηρούς κανόνες σε όλα τα στάδια ανάπτυξης και λειτουργίας του προορισμού, γεγονός που ξεχώρισε η επιτροπή των βραβείων και στο οποίο αναφέρθηκε σχετικά, ξεκινώντας από το όραμα του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, για την περιοχή: «Για να έχεις ένα όραμα, βοηθά να έχεις έναν Καπετάνιο στο τιμόνι και η CostaNavarino είχε αυτό ακριβώς (…) το όραμά του για έναν προορισμό υψηλών προδιαγραφών με σεβασμό στο περιβάλλον, συνεχίζεται μέσα από την ΤΕΜES, την εταιρία που ίδρυσε», σημειώνοντας στη συνέχεια πως «ηTEMES έχει αποδειχτεί ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της τουριστικής αειφόρου ανάπτυξης στη Μεσόγειο» (http://www.wttc.org/tourismfortomorrow/winners-finalists/2014-winners-finalists/temes-costa-navarino/).

Στην αξιολόγηση των φιναλίστ στα TourismforTomorrowAwards,γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις περιβαλλοντικές πρακτικές που εφαρμόζει η Costa Navarino, όπως το πρόγραμμα μεταφύτευσης ελαιοδέντρων, με στόχο να διατηρηθεί αναλλοίωτη η φυσιογνωμία του τοπίου της περιοχής. Το πρόγραμμα σημειώνει μέχρι σήμερα ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 100%. Στην περιγραφή για τον προορισμό, σημειώνεται επίσης, η δημιουργία των λιμνοδεξαμενών χωρητικότητας 700.000m³ που καλύπτουν τις αρδευτικές ανάγκες της Costa Navarino, συμπεριλαμβανομένων και των γηπέδων γκολφ. Το ενδιαφέρον της επιτροπής κέρδισαν και άλλες πρακτικές, όπως η εγκατάσταση του μεγαλύτερου γεωθερμικού συστήματος στην Ευρώπη με 123χλμ υπόγειων σωληνώσεων που είναι και το πρώτο παγκοσμίως που τοποθετείται σε τόσο μεγάλη κλίμακα κάτω από γήπεδο γκολφ, και μέσω του οποίου επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και των αντίστοιχων εκπομπών ρύπων.

Επίσης, η συμμετοχή στην ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, ο οποίος όχι μόνο υπερκαλύπτει τις ετήσιες ανάγκες των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, αλλά διοχετεύει παράλληλα ενέργεια πίσω στο εθνικό δίκτυο, συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Navarino Environmental Observatory (NEO), που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο Navarino Natura Hall, το διαδραστικό εκθεσιακό χώρο για τη Μεσσηνιακή φύση.

Πηγή: Εφημερίδα ΣΕΤΕ


>>19/02/2014

>Ξενοδοχειακές επενδύσεις 170 εκ. από ΤΕΜΕΣ και Grace

Την τριετία 2014-2016 η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και η Grace Hotels θα επενδύσουν στη Μεσσηνία 170 εκατομμύρια ευρώ, για τη δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων. Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ολοκληρώνεται η διαδικασία αδειοδότησης των επενδυτικών σχεδίων και σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα.

Η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. θα κατασκευάσει 150 τουριστικές κατοικίες στο Ρωμανού και θα δημιουργήσει γκολφ κλαμπ κοντά στην Πύλο. Παράλληλα μέσα στο 2014 θα ολοκληρωθεί και ο σχεδιασμός του τρίτου ξενοδοχείου της Costa Navarino στην ίδια περιοχή.

Eντός του 2014 επίσης, η διεθνής αλυσίδα Grace Hotels, όπως έγραψε πρώτη η "Ε", θα ξεκινήσει στη Βελίκα την κατασκευή ξενοδοχείου 125 πολυτελών δωματίων και 40 τουριστικών κατοικιών, τριών, τεσσάρων ή πέντε υπνοδωματίων. Σύμφωνα με την εταιρεία το ξενοδοχείο "Grace Kalamata" θα λειτουργήσει το 2017.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Πεζοπορική εξόρμηση στο Καλάθι με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας

Το Καλάθι αποτελεί την πρώτη ευκαιρία για μια γρήγορη βόλτα στην ορεινή φύση ακριβώς δίπλα στην πόλη μας. Και ενώ όλοι γνωρίζουν τους πρόποδές του: την Παραλία Βέργας και την Κάτω Βέργα, λιγότεροι έχουν επισκεφτεί τον οικισμό της Άνω Βέργας και ελάχιστοι, οι πιο μυημένοι, έχουν βρεθεί ακόμη ψηλότερα στα πιο όμορφα μέρη του βουνού. Πρόκειται για τις περιοχές που οι τελευταίες καλλιέργειες και βοσκότοποι δίνουν τη θέση τους στα δάση με τα έλατα και πεύκα και την εκπληκτική θέα στη θάλασσα, την Καλαμάτα, την Μεσσηνία αλλά και βέβαια τον κεντρικό Ταΰγετο που από εδώ προβάλει μοναδικός.

Το Καλάθι, παρά το όχι πολύ μεγάλο ύψος του, ξεχωρίζει κυρίως λόγω ενός ιδιαίτερου χαρακτηριστικού που δεν το συναντάμε συχνά. Σπάνια ένα βουνό τέτοιου ύψους βρίσκεται τόσο κοντά στη θάλασσα. Η θέα της Καλαμάτας, της θάλασσας και της παραλίας είναι σαν να βρίσκεσαι σε αεροπλάνο και δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτήν που αντικρίζουν οι «παραπεντίστες» που τόσο συχνά απογειώνονται από εδώ!!

Στη διαδρομή που θα ακολουθηθεί την ερχόμενη Κυριακή θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με όλες τις πλευρές του βουνού. Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από τον οικισμό της Παραλίας Βέργας, θα συνεχίσει στην Κάτω Βέργα για να ακολουθήσει το καλντερίμι προς την Άνω Βέργα και τα ψηλότερα σημεία του βουνού εως την εκκλησία του πρ. Ηλία. Η επιστροφή θα γίνει από την ίδια διαδρομή.

Ωρες πορείας: 8
Βαθμός δυσκολίας: 2

Θα υπάρχει και δυνατότητα μικρότερης διαδρομής με εκκίνηση και τέρμα στην Άνω Βέργα (ώρες πορείας: 4, βαθμός δυσκολίας: 1) Στην εξόρμηση αυτή θα περπατήσει μαζί και ο Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης.

Η αναχώρηση θα γίνει στις 8:00 το πρωί της Κυριακής από τα γραφεία μας. Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία μας (κάθε βράδυ μετά τις 9:00, τηλ 27210 97733) και στο τηλ. 6976283808 6976283808 FREE.

Δηλώσεις συμμέτοχης το αργότερο μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής 21/2.


Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>16/02/2014

>Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η διοργάνωση του φετινού, αλλά και του επόμενου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που διοργανώνεται από το 2012 στην Αρχαία Μεσσήνη.

Πρόκειται φυσικά για μία ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη δεδομένου ότι για αυτά τα δύο χρόνια δεν θα χρειαστεί ο Δήμος Μεσσήνης να δαπανήσει χρήματα για τη διοργάνωση του σημαντικού φεστιβάλ. Το ποσό που εγκρίθηκε μέσω ΕΣΠΑ ανέρχεται στις 263.500 ευρώ. “Η οργάνωση, η προβολή και η ανάδειξη του συγκεκριμένου φεστιβάλ παίρνει άλλη διάσταση και ακολουθεί μία νέα πορεία” τόνισε ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος σημειώνοντας επίσης, ότι μέσα από τη διοργάνωση αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ υπάρχει προβολή για την ευρύτερη περιοχή.

Στη φετινή διοργάνωση αναμένεται να λάβουν μέρος η Βασιλική Ακαδημία Δράματος του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, το Λύκειο της Μεσίνα από την Ιταλία, τρία σχολεία από την Κύπρο και αρκετά σχήματα από όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Αναστασόπουλος μάλιστα κλείνοντας ευχαρίστησε για την προσφορά τους τον φιλόλογο του 1ου Λυκείου Μεσσήνης και σκηνοθέτη Νίκο Φουσιάνη, την υπεύθυνη της Φιλαρμονικής Λίνα Καμαρινοπούλου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Δαβίλλα.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Με εντυπωσιακό τρόπο οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Μεσσήνη

Με εντυπωσιακό τρόπο ξεκίνησαν σήμερα το μεσημέρι, Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Μεσσήνη, με την παρουσίαση του άρματος του βασιλιά Καρνάβαλου στην Κάτω Πλατεία.

Το 154ο καρναβάλι της Μεσσήνης, όπως είπε στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, συνεχίζει την μακροχρόνια πορεία του, ανεπηρέαστο από εκδηλώσεις που μιμούνται το πατρινό καρναβάλι.

Στη σημερινή εναρκτήρια εκδήλωση συμμετείχαν η Φιλαρμονική του δήμου, ενώ δόθηκε χορευτική παράσταση από τοπικούς συλλόγους.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>15/02/2014

>Ξεκινάει το 2ο Καλαματιανό Καρναβάλι

Ξεκινούν σήμερα Σάββατο στις 19.30 οι εκδηλώσεις για το 2ο Καλαματιανό Καρναβάλι στην Πλατεία 23ης Μαρτίου με πολλά χάπενιγκς.

Σήμερα δίνεται και η εκκίνηση για το παιχνίδι "Τα μυστικά της Πριγκίπισσας Ιζαμπώ".

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

- Σάββατο (18.00 Πλατεία Υπαπαντής, στην είσοδο του ναού 10 μέλη του πληρώματος με τις στολές τους) 1ο κουίζ.
- Κυριακή (ώρα 19:30, Παπλωματάδικα Πλατεία 23ης Μαρτίου, 10 μέλη του πληρώματος με τις στολές τους), 1η φάση πλατείας "Μυστικά της πριγκίπισσας Ιζαμπώ" - το θέμα θα αναρτηθεί στο www.kalamatianokarnavali.gr στις 16:00 την ίδια μέρα.
- Δευτέρα (ώρα 17:00, 5 μέλη του πληρώματος με τις στολές τους), 2ο κουίζ "Μυστικά της πριγκίπισσας Ιζαμπώ" + (ώρα 19:45, 5 μέλη) 1ο πακέτο θεμάτων σακούλας.
- Δευτέρα (ώρα 19:45) θέμα σακούλας της Επιτροπής Εθελοντισμού. Τα κουίζ θα αναρτώνται μόνο στο www.KalamatianoKarnavali.gr.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Ημερίδα στην Καλαμάτα για το σακχαρώδη διαβήτη

Ημερίδα για το σακχαρώδη διαβήτη, με θέμα "Εκπαίδευση - πρόληψη - θεραπεία", πραγματοποιείται αύριο Κυριακή στις 11.30 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Την οργανώνουν ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Μεσσηνίας και η Επιτροπή Εθελοντισμού του Δήμου Καλαμάτας και τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εισηγήσεις: "Η επιδημία του 21ου αιώνα: Παχυσαρκία και διαβήτης", από τη Γεωργία Κάσση, ενδοκρινολόγο - διαβητολόγο, διευθύντρια, υπεύθυνη Ιατρείου Διαβήτη και Μεταβολισμού Γ.Ν. Αθηνών "Αλεξάνδρα", καθηγήτρια Πανεπιστημίου Περούτζια. "Κοιτάζοντας το διαβήτη… στα μάτια", από το Βασίλειο Σούμπλη, χειρουργό οφθαλμίατρο. "Διαβητικό πόδι. Μπορώ να το προλάβω;", από τον Αναστάσιο Μακρή, γενικό γιατρό με εξειδίκευση στο διαβήτη, Διαβητολογικό Εξωτερικό Ιατρείο Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Τις εργασίες της ημερίδας θα συντονίσει η Στέλλα Μπακολέα, ειδική παθολόγος με εξειδίκευση στο διαβήτη

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Νωρίτερα από κάθε χρονιά ανοίγει το "The Westin Resort" στην Costa Navarino

Νωρίτερα από κάθε χρονιά ανοίγει το "The Westin Resort" στην Costa Navarino, γεγονός που δείχνει ότι πλέον η τουριστική σεζόν έχει όντως αρχίσει να διευρύνεται.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, το μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα ανοίγει τις πύλες του για τη θερινή σεζόν από τις 21 Φεβρουαρίου. Όπως και να το κάνουμε από την ημέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί η Costa Navarino έδωσε άλλη ώθηση στον τουρισμό της Μεσσηνίας.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>14/02/2014

>154ο Καρναβάλι Μεσσήνης

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες στη Μεσσήνη για το 154ο Καρναβάλι της πόλης, με το εργαστήρι κατασκευής των αρμάτων για την καρναβαλική παρέλαση να κρατά τα... σκήπτρα της προετοιμασίας! Φέτος την Καθαρή Δευτέρα στους δρόμους της Μεσσήνης θα παρελάσουν 13 άρματα, που θα σατιρίζουν θέματα της πολιτικής επικαιρότητας. Την... τιμητική τους θα έχουν μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Λιάπης και η τρόικα, όπως μας αποκάλυψαν οι τεχνίτες των αρμάτων.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ξεκινούν αυτή την Κυριακή με μουσικά και χορευτικά δρώμενα στην πλατεία της Μεσσήνης, και με το άρμα του Βασιλιά Καρνάβαλου να κάνει θεαματική εμφάνιση - ενώ την Τσικνοπέμπτη βγαίνει στους δρόμους το άρμα του Μπεκρή. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή, καθώς το καρναβάλι και φέτος έχει ως σημείο αναφοράς του την παράδοση, όπως τονίζει στην "Ε" και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιώργος Δαβίλλας: "την παράδοση που θέλουμε να αναδείξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές", όπως αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Βέβαια σε κάθε καρναβάλι η κορύφωση έρχεται με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση - και εκεί κυριαρχούν τα άρματα. Κι αν υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα είναι ο πρωτομάστορας στο εργαστήρι των αρμάτων, Θωμάς Αλοιμένος. Οπως παραδέχεται "χρειάζεται πολλή δουλειά, πρέπει να υπάρχει αγάπη και μεράκι γι' αυτό που κάνουμε, θέλει τρέλα και φαντασία". Θέλει πραγματικά... τρέλα και μεράκι να φτιάξεις από φελιζόλ, υαλόπανο και πολυεστέρα ό,τι φανταστεί το μυαλό σου. Ακόμη κι αν αυτό που κατασκευάζεις βασίζεται πάνω σε παλιότερα άρματα, που με αυτό τον τρόπο ανακυκλώνονται και εξοικονομούνται υλικά και χρήματα. Ενώ άλλες φορές, κάποια παλιά άρματα δανείζονται σε καρναβαλιστές από άλλους δήμους για τις παρελάσεις, και μετά επιστρέφονται. Για αυτά που φτιάχνονται από την αρχή, "για μια απλή κατασκευή χρειάζονται 3 - 4 ημέρες, ενώ για μια πιο σύνθετη μια εβδομάδα με 8 ημέρες", λέει ο κ. Αλοιμένος. Διευκρινίζει μάλιστα ότι "δεν ασχολούμαστε όλοι με ένα άρμα, αλλά γίνονται παράλληλες κατασκευές". Κάθε χρόνο λοιπόν, "προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, και φέτος προσπαθούμε κάτι καλύτερο από πέρυσι, για να φανούμε αντάξιοι του κόσμου που περιμένει από εμάς να γελάσει και να ξεφύγει από την καθημερινότητα".

Αξίζει να πούμε ότι η κατασκευή των αρμάτων έχει ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα και είναι τελειωμένα σχεδόν όλα, αλλά θέλουν μοντάρισμα - ενώ τρία μένουν ακόμη να τελειώσουν. Ωστόσο, όπως είναι αυτονόητο οι τεχνίτες τα κράτησαν καλά κρυμμένα από το φακό της φωτογραφικής μηχανής!

Ανάμεσά τους και ο Παναγιώτης Παναγόπουλος, καρναβαλιστής από... κούνια. Οπως λέει: "Φέτος το καρναβάλι θα είναι καλύτερο από πέρυσι - ετοιμάζουμε εκπλήξεις για τον κόσμο της Μεσσήνης και περιμένουμε όλους τους Μεσσήνιους να έρθουν και να περάσουν ωραία στο καρναβάλι μας". Σκοπός τους είναι "να διώξει ο κόσμος τις στενοχώριες και να ξεφύγει από τις σκοτούρες". Ως καρναβαλιστής σημειώνει ότι ο κόσμος της Μεσσήνης τη ζει την προετοιμασία του καρναβαλιού, "είναι στην ιστορία της Μεσσήνης κι ο κόσμος το υποστηρίζει• τον ευχαριστεί τον Νησιώτη, γιατί ξεφεύγει". Ο Πέτρος Αυγερινός από την άλλη μετακόμισε πρόσφατα στη Μεσσήνη και αυτή είναι η πρώτη του επαφή με το Νησιώτικο Καρναβάλι. Ο ίδιος λέει ότι έχει έρθει να βοηθήσει για πρώτη χρονιά - "έχω την εμπειρία και από το καρναβάλι της Κέρκυρας, αν και αυτή είναι η πρώτη εμπειρία για μένα με το καρναβάλι της Μεσσήνης".

Και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι νεοφώτιστος στα καρναβαλικά πράγματα της Μεσσήνης. "Πρώτη χρονιά και για μένα, και προσπαθώ να βοηθήσω την ομάδα με τα ξυλουργικά. Δεν έχω την εμπειρία, αλλά προσπαθώ από μεράκι να βοηθήσω", μας λέει. Η προσπάθειά του, πάντως, του έχει αφήσει "καταπληκτικές πρώτες εντυπώσεις", οπότε "και του χρόνου θα δηλώσω ξανά παρών. Τα παιδιά προσπαθούν και κάνουν καλή δουλειά".

Ο Μιχάλης Χούλιαρης είναι από τους παλιούς στην κατασκευή των αρμάτων, και όπως λέει "κάθε χρόνο γίνεται προσπάθεια να βγει ένα καλό καρναβάλι - φέτος θα αφήσει εποχή".

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δαβίλλας ονόμασε το εργαστήρι "χώρο παραγωγής καρναβαλικής τέχνης", ενώ τόνισε τη διαχρονική αξία του Καρναβαλιού της Μεσσήνης, το οποίο "πατάει κυρίαρχα στην παράδοση και ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει - είναι στην κουλτούρα της Μεσσήνης και φέτος κάνουμε προσπάθεια κάθε άρμα να έχει την ονομασία μιας Δημοτικής Ενότητας". Σκοπός τους, όπως λέει ο αντιδήμαρχος, είναι να υπάρχει κλίμα συνεργασίας και ενότητας, όχι μόνο με όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μεσσήνης, αλλά και με το Δήμο Καλαμάτας: "Θέλουμε και επιδιώκουμε το κλίμα συνεργασίας μέσα από κοινές εκδηλώσεις, και επιθυμούμε να γίνει σεβαστή η ιστορική πρωτοκαθεδρία του Καρναβαλιού της Μεσσήνης".

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Ξενοδοχείο με 125 πολυτελή δωμάτια και 40 βίλες στη Βελίκα

Η παγκόσμια αλυσίδα Grace Hotels θα κατασκευάσει στη Βελίκα ξενοδοχείο 125 πολυτελών δωματίων και 40 βίλες τριών, τεσσάρων ή πέντε υπνοδωματίων. Αυτό ανακοίνωσε η εταιρεία τονίζοντας ότι το ξενοδοχείο "Grace Kalamata" θα λειτουργήσει το 2017, ενώ οι βίλες θα πουληθούν σε ενδιαφερόμενους κροίσους, όπως πρώτη έγραψε η "Ε" στις 28 Δεκεμβρίου πέρυσι.

Η Grace Hotels είναι μέρος του LibraGroup, ενός διεθνούς επιχειρηματικού ομίλου που ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια Λογοθέτη. Συγκεκριμένα ο Μάικ Λογοθέτης είναι εγγονός του εφοπλιστή Εμπειρίκου, ο οποίος ήταν αρχικός ιδιοκτήτης της έκτασης στην οποία θα γίνει το ξενοδοχείο στη Βελίκα.

Το ξενοδοχείο θα κατασκευαστεί πολύ κοντά στις εκτάσεις που έχει η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και στις οποίες πρόκειται να υλοποιηθεί η τρίτη φάση του επενδυτικού σχεδίου που ξεκίνησε στο Ρωμανού και συνεχίζεται στην Πύλο.

Επίσης στην Ανάληψη από τη φετινή τουριστική περίοδο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της η νέα ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων "Messini Beach Club" του ταξιδιωτικού οργανισμού Neilson Active Holidays.

ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Grace Hotels, το ξενοδοχείο στη Βελίκα "θα αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία των ξενοδοχείων Grace, η οποία συνδυάζει την κομψότητα, την απλότητα και την υψηλή αισθητική, διατηρώντας πάντα και στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής. Το ξενοδοχείο θα προσφέρει πολλές γαστρονομικές επιλογές με εστιατόρια που θα ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες, δύο μπαρ, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις spa και θεραπείες ομορφιάς, αναζωογόνησης και ευεξίας, συνεδριακούς χώρους, καθώς και ειδικές εγκαταστάσεις για τους μικρούς επισκέπτες, αλλά και για τα θαλάσσια σπορ".

Η ανακοίνωση της Grace Hotels αναφέρει για τη Μεσσηνία: "Το "Grace Kalamata" θα βρίσκεται περίπου 20 χλμ. δυτικά της Καλαμάτας, στην περιοχή της Βελίκας, περιοχή γνωστή για την φυσική ομορφιά της και τις εξαιρετικές παραλίες. Στην άκρη μιας πανέμορφης αμμώδους παραλίας 300 μέτρων, το ξενοδοχείο θα προσφέρει ειδυλλιακή θέα του Μεσσηνιακού Κόλπου και του Ταϋγέτου. Η ευρύτερη περιοχή, πλούσια σε πολιτισμό και ιστορία, προσφέρει πολλές επιλογές για τους επισκέπτες. Από τη γραφική παραθαλάσσια πόλη της Πύλου και το παλάτι του Νέστορα, που αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα μυκηναϊκού ανακτόρου, έως και το γνωστό για τις ιαματικές πηγές Λουτράκι. Οι ιστορικές πόλεις του Ναυπλίου και της Μονεμβασιάς είναι επίσης σε κοντινή απόσταση, ενώ οι παραλίες της περιοχής, είναι εύκολα προσβάσιμες και σε κοντινή απόσταση από το "Grace Kalamata".

Η υπεύθυνη του Ομίλου για την περιοχή της Μεσογείου και Αφρικής, Λένα Λιβανίδου, δήλωσε: «Ο συγκεκριμένος προορισμός αποτελεί ιδανική τοποθεσία για ένα ξενοδοχείο Grace. Η Καλαμάτα είναι μια αυθεντική και γοητευτική πόλη δίπλα στη θάλασσα, αλλά ταυτόχρονα και σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος της περιοχής, σε συνδυασμό με τις πολυβραβευμένες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις της Grace, θα προσφέρουν στους Ελληνες και ξένους επισκέπτες αξέχαστη διαμονή και αναμνήσεις».

Το "Grace Kalamata" θα απέχει περίπου 2½ ώρες από την Αθήνα και 13 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Θα είναι το τέταρτο ξενοδοχείο, που εντάσσεται στην ομάδα των ξενοδοχείων Grace στην Ελλάδα, μετά τα βραβευμένα διεθνώς "Grace Mykonos" και "Grace Santorini" καθώς και το "Grace Kea" που βρίσκεται υπό κατασκευή.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Grace Hotels
Η Grace Hotels είναι ένας βραβευμένος όμιλος πολυτελών ξενοδοχείων που προσφέρει «καταφύγιο» και ποιότητα σε εκλεκτικούς πελάτες, στα πιο περιζήτητα θέρετρα και πόλεις του κόσμου. Τα ξενοδοχεία της εταιρείας χαίρουν μεγάλης αποδοχής από τότε που άνοιξε το πρώτο στις Κυκλάδες, στην Ελλάδα, το 2007. Εκτοτε, ο όμιλος επεκτάθηκε στη Βόρεια Αμερική και στην Ασία, με την προσθήκη του "The Vanderbilt Grace" και του "Grace Beijing" αντίστοιχα και, σύντομα, θα είναι παρών στις πέντε ηπείρους, μετά το πρόσφατο άνοιγμα του "Grace Cafayate" στη βόρεια Αργεντινή και την άφιξη του "Grace Panama" και του "Grace Marrakech" στις αρχές του 2014. Οι πιο πρόσφατες προσθήκες στο χαρτοφυλάκιο, το "The Mayflower Grace" στην Ουάσιγκτον του Κονέκτικατ και το "The White Barn Grace" στο Kennebunk του Μέιν, διεύρυναν την παρουσία του ομίλου στη Νέα Αγγλία. Η Grace Hotels είναι μέρος του LibraGroup, ενός διεθνούς επιχειρηματικού ομίλου που ανήκει στην οικογένεια Λογοθέτη.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>12/02/2014

>Μαθητές και ξένοι στα μουσεία της Μεσσηνίας

Την λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας ως μιας "αρχαίας ελληνικής αγοράς" πνεύματος και ιδεών επιδιώκουν οι υπεύθυνοι της ΛΗ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η αρχή, πιστεύει η αρχαιολόγος Μαίρη Τσουλάκου, έχει γίνει και παρά τα μόλις 5 χρόνια λειτουργίας του έχουν μπει οι βάσεις για να εκπαιδευτεί το κοινό του μέλλοντός του.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι μόνο τον περασμένο χρόνο 2.500 μαθητές συμμετείχαν στα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου. Και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας δεν είναι το μόνο που τραβάει το ενδιαφέρον του μαθητόκοσμου. Σημαντικός αριθμός σχολείων επισκέπτεται κάθε εβδομάδα το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας και το Στρατιωτικό Μουσείο.

Ομως η βόλτα μας ξεκινά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, που όπως λέει η Μαίρη Τσουλάκου έχει πολλούς επισκέπτες που συμμετέχουν σε οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. "Η ΛΗ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας έχει ένα πολυσχιδές έργο και παράλληλα έχει ένα σύγχρονο δυναμικό μουσείο στο κέντρο του Νομού Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, που πρέπει να το έχει ανοιχτό - με την έννοια που θα πρέπει να είναι ανοιχτό ένα μουσείο σήμερα στην κοινωνία", αναφέρει. Μαζί με τις συναδέλφισσές της την αρχαιολόγο - μουσειολόγο Κατερίνα Τζαμουράνη και την αρχαιολόγο Πένυ Τσακανίκου "προσπαθούμε να ακολουθούμε τις σύγχρονες επιταγές της επιστήμης για να φέρουμε κόσμο στο μουσείο". Και επισημαίνει ότι "τα σύγχρονα μουσεία ως σκοπό έχουν να λειτουργούν και ως χώροι πολιτισμού, γενικότερα, που δημιουργούν από μόνα τους πολιτισμό". Ετσι η ΛΗ' Εφορία κυρίως ασχολείται "με το να βοηθάμε τους μόνιμους κατοίκους να έρθουν σε επαφή με το πολύ πλούσιο παρελθόν της Μεσσηνίας και χτίζουμε σιγά - σιγά μια σχέση με το μαθητικό κοινό, με τα παιδιά. Δημιουργούμε μια μουσειακή αγωγή σε συνεργασία με τα σχολεία και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχουμε καλή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της πόλης, με το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και με το Τμήμα Φιλολογίας".

Ωστόσο, πιστεύει ότι "η αλήθεια είναι ότι πολλά μπορούν να γίνουν ακόμα. Είμαστε πολύ νέο μουσείο, που έχει τα αυτιά του ανοιχτά στην πόλη, στην κοινωνία - δέχεται μηνύματα, προσπαθεί να υλοποιεί σε συνεργασία με δημιουργικές δυνάμεις της πόλης διάφορα πράγματα. Μια τέτοια συνεργασία είναι με το ΚΕΘΕΑ «Κύτταρο», με την έκθεση «Ανακυκλώνοντας την ιστορία», που φιλοξενούμε", σημειώνει.

Μια ανάλογη σχέση με το μαθητικό κοινό έχει και το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας. Οπως λέει η διευθύντριά του, ανθυπολοχαγός Θεοδώρα Σπανού, μέσα στην εβδομάδα το μουσείο επισκέπτονται κυρίως σχολεία απ' όλη την Μεσσηνία και την επικράτεια. Επίσης οικογένειες με τα παιδιά τους από την Καλαμάτα - ενώ "τα Σαββατοκύριακα επισκέπτονται το μουσείο γκρουπ εκδρομέων". Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και των ξένων τουριστών, ακόμη και το χειμώνα. "Ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων είχαμε πολλούς ξένους επισκέπτες από τη Ρωσία, την Αγγλία, τη Γερμανία και πολλούς ομογενείς από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ", αναφέρει. Τέλος, τονίζει πως οι περισσότεροι από αυτούς οι οποίοι θα επισκεφτούν το μουσείο "επανέρχονται με παρέα ή και μόνοι τους γιατί διαθέτουμε αξιόλογα και ενδιαφέροντα εκθέματα".

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας είναι πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, όλο το χρόνο. Το μουσείο λειτουργεί ο Σύλλογος Προς Διάδοσιν των Γραμμάτων και όπως λέει ο Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου, μπορεί να μην έχει μεγάλους χώρους ως μουσείο όμως "η τοποθέτηση των εκθεμάτων έχει γίνει βάσει μουσειολογικής μελέτης και θεωρείται ένα από τα καλύτερα του είδους του". Ετσι, εκτός από τον κόσμο που αγαπά την ιστορία και τη λαογραφία "πολλοί είναι και οι μαθητές που έρχονται με τα σχολεία τους στο μουσείο και ο αριθμός τους υπερβαίνει τους 4.000 - 4.500 κατά έτος". Αναφέρεται ακόμη στο συμβολικό εισιτήριο για να μπει κανείς στο μουσείο, που δεν ξεπερνά τα 3 ευρώ, ενώ για τους ηλικιωμένους τα 2 ευρώ, στο πόσο ενθουσιώδεις ήταν από το υπουργείο Πολιτισμού το 2002, που έγιναν και τα εγκαίνια, ώσπου έκοψαν τις επιχορηγήσεις. "Αναγκαστήκαμε το ΔΣ του συλλόγου, για να μην κλείσει το μουσείο, να αναλάβουμε τα έξοδά του - και θα προσπαθήσουμε πάντα να μείνει ανοιχτό ως ζώσα φωνή της ιστορίας, των παραδόσεων και των εθίμων μας", λέει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας επισκέπτονται γκρουπ από την Αθήνα, την Κρήτη και όλη την Ελλάδα. Παρατηρείται μια πτώση στις επισκέψεις των μεμονωμένων επισκεπτών τα δύο τελευταία χρόνια, που αποδίδεται στην κρίση.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Μια ξεχωριστή αναφορά αξίζει και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το οποίο παρουσιάζει -όπως είναι αναμενόμενο- περισσότερη κίνηση το καλοκαίρι. Ομως και τώρα το χειμώνα δέχεται επισκέπτες, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι το 70% των επισκεπτών είναι ξένοι τουρίστες, ενώ το υπόλοιπο 30% Ελληνες. Επί το πλείστον το μουσείο επισκέπτονται γκρουπ, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Costa Navarino και άλλα ξενοδοχεία της Μεσσηνίας. Αυτό το κοινό συνδυάζει μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Μόνο τη Δευτέρα κλείνει από τις 8 το πρωί μέχρι τις 1.30 το μεσημέρι και ξανανοίγει από εκείνη την ώρα μέχρι τις 8 το βράδυ. Βρίσκεται στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, Μπενάκη και Παπάζογλου, στους Αγίους Aποστόλους.

Το Στρατιωτικό Μουσείο βρίσκεται Καλαμάτα, στην οδό Μητροπολίτου Μελετίου 10, απέναντι από το Επισκοπείο. Λειτουργεί Τρίτη - Σάββατο 9 το πρωί με 2 το μεσημέρι, Τετάρτη 6 το απόγευμα με 8 το βράδυ, Κυριακή 11 το πρωί με 2 το μεσημέρι. Δευτέρα κλειστά, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας λειτουργεί στην οδό Αγίου Ιωάννου 12 και Κυριακού, στο Ιστορικό Κέντρο, από Τρίτη έως Σάββατο 9 το πρωί με 1 το μεσημέρι και Κυριακή 10 το πρωί με 1 το μεσημέρι.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης λειτουργεί 9 το πρωί με 4 το απόγευμα, καθημερινά πλην Δευτέρας

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Μεγάλο τεχνικό έργο αντιστήριξης για την προστασία της Αρχαίας Ολυμπίας

Ένα μεγάλο τεχνικό έργο, που ουσιαστικά θα προστατεύσει τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, θα υλοποιηθεί στο σημαντικότερο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο της αρχαιότητας. Πρόκειται για προληπτικά έργα αντιστήριξης των πρανών τόσο του αναλήμματος των Θησαυρών του Κρονίου λόφου όσο και του Ιερού της Δήμητρας Χαμύνης, μνημεία τα οποία κινδυνεύουν λόγω των κλιματικών και γεωλογικών φαινομένων που αναπτύσσονται στην περιοχή.

«Τα φυσικά φαινόμενα που συνέβησαν πρόσφατα σε γειτονικές περιοχές της Μεσσηνίας, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και άνοιξε η γη, δεν αφήνουν περιθώρια. Πρέπει να επέμβουμε με δυναμικά μέτρα ώστε να μην χρειαστεί στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα και στην Ολυμπία. Στην ουσία πρόκειται για μέτρα πρόληψης», τόνισε η γγ του ΥΠΠΟΑ Λ. Μενδώνη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που έδωσε χτες ομόφωνα το πράσινο φως στις σχετικές μελέτες προστασίας και ανάδειξης των δύο μνημείων. Οι μελέτες είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ από τον περασμένο Μάρτιο και στοχεύουν στην εξασφάλιση της αποστράγγισης και της στατικότητας του πρανούς του ιερού της Δήμητρας Χαμύνης και του αναλήμματος των Θησαυρών -των οικοδομημάτων που αφιέρωναν οι ελληνικές πόλεις με σκοπό τη στέγαση των πλούσιων αναθημάτων τους στον Δία.

Οι μελετητές διερεύνησαν λεπτομερώς τις γεωλογικές συνθήκες της περιοχής μέσα από ειδικές γεωτρήσεις, ερευνητικά φρεάτια και εργαστηριακές δοκιμές, που έδειξαν το μέγεθος του προβλήματος, κυρίως όσον αφορά το Κρόνιο ανάλημμα: Έντονη γενική αστάθεια του εδάφους, που επιδεινώνεται από την υγρασία και την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος παρακείμενων δέντρων. Τη λύση έρχονται να δώσουν οι σχετικές μελέτες, που προτείνουν την ειδική τοποθέτηση μιας σειράς πασσάλων, μήκους 14 μ. ο καθένας, καθώς και συρματοκιβωτίων, που θα «ανακουφίσουν» το έδαφος από τις ωθήσεις της γης, επιλύοντας ταυτόχρονα και το πρόβλημα των υδάτων. Παρόμοια αντιμετώπιση θα έχει και το σημαντικό ιερό της Δήμητρας Χαμύνης (προσωνύμιο που σημαίνει «καθιστή στη γη»), γνωστό μέχρι πρόσφατα μόνον από τον Παυσανία, το οποίο εντοπίστηκε τυχαία κατά τη διάρκεια ανασκαφών για αγωγό ύδρευσης το 2006. Πρόκειται για ιερό του 6ου-5ου αι. π. Χ., μεμονωμένο, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί γύρω του άλλα προσκτίσματα, το οποίο ήταν αφιερωμένο σε παλιά χθόνια θεά, που προσέλαβε και τις ιδιότητες της 'Αρτεμης, ενώ η ιέρειά του ήταν η μόνη γυναίκα στην οποία επιτρεπόταν να παρακολουθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το μνημείο, εκτός από τη λήψη στατικών και αποστραγγιστικών μέτρων, θα δεχτεί και έργα ανάδειξης, καθώς θα δημιουργηθεί ειδική διαδρομή στο πάνω μέρος του πρανούς, χώρος θέασης από κάτω, επίσης θα τοποθετηθούν πινακίδες πληροφόρησης και φανοστάστες για τη νύχτα. Επιπλέον, στη μελέτη ανάδειξης περιλαμβάνεται και το τμήμα υποκαύστου από ρωμαϊκό λουτρό, που εντοπίστηκε στα ανατολικά του ιερού.

Στη συζήτηση που έγινε στο ΚΑΣ υπήρχε η τάση για κατάχωση του ρωμαϊκού μνημείου, καθώς δεν σώζεται παρά μόνον τμηματικά, ωστόσο η μελέτη «πέρασε» ομόφωνα χωρίς αλλαγές. Τέλος, όπως πληροφόρησε η γγ, εντυπωσιακή είναι η ανασκαφή του Γυμνασίου της αρχαίας Ολυμπίας, με τον επισκέπτη να μπορεί πλέον να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του μνημείου, αλλά και τη θέση του μέσα στον χώρο.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>11/02/2014

>Επενδύσεις 100 εκατ. σχεδιάζονται μέσα στην επόμενη τριετία στην “Costa Navarino”

Το επιχειρησιακό αναπτυξιακό πλάνο του γνωστού τουριστικού συγκροτήματος της Μεσσηνίας, που έφερε χθες στη δημοσιότητα η «Κ», περιλαμβάνει για την τριετία 2014-16 την υλοποίηση επενδύσεων, οι οποίες, κατ’ ελάχιστο, θα φθάσουν στα 100 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, μέχρι σήμερα, στην Costa Navarino έχουν επενδυθεί περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιοκτήτρια εταιρεία αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία σχεδιασμού τριών νέων γηπέδων γκολφ 18 οπών. Ήδη, στο συγκρότημα λειτουργούν δύο γήπεδα γκολφ, τα οποία κατέστησαν εφικτή την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για την Costa Navarino και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, στα τέλη του 2014 με αρχές του 2015 προγραμματίζεται η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή και τρίτου πολυτελούς ξενοδοχείου στην περιοχή Navarino Bay, με δυναμικότητα, περίπου, 300 κλινών. Επιπλέον, από το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά και η υλοποίηση του προγράμματος δημιουργίας τουριστικών κατοικιών.

Φέτος, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του συγκροτήματος θα λειτουργήσουν νωρίτερα παρά ποτέ, στις 23 Φεβρουαρίου, και ενδέχεται να μείνουν ανοιχτές έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Οι κρατήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ περισσότερες από 1.000 πτήσεις θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας για την εξυπηρέτηση της τουριστικής ζήτησης στο συγκρότημα και στην ευρύτερη περιοχή. Το 2013 το αεροδρόμιο της Καλαμάτας πέτυχε την υψηλότερη αύξηση σε ποσοστό 61,2% στον αριθμό ξένων τουριστών συγκριτικά με όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Συνολικά, δέχθηκε 57.967 αφίξεις από το εξωτερικό έναντι 35.948 το 2012.

Για φέτος έχουν προστεθεί και νέες απευθείας πτήσεις. Η Aegean Airlines θα πραγματοποιεί δύο δρομολόγια την εβδομάδα από το Παρίσι και το Ντίσελντορφ, η Condor Airlines ένα δρομολόγιο από το Nτίσελντορφ, το Μόναχο, τη Φρανκφούρτη και τη Στουτγκάρδη, η Easy Jet δύο δρομολόγια από το Αμβούργο και η British Airways ένα από το Λονδίνο.

Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία αποφάσισε την εγκατάσταση μιας μόνιμης έκθεσης ολυμπιακών ενθυμημάτων στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino, η λειτουργία της οποίας προγραμματίζεται από φέτος το καλοκαίρι. Επιπροσθέτως, στόχος είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Ολυμπιακής Εκπαίδευσης, το τέταρτο στην Ελλάδα, που θα είναι επισκέψιμο από μαθητές σχολείων της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο.

Στις δράσεις για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού που θα ωφελήσουν και την Costa Navarino είναι η λειτουργία μελλοντικά του πρώτου καταδυτικού αρχαιολογικού πάρκου στην Ελλάδα, σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μεθώνης και Ναυαρίνου, και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού ανάθεσης σε ιδιώτες της διαχείρισης της μαρίνας της Πύλου.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>09/02/2014

>Σεμινάριο ενδοσχολικής επιμόρφωσης

Σεμινάριο ενδοσχολικής επιμόρφωσης, με θέμα «Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή», θα υλοποιηθεί στο 8o Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ευαισθητοποίησης και επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών» του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ. Θα συμμετάσχουν, δε, 25 εκπαιδευτικοί από το 8ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και όμορων μονάδων.

Το αντικείμενο του σεμιναρίου εντάσσεται στο θεματικό κύκλο «Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή». Συγκεκριμένα, θα δοθεί η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να επιμορφωθούν στους εξής επιμέρους τομείς:
-εκτίμηση της λειτουργίας της συμπεριφοράς
-προοπτικές και μέσα παρέμβασης
-παρέμβαση στην επικοινωνιακή συμπεριφορά
-μη τιμωρητικός έλεγχος κρίσεων-παρέμβαση στην αισθητηριακή συμπεριφορά


Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί, χωρίς κόστος για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, σήμερα και αύριο, καθώς και στις 22 και 23/2, επίσης Σάββατο και Κυριακή. Έχει διάρκεια 25 ωρών δια ζώσης, καθώς και 10 εξ αποστάσεως, ενώ ολοκληρώνεται με εργασία που ανατίθεται στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς. Να σημειωθεί πως το σεμινάριο αυτό είναι το μοναδικό που υλοποιεί το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ σε Δημοτικό Σχολείο στη Μεσσηνία.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>07/02/2014

>Μετεγκατάσταση των παλαιών ευρημάτων του Αντωνοπούλειου Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου

Στο κτήριο "Μαιζώνος" στο Νιόκαστρο Πύλου θα μετεγκατασταθεί το σύνολο των παλαιών ευρημάτων που φιλοξενούνταν στο Αντωνοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου αλλά και νεότερων που έχουν προκύψει από τις ανασκαφικές έρευνες των τελευταίων ετών στην περιοχή της Πυλίας.

Η αλλαγή αυτή εντάσσεται στο έργο «Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου, Δήμου Πύλου – Νέστορος Περιφέρειας Πελoποννήσου» το οποίο υλοποιείται από τη ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Τα στάδια του έργου, καθώς και όλες οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης που γίνονται στο ανάκτορο του Νέστορα, θα γίνονται αμέσως γνωστές στο κοινό μέσα από την ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας και την ανάλογη σελίδα στο facebook.

Με τον τρόπο αυτό, ξεκινά μια ανοικτή "επικοινωνία" των πολιτών με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ευρήματα, με ένα σύγχρονο τρόπο. Το Αντωνοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πύλου έκλεισε επίσημα στις 27 Ιανουαρίου και σύντομα θα ανακοινωθεί νέα μελέτη που θα αφορά τη μελλοντική χρήση του. Το κτήριο "Μαιζώνος" όπως έγινε γνωστό από τη ΛΗ' Εφορεία, θα γίνει ένας πολυεπίπεδος πολιτιστικός κόμβος.

Η «Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου, Δήμου Πύλου – Νέστορος Περιφέρειας Πελoποννήσου» έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ)» με προϋπολογισμό 1.099.750,00 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>06/02/2014

>Ενεργοποιείται η βάση της Aegean στην Καλαμάτα

Κατά το δίμηνο Μαρτίου και Απριλίου θα ξεκινήσουν να δραστηριοποιούνται σταδιακά από την Aegean και την Olympic Air τα αεροδρόμια Καλαμάτας, Ηρακλείου, Ρόδου, Κω, Κέρκυρας και Χανίων, τα οποία η εταιρεία λειτουργεί ως περιφερειακές βάσεις αεροσκαφών για πτήσεις εξωτερικού. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια για φέτος ώστε τα 6 αυτά αεροδρόμια να λειτουργήσουν για μεγαλύτερη περίοδο με σκοπό την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Τα πιο πάνω, μεταξύ άλλων, σημειώνει η Aegean σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία τονίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο, η επιβατική κίνηση εξωτερικού Aegean και Olympic Air παρουσίασε -αν και χειμώνας- αύξηση 12%, με 522.000 επιβάτες.

Οπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, οι επιβάτες τον φετινό Ιανουάριο ήταν κατά 57.000 περισσότεροι σε σχέση με το άθροισμα των επιβατών των δύο εταιρειών κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Οσον αφορά την αγορά του εξωτερικού, προστίθεται, η εταιρεία παρουσίασε αύξηση στη δραστηριοποίησή της από την Αθήνα κατά 9% φθάνοντας τους 178.000 επιβάτες, καθώς και κίνηση 50.000 επιβατών από τη Θεσσαλονίκη, παρά την εποχικότητα της βάσης, από το σύνολο των 228.000 επιβατών εξωτερικού.

Η αύξηση της κίνησης της Αθήνας, διευκρινίζει η Aegean στην ανακοίνωσή της, «είναι αποτέλεσμα κυρίως των νέων προορισμών, που εγκαινίασε η εταιρεία το 2013 και συνέχισε και τη χειμερινή περίοδο, και αφορά τις πόλεις Γενεύη, Κίεβο, Βαρσοβία, Πράγα, καθώς και της ανάκαμψης της κίνησης σε παραδοσιακούς προορισμούς, όπως η Μαδρίτη, οι Βρυξέλλες και η Μόσχα».

Αναφορικά με την αθροιστική κίνηση εσωτερικού Aegean και Olympic Air, η ανακοίνωση τονίζει ότι «για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία παρουσίασε αύξηση 18% από την βάση της Αθήνας με 271.000 επιβάτες και κατά 41% με 23.000 επιβάτες από τη βάση της Θεσσαλονίκης προς τα νησιά. Συνολικά, για το μήνα Ιανουάριο η επιβατική κίνηση εσωτερικού για τις δύο εταιρείες ανήλθε στους 294.000 επιβάτες από 246.000. Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα της νέας τιμολογιακής πολιτικής της Aegean, μετά την συνένωση των δύο εταιρειών, η οποία ισχύει από το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2013, φέρνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα στην κίνηση των νησιωτικών προορισμών».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Έκθεση του CERN στην Καλαμάτα

Σημαντική προσπάθεια για ανάπτυξη του συνεδριακού και μαθητικού τουρισμού

Έκθεση του CERN, που είναι το ακρωνύμιο για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών, θα φιλοξενηθεί στην Καλαμάτα με τη βοήθεια και συμπαράσταση του Δήμου, με απώτερο στόχο να γίνει μόνιμη.

Την προοπτική αυτή καλωσόρισε ο δήμαρχος Παν. Νίκας χθες σε συνέντευξη Τύπου, ευχαριστώντας και συγχαίροντας το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Δικαιουλάκο, ο οποίος προέβη στις καταρχήν συνεννοήσεις, «για τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει, ιδιαίτερα σε επιστημονικά θέματα, που αποβαίνουν πάντοτε για το καλό της πόλης και των μαθητών».

Να σημειωθεί πως ο κ. Δικαιουλάκος είναι φυσικός και πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Καλαμάτας.

Ο κ. Νίκας επισήμανε πως το CERN, που βρίσκεται κοντά στη Γενεύη της Ελβετίας, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί είκοσι κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι ιδρυτικό μέλος.

«Το CERN έχει την ευθύνη μεγάλων πειραμάτων για τα μικροσωματίδια. Γίνεται, λοιπόν, προσπάθεια από το CERN για μεταφορά γνώσης σε διάφορες χώρες. Υπάρχει, μάλιστα, σχετική έκθεση στο Πήλιο», ανέφερε.

Με τη συνεργασία του κ. Δικαιουλάκου, λοιπόν, γίνεται προεργασία από το Δήμο Καλαμάτας για να έρθει στην πόλη η έκθεση για τα πειράματα και τα επιστημονικά επιτεύγματα του CERN. «Είναι μια ευκαιρία να διαχυθεί η γνώση», τόνισε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας πως ο Δήμος θα δώσει – στο μέτρο των δυνατοτήτων του – κάθε βοήθεια ώστε να φιλοξενήσει αυτή την έκθεση, με σκοπό να γίνει μόνιμη.

Σημείο αναφοράς για την εκπαιδευτική κοινότητα

Η έκθεση του CERN στην Καλαμάτα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την εκπαιδευτική κοινότητα, θα γνωρίσει στο ευρύ κοινό τις νεότερες εξελίξεις για τη δραστηριότητα του CERN και την εξερεύνηση του κόσμου των μικροσωματιδίων και του ατόμου, θα αποτελέσει έναυσμα για τους 12.000 μαθητές και μαθήτριες του Δήμου Καλαμάτας να δουν τη Φυσική με άλλο πρίσμα, ιδίως στο γοητευτικό τομέα της εξερεύνησης των μυστικών της δομής της ύλης, ενώ θα επιβοηθήσει την αύξηση της επισκεψιμότητας της Καλαμάτας. Θα βελτιώσει, επίσης, την επιστημονική όσμωση μεταξύ CERN και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Δικαιουλάκος ευχαρίστησε το δήμαρχο για τη θετική ανταπόκρισή του, ευθύς αμέσως όταν του έθεσε το θέμα. Ο κ. Δικαιουλάκος τόνισε, επίσης, ότι οι ενέργειές του εντάσσονται στην προσπάθειά του να είναι ο Δήμος Καλαμάτας πρωτοπόρος στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία και τις επιστήμες.

«Η προοπτική μιας μόνιμης έκθεσης του CERN στην Καλαμάτα θα βοηθήσει την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα με την παροχή γνώσεων, θα ευοδώσει τη διοργάνωση θερινών σεμιναρίων προάγοντας τον επιστημονικό και συνεδριακό τουρισμό, και θα προσφέρει σε άνεργους Έλληνες επιστήμονες τη δυνατότητα απασχόλησης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων», ανέφερε ο κ. Δικαιουλάκος.

Σύντομα αναμένονται στην Καλαμάτα τα στελέχη του CERN, Εμμανουήλ Τσεσμελής και Ray Lewis, για να συζητήσουν με τον κ. Νίκα τις λεπτομέρειες διοργάνωσης της έκθεσης και να δουν από κοντά χώρους που ενδείκνυνται για τη φιλοξενία της.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>04/02/2014

>Ιατρικό συνέδριο στην Καλαμάτα για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών

"Λοιμώξεις και αντιμικροβιακή θεραπεία στην πρωτοβάθμια περίθαλψη" ήταν το αντικείμενο του ιατρικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο "Akti Taygetos Conference Resort".

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση, στο εν λόγω συνέδριο -που συνδιοργάνωσαν το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας- αναλύθηκε η ορθή χρήση των αντιβιοτικών με βασική εισηγήτρια την καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Συνέδριο των Μεσσηνίων της Ευρώπης στην Καλαμάτα

Συνέδριο των Μεσσηνίων της Ευρώπης στην Καλαμάτα, το φετινό καλοκαίρι, προτίθεται να στηρίξει η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, στην Καλαμάτα.

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρεται επίσης ότι στην ίδια συνεδρίαση, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, ελήφθη η απόφαση το «Αντάμωμα των Μεσσηνίων» φέτος το καλοκαίρι -στο οποίο θα δοθεί έμφαση στην ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων- να γίνει σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και τους μεσσηνιακούς συλλόγους της Αμφικτιονίας. Εξ άλλου, προστίθεται στην ανακοίνωση, «η κρουαζιέρα στη Σικελία φέτος το καλοκαίρι, φαίνεται, ότι είναι υλοποιήσιμη σε συνεργασία με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία της Μεσσηνίας και αναχώρηση από την Πάτρα και όχι από την Καλαμάτα».

Στην ίδια συνεδρίαση, επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζητήθηκαν τρόποι ικανοποίησης των υποχρεώσεων της Αμφικτιονίας στο Von Karman Institute (VKI) των Βρυξελλών, ενώ ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με το ντοκιμαντέρ για τη Μαρία Κάλλας και τη Μεσσηνία από το σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και εργάζεται με τη Μυρτώ Καμβυσίδη στη Λυρική Σκηνή.

Επιπλέον, συνεχίζει η ανακοίνωση, συζητήθηκε η διεύρυνση της Αμφικτιονίας και με άλλους συλλόγους της Μεσσηνίας, ενώ «κατατέθηκε η πρόταση να γίνει ενημέρωση και να υπάρξει επικοινωνία με τους Μεσσήνιους της Νοτίου Αμερικής αρχίζοντας από τον Παναμά και τη Βενεζουέλα».

Τέλος, αποφασίστηκε να εκπροσωπήσουν τα μέλη του Δ.Σ. της Αμφικτιονίας, την εκδήλωση προβολής της ταινίας του Μπάμπη Τσόκα για τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη και την Αρχαία Μεσσήνη στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Αθήνα και σε όποια άλλη πόλη αποφασίσουν να οργανώσουν οι μεσσηνιακοί σύλλογοι - μέλη της Αμφικτιονίας.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση έλαβαν μέρος, ο Θανάσης Ψαρούλης εκπρόσωπος των Μεσσηνίων στην Ευρώπη από τη Στοκχόλμη, ο Γιώργος Δημόπουλος εκπρόσωπος των Μεσσηνίων των ΗΠΑ και Καναδά από τη Βοστόνη, ο γραμματέας της Αμφικτιονίας Παναγιώτης Μπαζίγος, ο ταμίας Γιάννης Πράνταλος, η αναπληρώτρια γραμματέας Μαρία Λιακάκη και ο συνεργάτης της Αμφικτιονίας Κώστας Γαλάνης.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Υπέγραψε τη σύμβαση έργου με το Επιμελητήριο για τη Ryanair ο Δήμος Πύλου - Νέστορος

Στην απόφαση να εγκρίνει το ιδιωτικό συμφωνητικό σύμβασης έργου με την ΕΤ.Α.Π. Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων προχώρησε ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το εν λόγω ιδιωτικό συμφωνητικό αφορά στις υπηρεσίες μάρκετινγκ που παρέχονται από την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair με τη δρομολόγηση της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Καλαμάτας με το Μιλάνο. Πρόκειται, όπως αναφέρθηκε, για μια συμφωνία στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Καλαμάτας στις 12 Νοεμβρίου 2013.

Η αμοιβή για τις υπηρεσίες μάρκετινγκ ανέρχεται σε 14.268 ευρώ και θα καταβάλλεται εφάπαξ από Απρίλιο έως Οκτώβριο κάθε έτους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του εξουσιοδότησε το δήμαρχο Δημ. Καφαντάρη να υπογράψει το συμφωνητικό και να προβεί σε όλες τις περαιτέρω απαιτούμενες ενέργειες.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>03/02/2014

>Λαμπρή γιορτή για την Υπαπαντή και στην Αρτεμισία του Ταϋγέτου

Την Κυριακή ήταν ημέρα λαμπρής γιορτής όχι μόνο για την Καλαμάτα αλλά και για την Αρτεμισία, που τίμησε επίσης με λαμπρότητα την προστάτιδά της Παναγία Υπαπαντή. Παρά το δυνατό και κρύο άνεμο,οι κάτοικοι του χωριού αλλά και οι καταγόμενοι από την ευρύτερη περιοχή που μένουν στην Καλαμάτα, γέμισαν την παλιά και εξαιρετική αρχιτεκτονικά εκκλησία της Υπαπαντής, στην οποία λειτούργησε ο αρχιμανδρίτης του Αγίου Κωνσταντίνου Καλαμάτας, Ευθύμιος, με τον ιερέα του χωριού Ιωάννη Αντωνόπουλο. Έψαλαν μέλη της βυζαντινής εκκλησιαστικής χορωδίας Αινούντες, ενώ, λόγω του δυνατού ανέμου, δεν βγήκε από την εκκλησία η μεγάλη και σημαντικής αξίας εικόνα της Παναγίας Υπαπαντής αλλά η λιτανεία έγινε με μια μικρότερη.

Και φέτος ο εορτασμός ήταν με τη λαμπρότητα και κατάνυξη που του αξίζει, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις προσπάθειες της προέδρου της Αρτεμισίας, Γεωργίας Βασιλάκη.

Πηγή: kalamatajournal.gr


>>02/02/2014

>Η Καλαμάτα πλημμύρισε από προσκυνητές

Μέρα γιορτής σήμερα για την Καλαμάτα. Από χθες η πόλη έχει κατακλυστεί από προσκυνητές, με αποκορύφωμα τη σημερινή μέρα, που πραγματοποιήθηκε η περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Υπαπαντής.

Το πρωί τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Xρυσοστόμου.

H λιτάνευση της Εικόνας έγινε για πρώτη φορά το 1841, για την αντιμετώπιση κάποιας επιδημίας βαριάς μορφής (πιθανολογείται ότι ήταν πανώλη) που είχε πλήξει την πόλη. Καθιερώθηκε, όμως, να γίνεται κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής, το έτος 1884.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>01/02/2014

>Εκστρατεία ενημέρωσης για τη μεσογειακή διατροφή από τους "Δρόμους της Ελιάς"

Εκστρατεία ενημέρωσης για τη μεσογειακή διατροφή στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, υλοποιεί και σήμερα το πρωί για δεύτερη συνεχή μέρα, ο Πολιτιστικός Οργανισμός "Δρόμοι της Ελιάς". Πρόκειται για υποχρέωση των "Δρόμων της Ελιάς" στα πλαίσια διακρατικού προγράμματος, στο οποίο μετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, το Μαρόκο, η Τυνησία, ο Λίβανος, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και το Μαυροβούνιο.

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη σημασία που έχει η μεσογειακή διατροφή όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για τα οικονομικά συμφέροντα των χωρών γύρω από τη Μεσόγειο«, παρατήρησε στην "Ε" ο εκτελεστικός διευθυντής των "Δρόμων της Ελιάς" Γιώργος Καραμπάτος. Ανέφερε πως «κάθε χρόνο 150 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τον τουριστικό προορισμό "Μεσόγειος"» και σημείωσε: «Από αυτό καταλαβαίνει κανείς τη σημασία που πρέπει να δώσουμε για τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας στους μεσογειακούς λαούς, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να μυήσουν τους τουρίστες και να γίνουν φίλοι της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας».

Ο κ. Καραμπάτος διευκρίνισε ότι «είναι σημαντικό πρόγραμμα, γιατί ως διακρατικό δείχνει το δρόμο για τη συνεργασία των χωρών της Μεσογείου. Ενας κούκκος δε φέρνει την άνοιξη» και πρόσθεσε: «Η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου είναι στο 3% της κατανάλωσης σε όλο τον κόσμο σε λίπη και έλαια. Το 3% δεν αλλάζει με την πολιτική μιας χώρας, θέλει τη συνεργασία όλων».

Η εκστρατεία των "Δρόμων της Ελιάς" γίνεται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας. Η εκδήλωση με θέμα "Αγάπησε τον εαυτό σου, αγάπησε τη μεσογειακή διατροφή: MedDiet" περιλαμβάνει: α) Γευσιγνωσία ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, β) ενημέρωση για τη μεσογειακή διατροφή με διανομή εντύπων με θέμα τη μεσογειακή διατροφή, τα παραδοσιακά προϊόντα και την πρωτοβουλία MedDiet, καθώς και γ) ενημέρωση από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct Καλαμάτας. Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν οργανωθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην Αθήνα, το Ναύπλιο, την Τρίπολη και τη Σπάρτη.

Φορέας υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα είναι και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>31/01/2014

>Ημερίδα για τη Μεσογειακή Διατροφή από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

We are what we eat – Είμαστε ό,τι τρώμε είναι το σύνθημα της νέας Δράσης των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά «MedDiet – Μεσογειακή Διατροφή». Η δράση αυτή, που έχει στόχο την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής και την ανάδειξη των ωφελειών της, ξεκινά αυτό το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου με την επιμορφωτική εκπαιδευτική ημερίδα «Μεθοδολογίες και Εργαλεία προώθησης διατροφικών πρωτοβουλιών Μεσογειακής Διατροφής». Η ημερίδα θα λάβει χώρα στο Ι.Ι.Ε.Κ «ΟΡΙΖΩΝ» στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Η ημερίδα χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος ξεκινάει στις 10:30 π.μ. με τις εγγραφές των ενδιαφερομένων και ολοκληρώνεται στις 14:00 μ.μ. με ένα ελαφρύ γεύμα Μεσογειακής Διατροφής. Έπειτα, στις 17:00 μ.μ. ξεκινάει το δεύτερο μέρος με τις εγγραφές για να ολοκληρωθεί αυτό και συνολικά η ημερίδα στις 21:00 μ.μ. έχοντας προηγηθεί μια συζήτηση σχετικά με όσα θα έχουν ειπωθεί. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα υπάρξουν και ορισμένα διαλείμματα για να μην κουραστούν οι συμμετέχοντες. Συντονιστής της απογευματινής συνεδρίας θα είναι ο Νικόλαος Κατσαρός.

Για τη συμμετοχή στην ημερίδα δεν απαιτείται προεγγραφή ούτε καταβολή χρημάτων.

Πηγή: kalamatain.gr


>>29/01/2014

>Την πολιούχο της, Υπαπαντή του Χριστού, γιορτάζει η Καλαμάτα την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από τον δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το πρωί θα τελεστεί στον φερώνυμο μητροπολιτικό ναό πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.

Στις 11 θα ξεκινήσει η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Βρεφοκρατούσας από την οδό Υπαπαντής, την πλατεία 23ης Μαρτίου, τις οδούς Αριστομένους, Παναγιώτη Καίσαρη και Φαρών, με κατάληξη στον πανηγυρίζοντα ναό.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>28/01/2014

>Νέο ξενοδοχείο και κατοικίες στην Πύλο

Εντός των επόμενων εβδομάδων η διοίκηση της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. θα ανακοινώσει την έναρξη του προγράμματος κατασκευής τουριστικών κατοικιών στην Costa Navarino. Μέσα στο 2014 θα ξεκινήσει η ανέγερση του γκολφ κλαμπ κοντά στην Πύλο, ενώ θα ολοκληρωθεί και ο σχεδιασμός του τρίτου ξενοδοχείου στην ίδια περιοχή. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Χατζηιωσήφ, λειτουργικός διευθυντής της Costa Navarino, σε συνέντευξη στο TravelTimesOnline.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωσήφ το 2013 ήταν μια πολύ καλή χρόνια για την Costa Navarino, καθώς φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της πάνω από 50.000 επισκέπτες - γεγονός που, όπως φαίνεται, άναψε το πράσινο φως για τις νέες επενδύσεις.

Ολόκληρο το κείμενο από το TravelTimesOnline, με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γ. Χατζηιωσήφ στον Σπύρο Κτενά, έχει ως εξής:

«Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί στη δημοσιότητα το μοντέλο ανάπτυξης των τουριστικών κατοικιών στην περιοχή Costa Navarinο στη Μεσσηνία. Είναι στην πραγματικότητα ο επόμενος κρίκος σε έναν μεγάλο κύκλο επενδύσεων που συνεχίζει να υλοποιεί η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και ο οποίος δίνει ένα στίγμα αισιοδοξίας στην ευρύτερη περιοχή. Για το νέο επενδυτικό σχέδιο που γίνεται στη "γη του Νέστορα" μιλάμε με τον κ. Γιώργο Χατζηιωσήφ, λειτουργικό διευθυντή του Costa Navarino. Ας παρακολουθήσουμε τη συνομιλία μαζί του.

- Πώς εμφανίζεται η πορεία του συγκροτήματος το 2013; Φαίνεται ότι τα πράγματα κύλησαν καλά και είχατε θετικές επιδόσεις στην Costa Navarino.
"Πράγματι το 2013 ήταν μία πολύ καλή χρονιά. Οι επιδόσεις μας ήταν υψηλότερες και από αυτές του ελληνικού τουρισμού. Αυξήσαμε ικανοποιητικά τις πληρότητες του ξενοδοχείου μας όπως και τις πληρότητες των άλλων δραστηριοτήτων μας - όπως του γκολφ και του κέντρου θαλασσοθεραπείας και spa και άλλες μικρότερες δραστηριότητες".

- Πόσα άτομα φιλοξενήσατε στο συγκρότημα;
"Φιλοξενήσαμε πάνω από 50.000 άτομα. Πρόκειται για έναν σημαντικό αριθμό πελατών από Ελλάδα, Ευρώπη και άλλες χώρες. Προσδοκούμε και το 2014 να έχουμε ανάλογη αύξηση. Το μείγμα των πελατών μας είναι πολυεθνικό. Στο συγκρότημα αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς το ποσοστό νέων πελατών από όλο τον κόσμο. Παρ' όλα αυτά οι Ελληνες διατηρούν ένα πολύ υψηλό ποσοστό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο - Αύγουστο και στον τομέα των συνεδρίων. Ο στόχος μας όμως είναι να φέρουμε πελάτες από όλο τον κόσμο, όπως έχουμε ήδη κατορθώσει να φέρουμε, και από την Αμερική και από τη Μέση Ανατολή και από την Ασία".

- Φέτος είδαμε το αεροδρόμιο της Καλαμάτας να παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Είναι σωστή αυτή η εικόνα;
"Η εικόνα είναι σωστή. Οι αριθμοί δεν λαθεύουν. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας -το οποίο η τοπική κοινωνία έκανε την τιμή στην οικογένεια Κωνσταντακόπουλου να το μετονομάσει σε αεροδρόμιο 'Καπετάν Βασίλης' - έκανε ρεκόρ αφίξεων όλων των εποχών. Υπερδιπλασίασε τα περυσινά νούμερα, ενώ και του χρόνου έχουμε σχεδιάσει να ανοίξουμε κι άλλες πτήσεις από νέους προορισμούς και από νέες πόλεις της Ευρώπης".

- Ποιοι είναι οι προορισμοί με τους οποίους συνδέεται το αεροδρόμιο της Καλαμάτας;
"Είναι πολλές χώρες της Ευρώπης. Φυσικά οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν έναν σημαντικό ρόλο. Πρωτεύοντα ρόλο έχει η Γερμανία με πτήσεις από το Μόναχο που φέτος ξεκινάνε πολύ γρήγορα, από τις 23 Φεβρουαρίου. Εγκαινιάζεται μία νέα πτήση από το Ντίσελντορφ καθώς επίσης πτήσεις από Βιέννη, Βρυξέλλες, Παρίσι, Λονδίνο, Στοκχόλμη - και φυσικά αρκετές πτήσεις από τη Ρωσία.

- Αρκετά αισιόδοξο στοιχείο για την ευρύτερη περιοχή...
"Πράγματι, η Δυτική Μεσσηνία είναι η περιοχή της χώρας που πλήγηκε λιγότερο από την σοβούσα κρίση στην πατρίδα μας. Αυτό πιστοποιείται από τους τοπικούς παράγοντες, τους επαγγελματίες, από τους εργαζόμενους, από όλο τον κόσμο. Είναι αλήθεια ότι η Μεσσηνία είναι από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας που έχει έναν αέρα αισιοδοξίας, και σε αυτό έχουν συμβάλει οι συνεχιζόμενες επενδύσεις στην Costa Navarino. Νομίζω ότι η Costa Navarinο είναι βασική πηγή της αισιοδοξίας. Εγιναν και άλλα πολύ θετικά βήματα στη Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια, όπως είναι οι οδικοί άξονες, και υπολείπεται να γίνουν αναβαθμίσεις στο υπόλοιπο δίκτυο το οποίο είναι από την Καλαμάτα προς τη Δυτική Πυλία ή προς τη Μάνη. Αναβάθμιση του λιμανιού, αξιοποίηση της μαρίνας της Πύλου. Στόχος όλων αυτών των έργων είναι να γίνει η Πύλος και η περιοχή της Δυτικής Πυλίας - Τριφυλίας - Ολυμπίας ένας αξιόλογος και με υποδομές διεθνής προορισμός".

- Ωστόσο εσείς βρίσκεστε σε έναν επενδυτικό οργασμό. Αλήθεια, τι επενδύσεις έγιναν από την έναρξη του επενδυτικού σχεδίου και τι ακόμη μέλει γενέσθαι; Ποιος είναι ο επενδυτικός σας σχεδιασμός;
"Ως γνωστόν η Costa Navarino είναι ένας προορισμός. Εχει ως άξονα 4 μεγάλες περιοχές όπου η εταιρεία κατέχει τέσσερα μεγάλα οικόπεδα 2 χιλιάδων στρεμμάτων το καθένα, όπου αναπτύσσει ξενοδοχεία, κέντρα θαλασσοθεραπείας και spa, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ και άλλες τουριστικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστικών κατοικιών. Αυτό που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι ότι στο Navarino Dunes, το πρώτο από τα τέσσερα οικόπεδα της εταιρείας, έχουν συμπληρωθεί όλες οι τουριστικές υποδομές πλην των υποδομών κατοικιών που ξεκινούν το 2014. Αυτό θα προσδώσει μια δυναμική στην περιοχή. Η δεύτερη περιοχή όπου έχουμε αναπτύξει δραστηριότητα και έχουμε κάνει υποδομές οι οποίες λειτουργούν είναι το Navarino Bay. Αυτό ευρίσκεται πλησίον της Πύλου στον κόλπο του Ναβαρίνου. Το γήπεδο γκολφ ήδη λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία, και ξεκινάμε φέτος την ανέγερση του γκολφ κλαμπ. Προσδοκούμε μέσα στο 2014 να σχεδιάσουμε το τρίτο ξενοδοχείο το οποίο θα γίνει στο Navarino Bay. Τα άλλα δύο έπονται, είναι στη φάση του σχεδιασμού. Το στοιχείο, ωστόσο, που θα δώσει υπεραξία στο συγκρότημα είναι το πρόγραμμα κατασκευής τουριστικών κατοικιών".

- Ποια είναι τα σχέδια της διοίκησης στον τομέα αυτό;
"Ο σχεδιασμός μας ήταν ότι οι κατοικίες θα δρομολογούνταν μετά την ολοκλήρωση των τουριστικών υποδομών, των ξενοδοχείων, των γηπέδων γκολφ και των κέντρων θαλασσοθεραπείας. Θα αναπτύσσαμε τις κατοικίες αφού προηγουμένως θα είχαμε αναπτύξει σε ικανοποιητικό βαθμό και ποιότητα τις υπηρεσίες μας. Αυτό ήταν προαπαιτούμενο για να γίνουμε πιστευτοί στην διεθνή κοινότητα. Αυτό λοιπόν το πετύχαμε. Ετσι, μπορούμε πολύ πιο εύκολα να προσελκύσουμε διεθνή πελατεία".

- Κάνατε ένα βήμα πιο μπροστά, διευρύνοντας τη λειτουργία του συγκροτήματος σχεδόν ολόκληρο το χρόνο.
"Ναι, διότι είναι προαπαιτούμενο κάποιος ο οποίος θα έρθει να επενδύσει ένα σημαντικό ποσό, για να αγοράσει ένα σπίτι και να το επισκέπτεται περιοδικά και να κατοικεί, να μπορεί να βρίσκει υπηρεσίες 12 μήνες το χρόνο. Γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα να έρθει στην Costa Navarino τα Χριστούγεννα και η Costa Navarino να μην λειτουργεί με όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν γύρω από τα ξενοδοχεία - οι οποίες έχουν να κάνουν με το γκολφ, τον αθλητικό τουρισμό... Προσδοκούμε πολύ σύντομα να είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να λειτουργούμε κερδοφόρα το συγκρότημα 12 μήνες το χρόνο".

- Πώς ακριβώς θα κινηθείτε στον τομέα των τουριστικών κατοικιών;
"Σε λίγες εβδομάδες η διοίκηση της εταιρείας θα ανακοινώσει το πρόγραμμα ανέγερσης κατοικιών. Θα παρουσιάσουμε στον κόσμο και στο επενδυτικό κοινό τα πρώτα σχέδια, ώστε να αρχίσουν να αγοράζουν ή να κλείνουν οικόπεδα για να χτίσουν τα σπίτια τους στις διάφορες περιοχές που έχουν διαλέξει, μέσα στην Costa Navarino, στο πρώτο από τα τέσσερα έργα μας".

- Για πόσα οικόπεδα μιλάμε;
"Στο Navarino Dunes έχουμε μια σημαντική έκταση η οποία έχει όλες τις υποδομές (δρόμους, έργα υποδομής αποχέτευσης κ.λπ.), όπου μπορούν να χτιστούν περίπου 120-150 σπίτια. Αναλόγως με το πόσο μεγάλα σπίτια ή οικόπεδα θα διαλέξουν οι αγοραστές, αυτός ο αριθμός προφανώς θα αυξομειωθεί".

- Η ολοκλήρωση αυτού του επενδυτικού σχεδίου φαντάζομαι θα απαιτήσει κάποια χρόνια...
"Ναι, πρόκειται για τεράστιο σχέδιο, που δεν μπορεί να γίνει σε ένα χρόνο. Θα κινηθεί σε ένα βάθος 5ετίας για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των κατοικιών στο Navarino Dunes".

- Αναφερθήκατε προηγουμένως στη συμβολή του γκολφ στην ανάπτυξη του συγκροτήματος. Πράγματι, η κοινότητα του γκολφ αφορά έναν κύκλο επισκεπτών με υψηλό εισόδημα, που προσδίδει μια πρόσθετη υπεραξία. Ποια ήταν η πορεία τής μέχρι σήμερα δραστηριότητάς σας στον τομέα αυτό;
"Στα θετικά του 2013 το πιο δυναμικό κομμάτι ήταν αυτό του γκολφ που τριπλασιάστηκε σε σχέση με το 2012. Μάλιστα, προσδοκούμε κάθε χρόνο να διοχετεύουμε περισσότερη ενέργεια σε αυτόν τον τομέα, διότι πραγματικά μπορεί να δώσει πάρα πολλά. Χαρακτηριστικά μπορώ να σας πω ότι τα συνολικά έσοδα που φέρνει ένα γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα -δεδομένων και των εσόδων που δημιουργεί λόγω και της πληρότητας των δωματίων που χρησιμοποιούν οι παίκτες γκολφ-, σε εμάς στην Costa Navarino θα ανέρχεται σε πάνω από 20% των συνολικών μας εσόδων. Kαταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι, διότι αυτό το 20% αφορά τους μήνες στους οποίους δεν υπάρχει έντονη τουριστική κίνηση εδώ στην Ελλάδα: Δηλαδή αφορά τους μήνες Οκτώβριο, Δεκέμβριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Εκεί εμείς έχουμε ένα πολύ δυνατό κομμάτι γκολφ -ήδη το έχουμε με τα 2 γήπεδα γκολφ- που κρατάει ζωντανή τόσο τη λειτουργία του ξενοδοχείου όσο και της τοπικής κοινωνίας. Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό φέτος τον χειμώνα. Η τοπική κοινωνία έμεινε ανοιχτή όλο τον χειμώνα διότι εξυπηρετούσε τους 100άδες επισκέπτες τους μήνες αυτούς".

- Εχετε φιλοξενήσει και κάποια σημαντικά διεθνή γεγονότα;
"Κοιτάξτε, εκεί που έχουμε απευθείας πτήσεις είμαστε πάρα πολύ διάσημοι. Θα έλεγα ότι θεωρούμαστε ως ένα από τα δύο καλύτερα γήπεδα γκολφ της Ευρώπης. Τα σχόλια των πελατών μας είναι πάρα πολύ θετικά, αυτό το αποδεικνύουν οι πελάτες που έχουμε τα δύο πρώτα χρόνια".

- Μιλάτε κυρίως για Γερμανία;
"Μιλάω κυρίως για Γερμανία, Μόναχο, Αυστρία, Βιέννη και Γκρατς, Στοκχόλμη, δηλαδή Σουηδία, που είναι οι απευθείας πτήσεις των χειμώνα οι οποίες μας δίνουν αυτό τον όγκο των κρατήσεων στα δωμάτιά μας, αλλά και των golfers rounds. Κοιτάξτε, η ευρωπαϊκή αγορά των γκόλφερ είναι 7 εκατομμύρια. Λόγω όμως των υψηλών μας τιμών, που οφείλονται στην υψηλή μας ποιότητα, στοχεύουμε σε περίπου 1,5 εκατομμύριο γκόλφερ. Το καλό είναι ότι αυτοί ταξιδεύουν 2-3 φορές τον χρόνο, άρα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πελατών που μπορούν να δίνουν μεγάλη προτεραιότητα στα γήπεδά μας τους μήνες που μας ενδιαφέρουν".

- Η δημιουργία ενός νέου γηπέδου γκολφ θα κάνει πιο ελκυστικό αυτό το προϊόν, έτσι δεν είναι;
"Πράγματι, γι’ αυτό είναι και προτεραιότητα μας. Η ομάδα μας και η τεχνική μας υπηρεσία δουλεύουν πυρετωδώς προσπαθώντας να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό του τρίτου γηπέδου γκολφ που θα δώσει άλλα 70-100 δωμάτια εβδομαδιαίας πληρότητας στους 'χαμηλούς' μήνες. Αυτό θα μας εδραιώσει περαιτέρω ως προορισμό γκολφ: Με τα 2 γήπεδα είμαστε κάπως οριακά, με τα 3 θα γίνουμε ένας πραγματικός προορισμός. Θα ήθελα πάντως με την ευκαιρία να τονίσω πόσο ωφέλιμο είναι να γίνουν γήπεδα γκολφ και σε άλλα σημεία της πατρίδας μας".

- Είναι αλήθεια ότι η Costa Navarino αποτέλεσε βασικό κύτταρο για την ανάπτυξη δυνάμεων στην περιοχή. Μάλιστα είδαμε εκτός των άλλων και κάποια προϊόντα με τη δική σας ταυτότητα, τα οποία ήδη κατευθύνονται σε ξένες αγορές. Δώστε μας μια εικόνα για αυτά τα προϊόντα.
"Προσπαθώντας να βοηθήσουμε την κοινωνία να έχει περισσότερα οφέλη από την Costa Navarino, αξιοποιήσαμε τα προϊόντα της μεσσηνιακής γης. Εχοντας την εμπειρία και το knowhow από το μάρκετινγκ και από τις αγορές, συσκευάσαμε, επιλέξαμε βέβαια τα καλύτερα προϊόντα, πολλές φορές βιολογικής καλλιέργειας, ελιές κρασί, σύκο, μέλι. Είναι πολλά τα προϊόντα που παράγονται στη Μεσσηνία, αλλά οι Μεσσήνιοι -οι περισσότεροι- δεν είχαν την εμπειρία ή την γνώση να καταλάβουν πόσο σημαντικά είναι αυτά τα προϊόντα εάν συσκευαστούν και εάν πουληθούν στις σωστές αγορές. Δεν γνώριζαν τι επιπλέον κέρδος θα τους έφερναν ανάλογες ενέργειες. Ετσι λοιπόν προχωρήσαμε και δείξαμε ότι τα προϊόντα της Μεσσηνίας είναι υψηλού επιπέδου, αλλά και ότι είναι στο χέρι τους τώρα να τα συσκευάζουν σωστά, ώστε να παίρνουν την υπεραξία και να μην τα πουλάνε χονδρικά. Αυτά τα προϊόντα βρίσκονται πραγματικά σε πολλές αγορές της Ευρώπης αυτή την στιγμή".

- Κύριε Χατζηιωσήφ σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτή την κουβέντα που πραγματικά μας έβαλε σε ένα περιβάλλον αισιοδοξίας.
"Κι εγώ και με την ευκαιρία να σημειώσω ότι νιώθουμε πραγματικά τυχεροί όσοι δουλεύουμε στην Costa Navarino - και με αυτή την έννοια νιώθουμε μεγαλύτερη υποχρέωση να κάνουμε το καλύτερο δυνατό"».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Νερό στη Μεσσηνία έχουμε αρκετό αλλά δεν το προσέχουμε…

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο «REX» και με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, έγινε τη Δευτέρα το βράδυ η παρουσίαση του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου Ελλάδος, συντονιστής του οποίου είναι ο γεωλόγος της Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος. Από τις εισηγήσεις που ξεχώρισαν ήταν αυτή του…γεωλόγου-υδρογεωλόγου, επίτιμου διευθυντή Υδάτων Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, Λεονάρδου Τηνιακού, για την κλιματική αλλαγή και τους υδάτινους πόρους της Μεσσηνίας. Όπως σημείωσε, πράγματι βρισκόμαστε σε περίοδο όπου ανεβαίνει η θερμοκρασία του πλανήτη, ωστόσο παρατήρησε ότι ποτέ δεν υπήρχε σταθερότητα στις κλιματολογικές συνθήκες, οπότε δεν είναι βέβαιο ότι έχει προκληθεί ανωμαλία στο κλίμα εξαιτίας των ανθρωπογενών παρεμβάσεων, οι οποίες πάντως οπωσδήποτε δημιουργούν προβλήματα.

Η Μεσσηνία, τόνισε ο κ. Τηνιακός, διαθέτει πολύ σημαντικούς υδατικούς πόρους, τόσο υπόγειους όσο και επιφανειακούς. Ωστόσο οι πόροι αυτοί σε μεγάλο ποσοστό χάνονται αλλά και υποβαθμίζονται ποιοτικά από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και ειδικότερα από τις διαβρώσεις που προκαλούνται με τη σταδιακή εξαφάνιση των δασών στη χαμηλή και τη μέση ζώνη της λεκάνης απορροής της ευρύτερης περιοχής και με την επιβάρυνση των νερών από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα.

Επίσης ο κ. Τηνιακός σημείωσε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα νιτρορύπανσης στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή της εκβολής της Νέδας, ότι η πλούσια σε υπόγεια νερά περιοχή μεταξύ Κορώνης και Φοινικούντας φτωχαίνει από τις αλόγιστες γεωτρήσεις, ότι το όρος Καλάθι, στην Καλαμάτα, κατεβάζει πολλά νερά που όμως χάνονται γιατί είναι αδύνατο να συγκρατηθούν λόγω του ανάγλυφου του εδάφους κ.ά.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος σημείωσε ότι το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Ελλάδος αποτελεί ένα βήμα για τους πολίτες προκειμένου να επισημαίνουν υποθέσεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος, με σκοπό να παρακινούνται οι αρμόδιοι να επιλύσουν τα προβλήματα.Ο Γιώργος Πουλέας παρουσίασε το site του Παρατηρητηρίου (ppellados.gr), ενώ εισηγήσεις έκαναν ακόμη οι Ιωάννης Σχίζας, συγγραφέας, αρθογράφος, διαχειριστής των ιστότοπων oikoniki και oikologein, με θέμα «Αναφορά στο ζήτημα των αποβλήτων μέσα από μια ολική συλλογιστική, που συναρθρώνει την πρόληψη, τη μακροβιότητα των υλικών, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση», Δημήτρης Χριστοφιλόπουλος, καθηγητής Θεσμών και Πολιτικής Χωροταξίας - Πολεοδομίας Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Συνταγματική Προστασία του Περιβάλλοντος», Σπύρος Λαπιώτης, δικηγόρος, μέλος Δ.Σ. Καλαμάτας, με θέμα «Εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος και η ποινική τους αντιμετώπιση», Σίσση Πλακονούρη, εκπαιδευτικός, Δ/ντρια Δ.Σ. Παραλίας Βέργας, πρόεδρος του παραρτήματος Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση), με θέμα «Εκπαίδευση και περιβάλλον, η δράση - ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΚΗΠΟ», Θανάσης Μαργέλης, πυρηνελαιουργός, με θέμα «Πυρηνελουργεία και σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης των ατμοσφαιρικών ρύπων».

Πηγή: Kalamatajournal.gr


>>27/01/2014

>Ο εθισμός στο Διαδίκτυο επιδημία του 21ου αιώνα

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο και ειδικότερα είναι η επιδημία του 21ου αιώνα και τα περιστατικά εθισμού σε παιδιά και εφήβους διπλασιάστηκαν την πενταετία 2006 - 2011, ενώ το 100% του πληθυσμού των εφήβων στην Ελλάδα χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στην ομιλία του ο ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Κώστας Σιώμος, στην εκδήλωση με θέμα "Οι κίνδυνοι του Ιντερνετ" που διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας ο Ροταριανός Ομιλος "Καλαμάτα - Φαραί". Στην εκδήλωση που έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας ομιλητής ήταν επίσης ο ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, επικεφαλής της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο Μ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε σε περιστατικά στα οποία η υπηρεσία παρενέβη και έσωσε ανθρώπους, που τον εμπιστεύτηκαν και απευθύνθηκαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για βοήθεια. Μίλησε ακόμη για την αναγκαιότητα να μπει στο δημοτικό ένα μάθημα για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο και τόνισε ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αριθμεί αυτή τη στιγμή πάνω από 280 επιστήμονες, ενώ είναι η μοναδική υπηρεσία της Αστυνομίας με πιστοποίηση ISO. Από τα ενδιαφέροντα αλλά και ανησυχητικά που ακούστηκαν στην εκδήλωση είναι ότι η παιδική πορνογραφία είναι η τρίτη πιο προσοδοφόρα επιχείρηση στον κόσμο με τζίρο 3 δισ., μετά το εμπόριο όπλων και τα ναρκωτικά. Προλόγισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, ο οποίος μιλώντας για τον άνθρωπο Μανώλη Σφακιανάκη είπε μεταξύ άλλων ότι αγαπά με πάθος τη ζωή και τους ανθρώπους, και αυτό το πάθος μετατρέπει σε αγάπη και δημιουργία. Οπως χαρακτηριστικά είπε 884 παιδιά σώθηκαν λίγα λεπτά πριν το θάνατο από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και προκάλεσε το ακροατήριο ότι όποιος αγνοήσει αυτή την πτυχή της Αστυνομίας, αδικεί τη χώρα και τον εαυτό του.

Σημειώνεται ότι στο μεγαλύτερο μέρος της εκδήλωσης έγινε μια παρουσίαση του βιβλίου των Μανώλη Σφακιανάκη, Κώστα Σιώμου και Γιώργου Φλώρου, με τίτλο "Εθισμός στο Διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου". Η παρουσίαση έγινε από τον φιλόλογο Αντώνη Τσίχλη.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>26/01/2014

>Το ΤΕΙ συνδιοργανωτής σε έκθεση γεωργικών μηχανημάτων

Σημαντικό ρόλο έχει φέτος το ΤΕΙ Πελοποννήσου στη διοργάνωση της 25ης Διεθνούς Εκθεσης γεωργικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων "Agrotica", που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 30 Ιανουαρίου έως και τις 2 Φεβρουαρίου, με κεντρικό θέμα τις υδροπονικές καλλιέργειες.

Το ΤΕΙ είναι συνδιοργανωτής με τη ΔΕΘ-HELEXPO και συμμετέχει με τέσσερα συστήματα υδροπονικών καλλιεργειών, για επιχειρηματικές εφαρμογές και αστική χρήση. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά εκπαιδευτικό σεμινάριο υδροπονικών καλλιεργειών για παραγωγούς, γεωπόνους, επιχειρηματίες και κάθε ενδιαφερόμενο, στις 4 και 5 Φεβρουαρίου, στο χώρο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά μικρής κλίμακας καλλιέργειες λαχανικών σε στερεά υποστρώματα και υδατοκαλλιέργειες και να συζητήσουν με το εξειδικευμένο ακαδημαϊκό προσωπικό που θα στελεχώνει καθημερινά το περίπτερο, για τις δυνατότητες αυτής της καινοτόμου καλλιεργητικής τεχνολογίας. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την έρευνα αλλά και την εφαρμογή της σε θέματα, όπως: Αειφόρος διαχείριση του γεωργικού περιβάλλοντος, παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, τα μεσογειακά φυτά στην κηποτεχνία, γευσιγνωσία ελαιολάδου, έντομα υγειονομικής σημασίας: Τα κουνούπια και η αντιμετώπισή τους. Χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας UV-C στην ανθοκομία, τροφοπενίες και τοξικότητες σε οπωροφόρα δέντρα και αμπέλι, μεταβολικό οπλοστάσιο των φυτών.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>2ο Καλαματιανό Καρναβάλι, οι στολές, το πρόγραμμα και η χθεσινή συνάντηση

Συνάντηση είχαν χθες τα μέλη της Καρναβαλικής Επιτροπής Καλαμάτας με εκπροσώπους των γκρουπ που θα συμμετάσχουν φέτος στο καρναβάλι.

Επιπλέον, έγινε «άνοιγμα» και ενημέρωση προς τους καρναβαλιστές για την εξεύρεση χορηγών- διαφημιζομένων, ενώ ενημερώθηκαν για το πώς έχει μέχρι σήμερα η κατάσταση στο οικονομικό κομμάτι.

Επιπρόσθετα, ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα του καρναβαλιού που ξεκινά στις 15 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 2 Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα: Τελετή έναρξης θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου στον κύκλο μπροστά στην πλατεία 23ης Μαρτίου, στις 19 Φεβρουαρίου θα έχουμε τα Μαντολινάτα, μια εκδήλωση που θα συμμετάσχει και η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας, στις 22 Φεβρουαρίου αντί της νυχτερινής παρέλασης θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις των γκρουπ σε διάφορα σημεία της πόλης και εκεί με πορείες θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία όπου θα γίνει ένα μεγάλο πάρτι, το ιδιαίτερο της εκδήλωσης είναι ότι το θέμα είναι ότι ο κάθε καρναβαλιστής πρέπει να σκεφτεί με φαντασία και όρεξη τη λύση για το φωτισμό του.

Έπειτα στις 26 Φεβρουαρίου ακολουθεί το πάρτι της Καρναβαλικής Επιτροπής, την 1η Μαρτίου έχουμε την Ιζαμπιάδα, ενώ το καρναβάλι κλείνει με την μεγάλη παρέλαση στις 2 Μαρτίου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου λειτουργεί εκθετήριο στολών.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>25/01/2014

>Έντονη παρουσία του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην στην 25η Διεθνή Έκθεση Agrotica

Στην 25η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 30 Ιανουαρίου έως και 2 Φεβρουαρίου, συμμετέχει το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πελοποννήσου ως επίσημος προσκεκλημένος και συνδιοργανωτής.

Σε συνδιοργάνωση, δε, με τη ΔΕΘ-HELEXPO, θα παρουσιάσει τέσσερα συστήματα υδροπονικών καλλιεργειών για επιχειρηματικές εφαρμογές και αστική χρήση. Οι υδροπονικές καλλιέργειες, άλλωστε, είναι κεντρικό θεματικό στοιχείο της φετινής Agrotica.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά μικρής κλίμακας καλλιέργειες λαχανικών σε στερεά υποστρώματα και υδατοκαλλιέργειες, και να συζητήσουν με το εξειδικευμένο ακαδημαϊκό προσωπικό που θα στελεχώνει καθημερινά το περίπτερο, για τις δυνατότητες αυτής της καινοτόμου καλλιεργητικής τεχνολογίας. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την έρευνα αλλά και την εφαρμογή της στα ακόλουθα πεδία: Εκτός του κεντρικού ρόλου του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην έκθεση Agrotica, το Ίδρυμα, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει για πρώτη φορά στους χώρους της Σχολής εκπαιδευτικό σεμινάριο υδροπονικών καλλιεργειών για παραγωγούς, γεωπόνους, επιχειρηματίες και όποιον ενδιαφερόμενο, στις 4 και 5 Φεβρουαρίου.

Αυτό το σεμινάριο είναι συνέχεια των πολύ επιτυχημένων σεμιναρίων που έγιναν κατά το 2012 – 2013 στους χώρους του ΤΕΙ.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>Δράση προληπτικής Οδοντιατρικής και Ιατρικής στην Καλαμάτα

Δράση προληπτικής Οδοντιατρικής και Ιατρικής θα πραγματοποιήσει ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας και το Νοσοκομείο Καλαμάτας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας.

Για την εφαρμογή της δράσης, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα διαθέσει το κινητό πολυϊατρείο «Ιπποκράτης», όπου τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν, σε μία επίσκεψη, σε προληπτικό οδοντιατρικό, παιδιατρικό, οφθαλμολογικό και ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο.

Ο «Ιπποκράτης» στελεχώνεται από εθελοντές οδοντιάτρους και ιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων, καθώς και από νοσηλευτικό ή άλλο προσωπικό του Συλλόγου. Σε προληπτικό οδοντιατρικό / ιατρικό έλεγχο υποβάλλονται μόνο τα παιδιά, τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς / κηδεμόνες / εκπαιδευτικούς κι έχουν μαζί τους υπογεγραμμένη σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Στην Καλαμάτα, αυτή η δράση προγραμματίζεται να διεξαχθεί από τις 22 μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου. Το κινητό πολυϊατρείο «Ιπποκράτης» θα σταθμεύσει στo προαύλιο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας (Βασ. Γεωργίου & Aκρίτα), με ωράριο λειτουργίας 8.30 – 16.30. Τηλέφωνα επικοινωνίας για ραντεβού: 27213 61833, ώρες: 9.00-14.00, Διεύθυνση Πρόνοιας Δήμου Καλαμάτας, γραφείο 858, ισόγειο Διοικητηρίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>24/01/2014

>Η Μεσσήνη ξεκίνησε τις ετοιμασίες για το καρναβάλι

Σε ρυθμούς προετοιμασίας του καρναβαλιού του, του 154ου, μπαίνει ο Δήμος Μεσσήνης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο αντιδήμαρχος Γ. Δαβίλλας. Όπως ανέφερε, η φετινή διοργάνωση θα είναι εμπλουτισμένη με πολλές μοντέρνες και νεανικές εκδηλώσεις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δε θα υπάρξουν τα παραδοσιακά στοιχεία της διοργάνωσης.

Η έναρξη του καρναβαλιού θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου, στην κάτω πλατεία, με τη Φιλαρμονική, το άρμα του βασιλιά καρνάβαλου και χορευτικά δρώμενα.

Η κορύφωση θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα, στις 3 Μαρτίου, με την αναπαράσταση του ιστορικού δρώμενου της δίκης και του απαγχονισμού της γριάς Συκούς και τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.

Ο αντιδήμαρχος πρόσθεσε πως το εργαστήριο του Δήμου λειτουργεί με εντατικούς ρυθμούς για την κατασκευή των αρμάτων, ενώ γνωστοποίησε ότι στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν άτομα και σύλλογοι από όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

Τέλος, κάλεσε όλους τους δημότες της Μεσσήνης, αλλά και τους Καλαματιανούς, να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού και να διασκεδάσουν.


>>22/01/2014

>Ημερίδα για το ίντερνετ και τους κινδύνους στην Καλαμάτα

Ημερίδα για τους κινδύνους του ίντερνετ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, από το Ροταριανό Όμιλο Καλαμάτα – Φαραί, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, επικεφαλής της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ο ψυχίατρος Παίδων και Εφήβων, Κωνσταντίνος Σιώμος. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>Πρώτο «Φόρουμ επαγγελμάτων»

Στη διάρκεια του φόρουμ, οι μαθητές του σχολείου θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ενημερωθούν από εκπροσώπους των επαγγελμάτων που τους ενδιαφέρουν. Οι συμμετέχοντες που αποδέχτηκαν την πρόσκληση του σχολείου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων του επαγγελματικού χώρου: γεωργίας, κατασκευαστικού-ενέργειας, μεταφορών-τουρισμού, νομικού, οικονομικού, παιδείας, πολιτισμού-ενημέρωσης και ΜΜΕ, σωμάτων ασφαλείας, υγείας. Οι μαθητές όλου του σχολείου έχουν ήδη απαντήσει σε ερωτηματολόγιο σχετικό με τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό και έχουν συντάξει ερωτήσεις για τους συμμετέχοντες. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Comenius" που υλοποιεί το σχολείο με θέμα «Οι Ευρωπαίοι έφηβοι και η εξέλιξη του κόσμου της εργασίας» καθώς και του μαθήματος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Η εκπομπή «Ελλήνων γεύσεις» στην Καλαμάτα

Την Κυριακή στις 3.15 μ.μ. θα προβληθεί στο ΣΚΑΪ το επεισόδιο της εκπομπής της Ντίνας Νικολάου «Ελλήνων γεύσεις», το οποίο γυρίστηκε στην Καλαμάτα πριν από λίγο καιρό.

Η σεφ Ντίνα Νικολάου προτρέπει στους τηλεθεατές να μαγειρέψουν για την οικογένεια και τους φίλους γεύσεις χειμωνιάτικες και κλασικές, αλλά φτιαγμένες με έναν διαφορετικό τρόπο, πιο ελκυστικό και πάντα νόστιμο. Η εκπομπή θα ταξιδέψει το κοινό σε "έναν όμορφο τόπο, με τον Ταΰγετο στη μια του μεριά και τη χειμωνιάτικη θάλασσα στην άλλη και με σήμα κατατεθέν του, την ελιά και το ελαιόλαδο... την Καλαμάτα" όπως αναφέρει το δελτίο του σταθμού. Η σεφ έκανε μία στάση στην Τρίπολη για νόστιμο τοπικό αυγοκομμένο πατσά και παραδοσιακά αλλαντικά Τριπόλεως. Στην Καλαμάτα η κ. Νικολάου θα ξεναγηθεί στην πόλη και θα ξεκινήσει φτιάχνοντας μία πράσινη σαλάτα που γίνεται αμέσως ξεχωριστή από τις πικάντικες τυρομπαλίτσες που την συνοδεύουν. Για κυρίως πιάτο μαγειρεύει ένα κυριακάτικο "μαμαδίστικο" φαγητό, που όμως οι δύο διαφορετικοί κιμάδες θα το κάνουν να διαφέρει από τα κλασικά. Συνεχίζει την περιπλάνησή της στην Καλαμάτα, σε μια ποτοποιία που αποτελεί κομμάτι της ανάπτυξης και της ιστορίας του τόπου. Κλείνει το ταξίδι της γλυκά, με παραδοσιακό Μεσσηνιακό μαλακό παστέλι και ολοκληρώνει το μενού φτιάχνοντας ένα ροζ ριζότο, με παντζάρι της εποχής που είναι νόστιμο και θρεπτικό...

Ολα αυτά την Κυριακή, στη νέα Ελληνική εκπομπή μαγειρικής με φόντο την Ελλάδα.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Καλαμάτα - Βιέννη με απευθείας πτήση δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκινούν από την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου οι τακτικές εβδομαδιαίες πτήσεις της Air Berlin μεταξύ Βιέννης και Καλαμάτας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που η εταιρεία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της.

Η πρώτη πτήση αναμένεται στην πιο πάνω ημερομηνία, και στη συνέχεια -μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου- θα γίνονται δύο δρομολόγια την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη και Κυριακή.

Οι ώρες άφιξης στην Καλαμάτα και αναχώρησης προς Βιέννη είναι αργά το μεσημέρι - σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα, στο οποίο όμως επισημαίνεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο οι ώρες να αλλάξουν στην πορεία.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Ημερίδα για θέματα διατροφής

Σε ημερίδα στο χώρο του Κέντρου Διατροφολογίας (Γιατράκου 1Α) θα συμμετάσχει ο βρεφικός-παιδικός σταθμός «Παιχνιδούπολη», στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολή Γονέων».

Σκοπός είναι να ενημερωθούν οι γονείς σε θέματα διατροφής. ω Η εν λόγω ημερίδα θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, από 18.30 έως 19.30 και από 19.30 έως 20.30.

Όσο για τα θέματα που θα αναπτυχθούν, είναι:
-«Διατροφή στην προσχολική ηλικία. Μια ηλικία εκπαίδευσης και πρόληψης». Ομιλητές»: Λιακοπούλου Ασημίνα-Αλεξόπουλος Παναγιώτης (διαιτολόγοι-διατροφολόγοι)
-«Διαχείριση της διατροφής κατά τη νηπιακή ηλικία». Ομιλήτρια: Χατζηκωνσταντόγλου Μαρία (ψυχολόγος)
-«Yoga: υγεία και θεραπεία». Ομιλήτρια: Christina Maslarska (δασκάλα yoga)


Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>21/01/2014

>1ο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τεκμηρίωσις»

Από 22 έως 29 Ιανουαρίου 2014 διοργανώνεται στην Καλαμάτα το 1ο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τεκμηρίωσις». Το Πανόραμα Ντοκιμαντέρ διοργανώνουν οι πολιτιστικοί φορείς της Καλαμάτας Πολιτιστικός Αντίλογος, Φεστιβάλ Μηδέν, Νέα Κινηματογραφική Λέσχη και Καλλιτεχνικό Στέκι, ενώ ο Δήμος Καλαμάτας υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία ηθικά, οργανωτικά και οικονομικά.

Παρατίθεται το πλήρες πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων, οι οποίες θα γίνουν κατά κύριο λόγο στο αμφιθέατρο του κτηρίου του ΟΑΕΔ, Αριστομένους 95, με δωρεάν είσοδο για όλους.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Πηγή: ΦΑΡΙΣ Δήμου Καλαμάτας

>Η Κορώνη γιορτάζει την Παναγία Ελεήστρια

Την εύρεση της εικόνας της Παναγίας Ελεήστριας πανηγυρίζει η Κορώνη σήμερα και αύριο, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, σήμερα, στις 6 το απόγευμα, θα τελεσθεί μέγας πανηγυρικός εσπερινός, θα ακολουθήσει παράκληση και στη συνέχεια θα τελεσθεί αγρυπνία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αύριο, μετά τον όρθρο, θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του μητροπολίτη Καβάσων Εμμανουήλ.

Στην ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Μεσσηνίας υπενθυμίζει χαρακτηριστικά ότι «τα ιερά γλυπτά των εικόνων της Παναγίας, του Εσταυρωμένου και του Αποστόλου Λουκά, βρέθηκαν πριν 116 χρόνια, στις 21 Ιανουαρίου 1897, κατόπιν οραματισμών και αποκαλύψεως της Παναγίας σε ευσεβή Κορωναία γερόντισσα».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Απευθείας πτήση Αμβούργο – Καλαμάτα

Η νέα απευθείας πτήση της EasyJet από το Αμβούργο προς το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας προστίθεται στο ήδη διευρυμένο δίκτυο πτήσεων που ενώνει τη Γερμανία με την Costa Navarino και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για γκολφ και διακοπές:

Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο της Costa Navarino, στο οποίο τονίζεται επίσης ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας συνδέει την Πελοπόννησο με τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές πόλεις, με περισσότερες από 1.000 πτήσεις

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>"Δρόμοι της Ελιάς": Εκδήλωση στην Τρίπολη για τη μεσογειακή διατροφή

Ανοιχτή εκδήλωση, με θέμα τη μεσογειακή διατροφή, διοργανώνει την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στο παλαιό Δημαρχείο της Τρίπολης, μεταξύ 6 και 8 το βράδυ, ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς», με την υποστήριξη του δήμου της αρκαδικής πρωτεύουσας.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η εκδήλωση -με θέμα «Αγάπησε τον εαυτό σου, αγάπησε τη μεσογειακή Διατροφή: MedDiet» θα περιλαμβάνει, α) γευσιγνωσία ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς, β) ενημέρωση για τη μεσογειακή διατροφή με διανομή εντύπων με θέμα τη μεσογειακή διατροφή, τα παραδοσιακά προϊόντα και την πρωτοβουλία MedDiet, καθώς και γ) ενημέρωση από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct Καλαμάτας.

Το έργο MedDiet, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Μεσογειακής Λεκάνης (ENPI CBC Mediterranean Sea Basin) σε έξι χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Λίβανος, Αίγυπτος, Τυνησία). Την ευθύνη για την υλοποίησή του στην Ελλάδα έχει ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ενώ γεωγραφική ενότητα παρέμβασης του έργου, όσον αφορά την ελληνική συμμετοχή, είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οι δραστηριότητες που έχουν προβλεφθεί απευθύνονται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (κυρίως σε εστιάτορες). «Ο σχεδιασμός προβλέπει, εξ ίσου δυναμικά και έμπρακτα, τη συστράτευση τοπικών αρχών και επιχειρήσεων σε έναν κοινό στόχο: την προστασία της μεσογειακής διατροφής στην Ελλάδα και τις άλλες μεσογειακές χώρες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Το Καλαματιανό Καρναβάλι νίκησε τα προβλήματα (αναλυτικά το πρόγραμμα)

Μπορεί μέχρι την τελευταία στιγμή το Καλαματιανό Καρναβάλι να ήταν στον αέρα ή έστω κανείς να μην ήξερε την τελική του μορφή, αλλά σύμφωνα με την Καρναβαλική Επιτροπή το πρόγραμμα του καρναβαλιού έχει ως εξής: Να σημειωθεί ότι από τις 15 Φεβρουαρίου έως την 1 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν τα παιχνίδια για το μυστικό της Πριγκίπισσας Ιζαμπώ, με έμφαση στις γειτονιές της πόλης.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>17/01/2014

>Αρχίζει σήμερα στην Καλαμάτα το 4ο Νομικό Συνέδριο

Αρχίζει σήμερα στις 5.00 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, στο ξενοδοχείο Elite City Resort, το τριήμερο 4ο Νομικό Συνέδριο που διοργανώνει η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, με θέμα «Πρακτικά Ζητήματα Αναγκαστικής Εκτέλεσης (ΚΠολΔ, ΚΕΔΕ & Συναφή Νομοθετήματα)».

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>16/01/2014

>Το "Festival Μηδέν" ταξιδεύει στο Μιλάνο και αποκτά οντότητα

Συνεχίζει την επιτυχημένη του παρουσία στο εξωτερικό το Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης της Καλαμάτας, αυξάνοντας όλο και περισσότερο τις συνεργασίες με σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς και φεστιβάλ για τη βιντεοτέχνη. Αφού ταξίδεψε στο Περού και την Τενερίφη το φθινόπωρο, εγκαινιάζει τη νέα χρονιά με μια έκθεση στο Μιλάνο. Προσκεκλημένη από το Visualcontainer, μια από τις πιο γνωστές πλατφόρμες για τη βιντεοτέχνη στην Ιταλία, αλλά και στην Ευρώπη, η ομάδα του φεστιβάλ θα παρουσιάσει μια ενότητα προβολών αφιερωμένη στο ψηφιακό animation στην γκαλερί [.BOX] στο Μιλάνο, από σήμερα έως τις 30 Ιανουαρίου, ενώ για ένα μήνα (16 Ιανουαρίου-15 Φεβρουαρίου) το VisualcontainerTV, το διαδικτυακό κανάλι της πλατφόρμας, θα προβάλει σε συνεχή επανάληψη μια ενότητα αφιερωμένη στη χορογραφική διαχείριση του χώρου στη βιντεοτέχνη.

Συγκεκριμένα, στην γκαλερί [.BOX] (www.dotbox.it) θα παρουσιάζεται η ενότητα Digitize, σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου, η οποία παρουσιάζει 14 έργα βίντεο από Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Κίνα, Φινλανδία, Σενεγάλη, Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ και Ιταλία που χρησιμοποιούν με διάφορους τρόπους και συνδυασμούς τεχνικές ψηφιακού animation για να δημιουργήσουν ψηφιακά τοπία που οπτικοποιούν το ανέφικτο. Ό,τι δεν μπορεί να υπάρξει στον πραγματικό κόσμο, δημιουργείται από το μηδέν στον υπολογιστή και βρίσκει τη θέση του σε μια κατασκευασμένη εκδοχή, που συμπληρώνει, ανατρέπει ή αναβιώνει αμείλικτα την «πραγματική» ζωή. Ώσπου στο τέλος η εικόνα «ανοίγει» και βλέπουμε τι συμβαίνει. Ή μήπως τίποτα δεν έχει συμβεί;

Η ενότητα Digitize πρωτοπαρουσιάστηκε στο Festival Μηδέν τον περασμένο Ιούλιο στην Καλαμάτα.

Επιπλέον, στο διαδικτυακό κανάλι VisualcontainerTV (www.visualcontainer.net) θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει για ένα μήνα, σε όποιο σημείο του κόσμου και αν βρίσκεται, μια ακόμη ενότητα του φεστιβάλ, με τίτλο Move In(space), σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Σταυράκη, η οποία σημειώνει: «Κεντρικός άξονας της ενότητας είναι ο χώρος. Ο χώρος είναι ποιητικός και ως τέτοιος δημιουργείται και παίρνει υπόσταση από την κίνηση των σωμάτων ή των αντικειμένων μέσα σ’ αυτόν ή/και στην τοποθέτηση αυτών σε κόντρα ρόλους και συμβολικές ατμόσφαιρες».

Η ενότητα παρουσιάζει 13 έργα βίντεο από Ισπανία, Πορτογαλία, Λίβανο, Ελλάδα, Ρουμανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ρωσία, Αυστραλία κ.α. Πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο στις παράλληλες εκδηλώσεις του Festival Μηδέν στο CAMP-Contemporary Art Meeting Point, στην Αθήνα.

Φέτος, το Festival Μηδέν κλείνει 10 χρόνια παρουσίας και θέτει ως στόχο τη διεύρυνση του δικτύου των συνεργασιών του παγκοσμίως, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, αλλά και την ανάδειξη της ελληνικής βιντεοτέχνης. Σε αυτό το πλαίσιο, έρχεται σε επαφή με όλα τα σημαντικά φεστιβάλ του εξωτερικού και προγραμματίζει πολλές ακόμη εξορμήσεις από την Καλαμάτα στον κόσμο!

Ένα από τα πιο σημαντικά επόμενα «ταξίδια» του, που έχουν ήδη προγραμματιστεί, θα γίνει το Μάρτιο στο Oslo Screen Festival, ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ βιντεοτέχνης που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας κάθε δύο χρόνια.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>15/01/2014

>Περισσότερα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Καλαμάτας;

Καλύτερη φαίνεται πως θα είναι η φετινή σεζόν για το λιμάνι της Καλαμάτας, καθώς το ενδιαφέρον εταιρειών να εντάξουν τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στο πρόγραμμα της κρουαζιέρας τους παρουσιάζεται αυξημένο.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν κλείσει οι σχετικές συμφωνίες - και όπως όλα δείχνουν τα ναυτιλιακά πρακτορεία της περιοχής θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα τις επόμενες εβδομάδες. Η μέχρι στιγμής τάση, πάντως, δείχνει αύξηση των κρουαζιερόπλοιων που θα καταπλεύσουν φέτος στην Καλαμάτα, τουλάχιστον σε σύγκριση με την περσινή πολύ "φτωχή" χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί δε πως και φέτος έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον εταιρείες που προσέγγισαν το λιμάνι πέρυσι και πρόπερσι -με περισσότερα από ένα σκάφη, εκ των οποίων κάποια κατέπλευσαν πάνω από μία φορά.

Όσον αφορά το λιμάνι της Πύλου, το ενδιαφέρον των εταιρειών χαρακτηρίζεται από τους ναυτιλιακούς πράκτορες σταθερό τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>13/01/2014

>Ποιοτικά μεσσηνιακά προϊόντα σε γαλλικά σούπερ μάρκετ

Μια θέση στα ράφια γαλλικών σούπερ μάρκετ βρίσκουν κάποια ποιοτικά μεσσηνιακά προϊόντα, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των Γάλλων καταναλωτών, οι οποίοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα αλλά και την προέλευση των προϊόντων που καταλήγουν στο καλάθι τους. Αυτή η προσπάθεια προώθησης μεσσηνιακών προϊόντων γίνεται από την εταιρεία "Kosta-Elia" και τον Κώστα Μπλουγουρά, Μεσσήνιο στην καταγωγή με ρίζες από την Πύλο, ο οποίος ζει μόνιμα και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Παρίσι.

Το πάντρεμα της γαστρονομικής μας παράδοσης και της ιστορίας του τόπου μας είναι ένα βασικό ατού των προϊόντων της Μεσσηνίας, τονίζει ο κ. Μπλουγουράς, υπογραμμίζοντας ότι σε μια αγορά που κατακλύζεται από προϊόντα αμφίβολης ποιότητας και αόριστης προέλευσης υπάρχουν καταναλωτές που αναζητούν πληροφόρηση και ενημέρωση για την προέλευση του προϊόντος που θα αγοράσουν - και τέτοιοι είναι οι Γάλλοι. Ετσι, ο ίδιος εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος για την πορεία που μπορούν να έχουν τα προϊόντα από τη Μεσσηνία. Αν και όλη αυτή η προσπάθεια είναι στο ξεκίνημά της, τα πρώτα μηνύματα είναι ιδιαίτερα θετικά.

Πιο αναλυτικά, ο Κώστας Μπλουγουράς μας είπε χαρακτηριστικά:
«Με την εταιρεία "Kosta-Elia" έχουμε βάλει σε γαλλικά σούπερ μάρκετ στα προάστια του Παρισιού, αλλά και μέσα στο Παρίσι, μεσσηνιακά προϊόντα - και πιο συγκεκριμένα μια κολόνα μεσσηνιακών προϊόντων, τα οποία είναι: ελαιόλαδο συμβατικό και βιολογικό, ελιές συμβατικές και βιολογικές, λιαστές ντομάτες συμβατικές και βιολογικές, ξίδια, κρασί, ούζο, τσίπουρο, παστέλι. Γενικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας συμβατικά ή βιολογικά, τα οποία να έχουν μια αναγνωρισμένη ποιότητα και προέλευση. Γι' αυτό και τα περισσότερα από αυτά είναι είτε ΠΟΠ είτε Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ).

Αυτό ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, έχοντας μια συνεργασία με τους φίλους παραγωγούς σ’ ένα αμφίπλευρο πνεύμα ελεύθερου συνεταιρισμού και αποκλειστικής αντιπροσώπευσης, για την προβολή των προϊόντων τους σε μια αγορά που διψάει από ποιότητα, παρ’ όλες τις συνθήκες κρίσης που υπάρχουν και εκεί. Κι αυτή η πληροφορία έχει να κάνει με την προέλευση και την ποιότητα του προϊόντος - καθώς τα προϊόντα που έχουν κατακλύσει και τα γαλλικά σούπερ μάρκετ τραβιούνται από τη χαμηλή τιμή, απαξιώνοντας όμως την προέλευση του προϊόντος και πολλές φορές και την ποιότητα τους. Τα ποιοτικά μεσσηνιακά προϊόντα θεώρησα ότι θα είχαν αποτέλεσμα, και τα πρώτα δείγματα που έχουμε είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

ΞΑΚΟΥΣΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΚΑΛΑΜΑΤΑ"
Τα μεσσηνιακά προϊόντα παντρεύουν τη γαστρονομική μας παράδοση με την πλούσια ιστορία μας. Δεν είναι μόνο το να πουλάς ένα προϊόν σε μια τιμή, αλλά ταυτόχρονα να μιλάς και για την περιοχή του και τον επώνυμο παραγωγό του, που σέβεται την ιστορία και τη γαστρονομική παράδοση. Βέβαια το brand name "Kalamata" είναι ξακουστό ακόμη και σε ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν ιδιαίτερα από ποιοτικά προϊόντα: Γνωρίζουν για αυτή την επωνυμία και την ξεχωριστή σημασία της. Το καλαματιανό λάδι και οι ελιές Καλαμάτας πουλιούνται πανάκριβα στη Γαλλία.

Αυτό που επιζητούμε μαζί με τους συνεταίρους μου παραγωγούς είναι να φέρουμε κοντά στον μέσο Γάλλο καταναλωτή τη μεσσηνιακή ποιότητα, αν είναι δυνατόν στο καθημερινό του τραπέζι, χωρίς να τον εξαπατούμε.

Οι Γάλλοι καταναλωτές επιζητούν ποιοτικά προϊόντα και πληροφόρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αφιερώνουν σημαντικό χρόνο στις αγορές τους, είτε αυτές είναι ηλεκτρονικές είτε μέσα στο σούπερ μάρκετ και τα drive-in».


ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ
Οι παραγωγοί με τους οποίους συνεργάζεται ο Κώστας Μπλουγουράς είναι οι εξής:
Ο Γιάννης Σταθόπουλος από την Κυπαρισσία, για αρκετούς κωδικούς προϊόντων όπως λιαστές ντομάτες, ελιές, πατέ και άλλα. Ο Ηλίας Κανάκης από την Πύλο, για όλα τα ελαιόλαδα και ελιές. Ο Βαγγέλης Ξυγκώρος από την Καλαμάτα, για τα κρασιά. Ο Νίκος Μπουζινέλος για τα ξίδια (που είναι και ο μοναδικός εκτός νομού). Ο Παναγιώτης Κωστέας από την Καλαμάτα, για τσίπουρο και ούζο. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος από το Ζευγολατιό, για το παστέλι. Και ο Χάρης Φωτόπουλος από το Ακριτοχώρι, για τα μέλια.

Μελλοντικός τους στόχος -όπως σημειώνει ο ίδιος κ. Μπλουγουράς- είναι να εξακολουθήσει να βρίσκεται «σε αυτή την υπέροχη σχέση εξέλιξης και δημιουργίας μεσσηνιακών προϊόντων και προώθησής τους στη γαλλική αγορά». Υπογράμμισε δε την πολύ μεγάλη σημασία που έχει και η συσκευασία στην προώθηση των προϊόντων. Σημειώνει δε ότι πολλές φορές, ελκυστικές συσκευασίες κάνουν τους πελάτες να αγοράζουν για πρώτη φορά ένα προϊόν, το οποίο ξαναγοράζουν έπειτα για την ποιότητά του που προσφέρεται σε μια λογική τιμή, συστήνοντάς το μάλιστα και σε καινούργιους καταναλωτές.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>11/01/2014

>Ημερίδα "Εκκλησία και εκπαίδευση"

Με επιτυχία έγινε το Σάββατο το πρωί η ημερίδα "Εκκλησία και Εκπαίδευση στη σύγχρονη Ελλάδα" στο Πνευματικό Κέντρο, από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας και το Γραφείο Σχολείο Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην ημερίδα μίλησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ το παρών έδωσε και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Πέτρος Μισθός. Τις ομιλίες παρακολούθησαν άνθρωποι της εκπαίδευσης, καθώς και πολλοί ιερείς.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Πρωταθλήτρια στην αύξηση των αφίξεων η Καλαμάτα

Πρωταγωνιστές της αύξησης για το 2013 με βάση τα ποσοστά είναι η Καλαμάτα, με 61,25% (57.967 αφίξεις από 35.948 το 2012), ενώ τον μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών δέχθηκε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με άνοδο 17,15% και 2.475.927 αφίξεις από 2.113.501 το 2012.

Διψήφια αύξηση για το 2013 δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΣΕΤΕ και αφορούν τις τουριστικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας.

Σύμφωνα με αυτά, η χώρα μας το 2013 έκλεισε με αύξηση σχεδόν 11% (+10,79%) σε σχέση με το 2012. Σε απόλυτα νούμερα, τη χρονιά που πέρασε η Ελλάδα δέχθηκε 12.645.214 επισκέπτες από 11.413.792 το 2012, δηλαδή 1.231.422 περισσότερους σε σχέση με την προηγούμενη τουριστική χρονιά. Πρωταγωνιστές της αύξησης για το 2013 με βάση τα ποσοστά είναι η Καλαμάτα, με 61,25% (57.967 αφίξεις από 35.948 το 2012), ενώ τον μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών δέχθηκε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με άνοδο 17,15% και 2.475.927 αφίξεις από 2.113.501 το 2012.

Ακολουθούν με βάση τα ποσοστά, η Μύκονος με 26,69% (177.530 αφίξεις από 140.131 το 2012), η Σαντορίνη με 22,05% (244.433 αφίξεις από 200.271 το 2012), τα Χανιά με 19,84% (859.580 αφίξεις από 717.249 το 2012), η Κεφαλλονιά με 17,53% (198.031 αφίξεις από 168.496 το 2012), η Κως με 15,37% (926.105 αφίξεις από 802.760 το 2012), η Ζάκυνθος με 15,22% (488.165 αφίξεις από 423.698 το 2012), η Κέρκυρα με 12,40% (943.909 αφίξεις από 839.759 το 2012), η Ρόδος με 10,92% (1.782.305 αφίξεις από 1.606.843 το 2012), το Ακτιο με 8,78% (154.494 αφίξεις από 142.027 το 2012), η Καβάλα με 6,95% (72.657 αφίξεις από 67.933 το 2012) και ο Αραξος με 5,84% (70.006 αφίξεις από 66.144 το 2012).

Οριακή ήταν η θετική μεταβολή στη Σκιάθο, 0,92% (119.069 αφίξεις από 117.989 το 2012), ενώ αρνητικά κινήθηκε η Σάμος με μείωση 4,24% (103.563 αφίξεις από 108.151 το 2012).

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Τεκμηρίωσις» στην Καλαμάτα

Ανακοινώθηκε από το δήμαρχο Καλαμάτας Π. Νίκα, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι, η διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τεκμηρίωσις», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα από 22 έως 29 Ιανουαρίου.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας ευχαρίστησε τους συνεργαζόμενους φορείς του Φεστιβάλ, Πολιτιστικό Αντίλογο, Φεστιβάλ Μηδέν, Νέα Κινηματογραφική Λέσχη και Καλλιτεχνικό Στέκι, για την πρωτοβουλία τους και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα υποστηρίξει το σημαντικό αυτό έργο ηθικά, οργανωτικά και οικονομικά.Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το Φεστιβάλ θα είναι επιτυχημένο και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον κεντρικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ ευχήθηκε στο μέλλον να έχει εθνική αλλά και διεθνή απήχηση.

Από την πλευρά της, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Πανοράματος Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, Τζίνα Πετροπούλου, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το Φεστιβάλ “Τεκμηρίωσις” είναι ένα Πανόραμα 78 ντοκιμαντέρ Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Άξονας της επιλογής των ντοκιμαντέρ ήταν να παρουσιαστούν ταινίες μη εμπορικές, μη τηλεοπτικές, κυρίως φεστιβαλικές.

Το πρόγραμμα του Πανοράματος μπορούμε να πούμε ότι χωρίζεται σε τρεις ζώνες:
Πέρα από τις προβολές, υπάρχουν και συγκεκριμένες παράλληλες εκδηλώσεις:
Τέλος, υπάρχει μία ενότητα ντοκιμαντέρ για τη μετανάστευση και μία ενότητα την τελευταία μέρα του Πανοράματος αφιερωμένη στο γαστρονομικό ντοκιμαντέρ, όπου σας επιφυλάσσουμε κάποιες εκπλήξεις.

Όλες οι προβολές και οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες στο κοινό και θα γίνουν στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και στο ΔΗΠΕΘΕΚ».

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>10/01/2014

"Εκκλησία και εκπαίδευση στη σύγχρονη Ελλάδα" αύριο στην Καλαμάτα

Ημερίδα με θέμα «Εκκλησία και εκπαίδευση στη σύγχρονη Ελλάδα» διοργανώνεται από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, αύριο Σάββατο στις 10 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ο οποίος θα αναλύσει το θέμα «Εκκλησία και εκπαίδευση σε συναλληλία και συνεργασία», ο Γεώργιος Πρίντζιπας ιστορικός -ερευνητής ο οποίος θα μιλήσει για την «Προσφορά της Εκκλησίας στην παιδεία του Γένους και στην εκπαίδευση», ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Χαντζής για το θέμα «Οι σχέσεις των νέων με την Εκκλησία σήμερα» και ο θεολόγος Ιωάννης Μπουγάς για την «Εκκλησία και το μάθημα των θρησκευτικών. Μία πορεία λόγου και αντιλόγου».

Την ημερίδα θα συντονίσει ο υπεύθυνος του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, καθηγητής Μάριος Αθανασόπουλος.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>09/01/2014

>Με επιτυχία η πεζοπορία του Ευκλή στην Καρδαμύλη

Πεζοπορία στα μονοπάτια και τα καλντερίμια της Καρδαμύλης πραγματοποίησαν με επιτυχία το πεζοπορικό τμήμα του ΣΠΟΚ «Ευκλής» και η ομάδα «Πρωτοβουλία Κατοίκων Βέργας Καλαμάτας» την περασμένη Κυριακή. Στην πρώτη εξόρμηση για το 2014 επισκέφθηκαν το Δ.Δ. Καρδαμύλης και περπάτησαν μαζί από την παλιά Καρδαμύλη στο μεσαιωνικό κάστρο και τον πύργο Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, όπου εντυπωσιάστηκαν από τον μεταβυζαντινό Άγ. Σπυρίδωνα με το καμπαναριό, ο οποίος χρονολογείται ότι κτίστηκε στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα. Ακολούθησαν το καλοδιατηρημένο μονοπάτι που περνά από τον δίδυμο τάφο των Διόσκουρων ή κατ’ άλλους των παιδιών του Μαχάωνα, γιου του Ασκληπιού, προς την εκκλησία της Αγίας Σοφίας με την ανεμπόδιστη θεά προς τη χιονισμένη «πυραμίδα» του Ταϋγέτου.

Οι πεζοπόροι επέστρεψαν από το Πετροβούνι, μέσα από το υγρό μονοπάτι της ρεματιάς και στη συνέχεια από το πανέμορφο λιθόκτιστο καλντερίμι, με αρκετούς ελιγμούς, προς την παραλία της Καρδαμύλης, όπου τους περίμεναν …οι νοστιμιές του παραθαλάσσιου εστιατορίου.

Ο καιρός ήταν υπέροχος, η θέα μαγευτική, η παρέα ταίριαξε τέλεια, το κέφι διαρκές και η ικανοποίηση από τη δίωρη πεζοπορία μεγάλη.

Οι υπεύθυνοι των ομάδων Παν. Ανδριανόπουλος και Κων. Μαρκάκης ευχαριστούν τους εθελοντές Σαμαρείτες που για μία ακόμα φορά συνόδευσαν τους πεζοπόρους εκδρομείς. Επόμενος «σταθμός», στις 12/1, θα είναι η Ιερά Μονή Μαρδακίου στη Νέδουσα Ταϋγέτου, όπου θα κοπεί και η πατροπαράδοτη βασιλόπιτα…

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>To Λάδι Βιώσας στη Διεθνή Έκθεση Βερολίνου -Με τρία βραβεία έκλεισε το 2013 για την εταιρεία

Με εξωστρέφεια και δυναμισμό μπαίνει στη νέα χρονιά το «Λάδι Βιώσας» (high premium extra virgin olive oil). Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας και του εκτελεστικού διευθυντή Βασίλη Νικολαΐδη, το μεσσηνιακό ελαιόλαδο θα συμμετέχει αυτόνομα, χωρίς την αρωγή δημόσιων φορέων, στην 79η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών “Green Week International”, η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ 17 και 26 Ιανουαρίου στον εντυπωσιακό εκθεσιακό χώρο Messe του Βερολίνου.

Η παγκόσμια έκθεση διεξάγεται από το 1926 και συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου, με αποκορύφωμα την περυσινή χρονιά (2013), που συγκέντρωσε περισσότερους από 100.000 εμπορικούς επισκέπτες και εκπροσώπους από 70 χώρες. Το συγκεκριμένο λάδι έχει τα πλέον πρωτότυπα ονόματα, παραπέμπει άμεσα στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, έρχεται με κομψή συσκευασία υψηλής αισθητικής, που επίσης αναφέρεται σημειολογικά στο δωρικό ρυθμό και, κυρίως, είναι ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που διαπρέπει ως high premium στην παγκόσμια αγορά.

Το «Λάδι Βιώσας_high premium extra virgin olive oil» έχει κατορθώσει να συνδυάσει όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν το ελαιόλαδο το πιο δυνατό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας σε ένα πακέτο ακαταμάχητο, στυλάτο, ταυτόχρονα μοντέρνο και με αναφορά στο κλασικό, το οποίο εξάγεται αυτή τη στιγμή σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Καναδά.

Το όνομά του είναι άμεση αναφορά στο «Λάθε βιώσας», μια φράση που συνοψίζει τη φιλοσοφία του Επίκουρου για τη ζωή. Όπως αναφέρει η ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία και προώθηση του λαδιού, η φράση «σημαίνει να ζεις στο περιθώριο της τρέχουσας τάξης πραγμάτων, εν κρυπτώ, διαφυλάσσοντας προπάντων την ψυχική σου ηρεμία. Αποτελεί μια άποψη πλήρως αντίθετη με την τρέχουσα, όπου η διασημότητα, το life style, η καταξίωση, η αναγνωρισιμότητα αποτελούν τις εκ των ων ουκ άνευ έννοιες της σύγχρονης μιντιακής πραγματικότητας».

Το Λάδι Βιώσας είναι ίσως το μοναδικό ελαιόλαδο που δημιουργείται με πλήρως καθετοποιημένες διαδικασίες παραγωγής από την ελαιοσυγκομιδή μέχρι το (βραβευμένο) design του. Για το περί ου ο λόγος: Η φιάλη διακρίνεται για το λιτό και απέριττο στιλ της, με διακριτική έμπνευση από το δωρικό ρυθμό, χωρίς συναισθηματισμούς, υπερβολές και κραυγαλέες αναφορές σε εντόπια στοιχεία, όπως σημαίες και άλλα φολκλορικά.

Το λάδι παράγεται σε αριθμημένες φιάλες, με γραμματοσειρά και υπογραφή του μεγάλου Μεσσήνιου χαράκτη-ζωγράφου Τ. Κατσουλίδη. Η παραγωγή (ήταν και) είναι βιολογική από ελαιόδεντρα στο ορεινό Κεφαλόβρυσο Μεσσηνίας, στα 600 μέτρα ύψος, κορωνέικης ποικιλίας. Η καλλιέργεια γίνεται με σεβασμό στους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Επίσης, παράγονται σε micro-batch τα ιδιαίτερα Agrumato ελαιόλαδα με ταυτόχρονη έκθλιψη ελαιοκάρπου και εσπεριδοειδών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο ελαιόλαδο βραβεύτηκε για την ποιοτική του συσκευασία στο φεστιβάλ ελληνικού γευστικού πολιτισμού «Ελλάδα-Γιορτή-Γεύσειςς» που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τον Απρίλιο του 2013.

Επίσης, στο πλαίσιο της 5ης Μεσογειακής Έκθεσης ελιάς και ελαιολάδου «ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ 2013», που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2013 στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο-Ελληνικό, το Λάδι Βιώσας_high premium extra virgin olive oil απέσπασε δύο βραβεία στο διαγωνισμό ανάδειξης της καλύτερης Συσκευασίας Τυποποιημένου Ελαιολάδου. Το βραβείο «Καινοτομίας» (ΑΡΓΥΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟ ’13) και «Συνολικής Εικόνας» (ΧΑΛΚΙΝΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟ ’13).

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>Ελληνική διατροφική φαρέτρα με ΠΟΠ μεσσηνιακά προϊόντα

Τα 100 έφτασαν τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ - Στην πέμπτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα.

Η προσθήκη ενός ελαιολάδου στη «φαρέτρα» των ελληνικών προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας και γεωγραφικής προέλευσης αύξησε τον αριθμό τους στα εκατό και η Ελλάδα τα τιμά με διάφορες εκδηλώσεις. Αφορμή είναι η καταχώριση της ονομασίας του ελαιολάδου «ΜΕΣΣΑΡΑ» ως ΠΟΠ, το οποίο ήταν και το 100ό προϊόν ΠΟΠ, κατατάσσοντας πλέον την Ελλάδα 5η ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, διοργανώνουν εκδήλωση σήμερα στις 11.00 το πρωί για τον εορτασμό των 100 ελληνικών αγροτικών προϊόντων που έχουν καταχωρηθεί στην Ε.Ε. ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, παρουσία του επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Dacian Ciolos, της επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρίας Δαμανάκη και του προέδρου της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Paolo De Castro.

Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, θα χαιρετίσουν η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης. Παράλληλα, το ΥπΑΑΤ, με την επιστημονική συνεργασία του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, θα προχωρήσει στη σύνταξη ειδικής έκδοσης με αναμνηστικά γραμματόσημα αφιερωμένα στα 100 ελληνικά ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Τη συγκεκριμένη έκδοση έχουν αναλάβει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. «Προπομπός» της ειδικής έκδοσης είναι η αναμνηστική έκδοση γραμματοσήμων για το 100ό ΠΟΠ, που είναι το ελαιόλαδο «ΜΕΣΣΑΡΑ», η οποία και θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>06/01/2014

>Από 15 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου με δύο παρελάσεις το Καλαματιανό Καρναβάλι

Μεγαλύτερο σε διάρκεια, με δύο παρελάσεις, θα είναι το φετινό Καλαματιανό Καρναβάλι.

Αναλυτικά, η τελετή έναρξης θα γίνει το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στο Ιστορικό Κέντρο στις 7.00 το απόγευμα.Την Τετάρτη 19/2 ακολουθεί Μαντολινάτα- Συναυλία με τη Φιλαρμονική του Δήμου στις 8.00 το βράδυ.

Το Σάββατο 22/2, στις 8.00 το βράδυ, θα γίνει η νυχτερινή παρέλαση στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στην κεντρική πλατεία.

Την Τετάρτη 26/2 στις 9.00 το βράδυ έχει προγραμματιστεί γιορτή της Καρναβαλικής Επιτροπής με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Το Σάββατο 1η Μαρτίου θα γίνει Ιζαμπιάδα στην παραλία της Καλαμάτας, με αποκορύφωμα το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, εκδήλωση που θα αρχίσει στις 2.00 μετά το μεσημέρι.

Τέλος, την Κυριακή 2/3 θα γίνει η Μεγάλη Καρναβαλική παρέλαση με κατάληξη στην κεντρική πλατεία, η οποία και θα ξεκινήσει στις 2.00 μετά το μεσημέρι.

Να σημειωθεί ότι από 15 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου θα γίνουν διάφορα παιχνίδια και από 13 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου θα υπάρχει εκθετήριο καρναβαλικών στολών στο Πνευματικό Κέντρο

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>05/01/2014

>Νέο χρυσό βραβείο για το «Ελαιώνιο» της ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε.

Ένα νέο χρυσό βραβείο κέρδισε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Ελαιώνιον» ΠΟΠ Καλαμάτας της ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε., στο πλαίσιο της έκθεσης «Ε-Λάδι-Οίνος» 2013!

Το «Ελαιώνιον» ξεχώρισε για ακόμα μία χρονιά ανάμεσα σε πολλά άλλα ελαιόλαδα και βραβεύτηκε για την ποιότητά του με το «Χρυσό Κότινο» 2013, στην κατηγορία «Ισχυρή Ένταση Φρουτώδους». Η Αγροτική Βιομηχανία Μεσσηνίας (ΑΓΡΟ.ΒΙ.Μ. Α.Ε.), με 50 χρόνια εμπειρίας στην παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία του ελαιόλαδου και της ελιάς, είναι μία από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές εταιρείες στην Ελλάδα, από τις πρώτες εξαγωγικές δυνάμεις στο χώρο και καινοτόμος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ΑΓΡΟ.ΒΙ.Μ. Α.Ε., με έδρα την Καλαμάτα, ιδρύθηκε το 1994 και αποτελεί συνέχεια της Α. Γυφτέας Α.Ε., που υπήρχε από το 1964.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>Νέος προορισμός Καλαμάτα- Παρίσι

Περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη Μεσσηνία αναμένεται μετά την ανακοίνωση της Aegean. Η εταιρεία θα εκτελεί επτά νέα δρομολόγια από τη Γαλλία, ενώ ενισχύει και τις υπηρεσίες της στο Παρίσι με πέντε αντί τριών πτήσεων προς την Αθήνα και δύο εβδομαδιαίες πτήσεις προς Ρόδο και Καλαμάτα. Η πρώτη πτήση αναμένεται στις 27 Μαΐου.

Από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα, αναμένεται νέα σημαντική αύξηση των αφίξεων εξωτερικού, καθώς «ανοίγονται» νέοι προορισμοί και επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος. Ο δε προγραμματισμός που ανακοινώθηκε έχει διαμορφωθεί με βάση τα αιτήματα που έχουν διατυπώσει οι ενδιαφερόμενες αεροπορικές εταιρείες στην Αρχή Συντονισμού Πτήσεων.

Το αναλυτικό πρόγραμμα με τις ημέρες και τις ώρες που θα προγραμματιστούν οι πτήσεις θα ανακοινωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, κι αφού λήξει η περίοδος υποβολής αιτήσεων για έγκριση των δρομολογίων.

Οι πτήσεις εξωτερικού αναμένεται να ξεκινήσουν την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου και να ολοκληρωθούν στις αρχές Δεκεμβρίου 2014.

Οι δε αεροπορικοί προορισμοί για το 2014 από την Καλαμάτα θα είναι: Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>Ελλάδα και Ισπανία κέρδισαν τους Γερμανούς σε αφίξεις το 2013

Στους «κερδισμένους» του 2013 είναι η Ελλάδα και η Ισπανία, ως προορισμοί που επέλεξαν για διακοπές οι Γερμανοί, σύμφωνα με τα στοιχεία επιβατικής κίνησης αεροπορικών εταιρειών, στην ετήσια έκθεση του μεγαλύτερου γερμανικού επαγγελματικού τουριστικού περιοδικού fvw, για τους γερμανικούς tour operators.

Η Ελλάδα ήταν ένας καθαρός νικητής τη χρονιά που πέρασε, καθώς οι Γερμανοί επανήλθαν, ανακτώντας εμπιστοσύνη στον προορισμό. Με βάση τα στοιχεία του Ταξιδιωτικού Ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2013, οι αφίξεις από τη Γερμανία παρουσιάζουν αύξηση 7,6% από το 2012, φθάνοντας τα 2,198 εκατ. επισκέπτες από 2,043 εκατ. επισκέπτες (μείωση 6,4% από το 2011). Ενισχυμένες κατά 10,4% σε ετήσια βάση ήταν και οι εισπράξεις, φθάνοντας στα 1,788 δισ. ευρώ, ενώ το 2012 τα έσοδα από τη γερμανική αγορά στον τουρισμό είχαν περιοριστεί κατά 10,3% σε σχέση με το 2011, αγγίζοντας τα 1,619 δισ. ευρώ.

Η Ισπανία, έχοντας ήδη τα ηνία ως κυρίαρχος προορισμός, το 2013 αύξησε για μια ακόμα φορά το μερίδιό της στη γερμανική αγορά, παρουσιάζοντας ποικίλες τάσεις ανά περιοχή. Ο συνολικός αριθμός των Γερμανών που επισκέφθηκαν τη χώρα για διακοπές εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 2,7% στα 8,3 εκατ. περίπου.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>31/12/2013

>Προτάσεις για έξοδο και διασκέδαση την Πρωτοχρονιά

Λίγες ώρες έμειναν για να μας αποχαιρετίσει το 2013 και να υποδεχθούμε με αισιοδοξία και καλή διάθεση το 2014.

H "Ελευθερία" και το eleftheriaonline.gr σας παρουσιάζουν ορισμένες προτάσεις για έξοδο και διασκέδαση την παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>29/12/2013

>Παπαδημητρίου: Το ξίδι από την Καλαμάτα ταξιδεύει σε 28 χώρες

Αντιστέκεται στην κρίση η πρώτη ελληνική εταιρεία που παρήγαγε βαλσαμικό στην Ελλάδα

Στην Αυστραλία αποτελεί το τρίτο σε πωλήσεις βαλσαμικό ξίδι, έχει σταθερούς πελάτες από τον Καναδά ως την Ιαπωνία και τη Νότια Αφρική, φιγουράρει στα καλύτερα καταστήματα ντελικατέσεν του κόσμου, ενώ είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που παρήγαγε βαλσαμικό ξίδι στην Ελλάδα με την επωνυμία «Βαλσαμικό Ξίδι Καλαμάτας Παπαδημητρίου».

Η εταιρεία τροφίμων Παπαδημητρίου, με έδρα την Καλαμάτα, αντιστέκεται στην κρίση σε σχέση με άλλες εταιρείες τροφίμων, καθώς έχει κυρίως εξαγωγικό προφίλ, διακινώντας τα προϊόντα της, όπως βαλσαμικό ξίδι, μουστάρδα, σταφίδα και αποξηραμένα φρούτα, σε 28 χώρες.

Η εταιρεία υπό την καθοδήγηση της δεύτερης και της τρίτης γενιάς (Κωνσταντίνος και Χρήστος Παπαδημητρίου) παράγει ετησίως 2.400.000 φιάλες βαλσαμικού ξιδιού. Στόχος είναι να επεκταθεί και να διεισδύσει περαιτέρω στο αεροπορικό κέτερινγκ, σε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και να παράγει νέα προϊόντα.

Σημείο αναφοράς για την εταιρεία υπήρξε η κυκλοφορία του βαλσαμικού ξιδιού, και μάλιστα του πρώτου στην Ελλάδα, από τον Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, ο οποίος έχει σπουδάσει οινολογία στο Μπορντό της Γαλλίας. Επίσημα κυκλοφόρησε στο εμπόριο το 1998.

Η αναγνώριση του βαλσαμικού ξιδιού Παπαδημητρίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κερδίζοντας μάλιστα μερίδια αγοράς από το ιταλικό που αποτελεί τον μεγάλο ανταγωνιστή, αναφέρει ο κ. Χρ. Παπαδημητρίου, είναι το γεγονός ότι προέρχεται από την κορινθιακή σταφίδα, η οποία έχει φυσικό σκούρο χρώμα και αποτελεί την ιδανική πρώτη ύλη για το βαλσαμικό ξίδι, γιατί, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των ιταλικών, δεν έχει συντηρητικά και καραμελόχρωμα.

Πρώτη θέση στις πωλήσεις
«Προφανώς δεν τα καταφέρνουμε παντού και χρειάζεται χρόνος για να αλλάξει ο καταναλωτής τις συνήθειές του, αλλά ήδη έχουμε καταφέρει να έχουμε σταθερούς πελάτες σε 28 χώρες, στην Αυστραλία είμαστε το τρίτο σε πωλήσεις βαλσαμικό ξίδι, ενώ στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην πρώτη θέση στις πωλήσεις βαλσαμικού ξιδιού (στοιχεία IRI 2011)» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Το 2013 ο τζίρος της εταιρείας αναμένεται να ανέλθει σε 10 εκατ. ευρώ από 8,8 εκατ. ευρώ το 2012, εκ των οποίων τα 7,5 εκατ. ευρώ αφορούν τις εξαγωγές. Η ιστορία της εταιρείας αρχίζει το 1939, όταν ο Χρήστος Παπαδημητρίου, 29 ετών, εγκαθίσταται στην Καλαμάτα. Δημιουργεί μια μικρή παραγωγική μονάδα και δραστηριοποιείται στο εμπόριο και στην εξαγωγή τοπικών προϊόντων της Καλαμάτας: αποξηραμένα σύκα, ελιές Καλαμών και ελαιόλαδο.

Τη δεκαετία του '50 και έχοντας αποκτήσει εμπειρία κατόρθωσε να διεισδύσει σε μια απαιτητική αγορά, τη Μ. Βρετανία, με ένα ακόμη τοπικό προϊόν, την κορινθιακή σταφίδα.

Η δεκαετία του '90 αποτελεί σταθμό για την εταιρεία, η οποία περνά στο βαλσαμικό ξίδι. Το 2007 η εταιρεία εισέρχεται στον χώρο των βιολογικών προϊόντων, με βιολογικό ξίδι και μουστάρδα.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

>1.000 παιδιά από τη Ρωσία το καλοκαίρι στην Καλαμάτα

Περίπου 1.000 παιδιά από τη Ρωσία, ενήλικες συνοδοί και πολλοί VIP εκ μέρους των μεγάλων χορηγών, θα επισκεφθούν τον Ιούνιο του 2014 την Καλαμάτα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ με την ονομασία "Τα παιδιά του ήλιου", που θα διοργανώσει το φιλανθρωπικό ίδρυμα "Αμπωτις". Αυτό ανακοινώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, καθώς στο δήμο έφθασε σχετική επιστολή από το υπουργείο Παιδείας της πόλης της Μόσχας, που υποστηρίζει τη διενέργεια αυτού του φεστιβάλ.

Με επιστολή του ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας ενημέρωσε ότι ο δήμος θα παράσχει την αναγκαία υποστήριξη για την προετοιμασία και την επιτυχή διενέργεια αυτής της διοργάνωσης.

Οπως έγινε γνωστό, τα παιδιά και οι συνοδοί τους θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία της Καλαμάτας, «γεγονός ευεργετικό για την τουριστική κίνηση στην περιοχή μας, αλλά και για τη διαφήμισή της στη Ρωσία».

Οι διοργανωτές σχεδιάζουν να ετοιμάσουν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, ενώ τα παιδιά από τη Ρωσία -πέρα από τις διακοπές στη θάλασσα- θα επιδοθούν στην εξάσκηση σε πνευματικά παιχνίδια, όπως σκάκι, ντάμα, γκο, μπριτζ και ηλεκτρονικά παιχνίδια, καθώς οι Ρώσοι ιθύνοντες δίνουν μεγάλη σημασία στα πνευματικά αθλήματα.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>28/12/2013

>Μεγάλα ξενοδοχεία έρχονται στη Μεσσήνη

Μαγνήτης μεγάλων επενδύσεων για την Μεσσηνία αποδεικνύεται η Costa Navarino. Στα χνάρια της βαδίζει ένα υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Βελίκα από την παγκόσμια αλυσίδα GRACE της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη με πιθανή έναρξη λειτουργίας το καλοκαίρι του 2016.

Με πολυτελή ξενοδοχεία σε όλον τον κόσμο η GRACE πρόκειται να αξιοποιήσει το ιδιοκτησίας της κτήμα Εμπειρίκου στη Βελίκα για να προσθέσει μια ακόμα μονάδα της στην Ελλάδα σε αυτές που έχει σε Σαντορίνη, Μύκονο και Κέα. Οι μονάδες θα κατασκευαστούν πολύ κοντά στις εκτάσεις που έχει η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου για την δεύτερη φάση της ΠΟΤΑ, μια επένδυση που βρίσκεται στα αμέσως επόμενα σχέδιά τους.

Στην ίδια περιοχή, που γίνονται επίσης επενδυτικές κινήσεις για το 5άστερο "Messini Beach Club", φαίνεται ότι επικεντρώνεται το άμεσο αναπτυξιακό ενδιαφέρον στον τουριστικό τομέα στη Μεσσηνία.

H GRACE
Για να επανέλθουμε στη μεγάλη επένδυση της GRACΕ, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο εφοπλιστής Μάικ Λογοθέτης -εγγονός του αρχικού ιδιοκτήτη της έκτασης εφοπλιστή Εμπειρίκου- ηγείται της παγκόσμιας αλυσίδας με ξενοδοχεία στο Σεντ Μόριτζ της Ελβετίας, το Πεκίνο, την Αργεντινή, τον Παναμά και τρεις μονάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης εκτός των δικών της ξενοδοχείων στην Ελλάδα έχει την εκμετάλλευση των Αria Hotels, στον Παρνασσό, τα Χανιά, την Σέριφο και την Κίμωλο.

H NEILSON
Από τη φετινή τουριστική περίοδο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της η νέα 5 αστέρων ξενοδοχειακή μονάδα "Messini Beach Club" στην Ανάληψη. Ερχεται μάλιστα να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες σημαντικές ξενοδοχειακές υποδομές στην περιοχή. Πρόκειται για το πέμπτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα τύπου Beach Club, το οποίο θα διαχειρίζεται ο ταξιδιωτικός οργανισμός Neilson Active Holidays, που έχει έδρα στην Αγγλία. Ο Neilson Active Holidays διαχειρίζεται ακόμα τέσσερις υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το "Aeolian Village Beach Club" στη Λέσβο, το "Porto Myrina Palace Beach Club" στη Λήμνο, το "Retreat Beach Club" στα Σύβοτα και το "Cosmos Beach Club" στη Λευκάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω ταξιδιωτικός οργανισμός διακινεί περίπου 90.000 τουρίστες ετησίως, ενώ έχει σημαντική δραστηριότητα και στη γειτονική Τουρκία.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» πρόσφατα ο Neilson Active Holidays πωλήθηκε από τον tour operator Τόμας Κουκ -τον κατείχε από το 1999- στον επενδυτικό οργανισμό Risk Capital Partners ο οποίος επενδύει, κυρίως, σε κερδοφόρες εταιρείες με έδρα στη Βρετανία. H νέα ιδιοκτησία του οργανισμού, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, δήλωσε ότι επιθυμεί να επικεντρωθεί, κυρίως, στην ανάπτυξη των Beach Clubs. Να σημειωθεί ότι το μοντέλο διακοπών με τη μορφή Club προωθούν και άλλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί με έδρα σε Γαλλία, Γερμανία κ.α.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>26/12/2013

>Πτήσεις από Καλαμάτα για Ρώμη και Γλασκώβη - Ολοι οι προορισμοί

Πτήσεις για νέους προορισμούς προστίθενται από τη νέα χρονιά από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η νέα τουριστική περίοδος με βάση της πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου και να ολοκληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου 2014. Σύμφωνα με ανακοίνωση, που εξέδωσε σήμερα η διοίκηση του κρατικού αερολιμένα “Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” επιβεβαιώνονται επισήμως οι πληροφορίες για νέες πτήσεις από Καλαμάτα προς Παρίσι, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Αμβούργο και Στουτγκάρδη, ενώ προστίθενται σε αυτές η Ρώμη και η Γλασκώβη. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες έχουν να κάνουν με τα αιτήματα που έχουν διατυπώσει έως τώρα οι ενδιαφερόμενες αεροπορικές εταιρίες στην Αρχή Συντονισμού Πτήσεων. Το αναλυτικό πρόγραμμα με τις περιόδους, ημέρες και ώρες, που θα προγραμματιστούν τελικά οι πτήσεις θα ανακοινωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου και αφού πρώτα λήξει η περίοδος υποβολής αιτήσεων για έγκριση των δρομολογίων για τη νέα τουριστική περίοδο.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση του αεροδρομίου Καλαμάτας οι προορισμοί για το 2014 θα έχουν ως εξής: Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>20/12/2013

>Νέα πτήση Καλαμάτα - Αμβούργο με Easyjet

Απευθείας πτήση από το αεροδρόμιο του Αμβούργου προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας εγκαινιάζει τον Ιούνιο του 2014 η easyJet.

Συγκεκριμένα, από τις 23 Ιουνίου 2014 η εταιρεία θα συνδέει το Αμβούργο με την Καλαμάτα με δύο απευθείας πτήσεις την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, με αεροσκάφος Α319 και με αρχική τιμή μονής μετάβασης 52,49 ευρώ.

Η νέα πτήση από το Αμβούργο στην Καλαμάτα έρχεται να προστεθεί στις άλλες πέντε νέες γραμμές μας για το καλοκαίρι 2014. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η διαθέσιμη χωρητικότητα από και προς την Ελλάδα με πτήσεις της easyJet για το 2014 παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 7% σε σχέση με το 2013. Η easyJet θα συνεχίσει την σταθερή ανάπτυξή της στην αγορά της Ελλάδας, πάντα με ασφάλεια, άνεση και ανταγωνιστικές τιμές», δήλωσε ο Στέφανος Βακιρτζής, Regional Ground Operations Manager της easyJet.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>19/12/2013

>Σποτ για τη προβολή της Μεσσήνης από τον Αλγόριθμο

"Η κρυφή γοητεία της Μεσσήνης"

Σποτ με θέμα τη πόλη της Μεσσήνης δημιούργησε η σχολή πληροφορικής «Αλγόριθμος». Με στόχο τη προβολή της πόλης της Μεσσήνης στο σποτ με το τίτλο « Η κρυφή γοητεία της Μεσσήνης» προβάλλεται η φυσική ομορφιά της πόλης που τη διέπει λόγω της οικιστικής τη ιδιαιτερότητας. Ο κάμπος ο ποταμός Πάμισος και η θάλασσα της Μπούκας παρουσιάζονται στο σποτ αποκαλύπτοντας τη γοητευτική διάσταση της Μεσσήνης. Για τη παραγωγή του βίντεο χρησιμοποιήθηκε φωτογραφικό υλικό από πρόσφατο διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργάνωσε η σχολή με το τίτλο “Messini tour”. Tο βίντεο σποτ έχει καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα www.simplesite.com/messini και στο YouTube (Η κρυφή γοητεία της Μεσσήνης).

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>18/12/2013

>"Υποψήφια" για Μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς η Αρχαία Μεσσήνη

Η Αρχαία Μεσσήνη, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, έχει συμπεριληφθεί στον εθνικό κατάλογο που θα υποβληθεί στην UNESCO με σκοπό την ένταξή του στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Αυτό πληροφόρησε χτες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η γγ του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη.

Αφορμή στάθηκε η εξέταση από πλευράς ΚΑΣ της μελέτης για τη στέγαση τμήματος του Γυμνασίου, που μαζί με το Στάδιο, είναι από τα πιο εντυπωσιακά, από άποψη διατήρησης, οικοδομικά συγκροτήματα του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης -και όχι μόνον.

Η πρωτοποριακή μελέτη, που αφορά στην κατασκευή στεγάστρου το οποίο θα ανακαλεί, χωρίς να μιμείται, μέρος της στοάς του Γυμνασίου όπως ήταν στην αρχαιότητα, πήρε χτες το «πράσινο φως» από τα μέλη του Συμβουλίου. Πρόκειται για την τμηματική στέγαση της ανατολικής και βόρειας στοάς στη βορειανατολική γωνία του μνημείου, επέμβαση που αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου αναστηλωτικού έργου το οποίο συντελείται τα τελευταία χρόνια στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης.

Το έργο, που ξεκίνησε με πόρους από το Β΄και Γ΄ΚΠΣ και συνεχίστηκε με ΕΣΠΑ, αφορά μια ελαφριά μεταλλική κατασκευή, πλήρως εναρμονισμένη στον περιβάλλοντα χώρο, τόσο από αισθητική όσο και αρχαιολογική άποψη.

Στόχος η δημιουργία ενός πολυλειτουργικού χώρου, που θα παρέχει προστασία στους θεατές, θα στεγάζει μικρή έκθεση αρχιτεκτονικών μελών, ενώ θα αποκαθιστά τις αρχικές συνθήκες φωτός, όγκου και χαρακτήρα του μνημείου ως ημιυπαίθριου χώρου, που ήταν οι στοές.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε ο αρχιτέκτονας Θεμιστοκλής Μπιλής για λογαριασμό της Εταιρείας Μεσσηνιακών Σπουδών, το σημείο συμβολής της ανατολικής και βόρειας στοάς που πρόκειται να στεγαστεί (περίπου 41 μ. από 192 μ. που είναι όλη η στοά), δεν θα επηρεάζει το μνημείο ούτε θα επιβαρύνει τη θέαση των υπολοίπων. Η κατασκευή θα είναι μεταλλική, ελαφριά και αναστρέψιμη, δηλαδή θα μπορεί εύκολα να απομακρυνθεί αν χρειαστεί, ενώ δεν επιλέχθηκαν αυθεντικά υλικά (μάρμαρο, ξύλο) κυρίως για λόγους στατικούς και προστασίας του μνημείου, καθώς ο σωζόμενος αρχαίος τοίχος της στοάς βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>16/12/2013

>OpenTourism Kalamata 2013: Ανοιχτή συζήτηση για τον τουρισμό

Ανοιχτή συζήτηση για τον τουρισμό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Καλαμάτα στο πλαίσιο της εκδήλωσης OpenTourism Kalamata στο ξενοδοχείο "Elite City Resort". Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι ομιλίες γύρω από ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν οι Ανδρέας Ζαγάκος και Παύλος Παύλου με θέμα “Η Καλαμάτα στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού Philoxenia 2013”, o εκτελεστικός διευθυντής της Visit Loutraki Σταύρος Κεφάλας για την πλατφόρμα προώθησης του τουρισμού στο Λουτράκι, ο MBA Τουρισμού και εκ των ιδρυτών του OpenTourism Θέμης Παπαδημόπουλος για το πώς βλέπουν οι τουρίστες την Καλαμάτα ως τουριστικό προορισμό, καθώς και η διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πειραιώς Δρ. Γεωργία Ζούνη για το 4ο S (Strategy) που χρειάζεται να προστεθεί στο παραδοσιακό μοντέλο των 3S (Sea – Sun – Sex) του ελληνικού τουρισμού.

Η οργάνωση ανήκε στο μη κερδοσκοπικό εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού MATAROA, ενώ η συντονιστική ομάδα του OpenTourism Kalamata αποτελείτο από τους Δημήτρη Κωνστάντο, Ιπποκράτη Παπαδημητράκο, Αντώνη Παπαδόπουλο, Σωτήρη Θεοδωρόπουλο, Ανδρέα Ζαγάκο και Παύλο Παύλου.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>13/12/2013

>Έναρξη εορταστικών εκδηλώσεων σε Καλαμάτα Μεγαλόπολη και Μεσσήνη

Το χριστουγεννιάτικο δένδρο της πλατείας στην Καλαμάτα θα φωταγωγηθεί σήμερα στις 8 μ.μ. και το γεγονός αυτό θα σημάνει την επίσημη έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας θα ερμηνεύσουν χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τραγούδια των Χριστουγέννων. Το χριστουγεννιάτικο δένδρο στην παραλία θα ανάψει αύριο Σάββατο στις 7.30 μ.μ.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σήμερα για τις ανάγκες της τελετής φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δένδρου της κεντρικής πλατείας κλειστή θα παραμείνει η οδός Αριστομένους από τις 7 έως τις 10 το βράδυ.

ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ

Γιορτινή βραδιά στη Μεγαλόπολη

"Χριστουγεννιάτικη νύχτα" διοργανώνουν σήμερα ο Δήμος Μεγαλόπολης και ο Εμπορικός Σύλλογος της αρκαδικής πόλης, με τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά από τις 8 το βράδυ ως τις 11 τη νύχτα. Η έναρξη των εκδηλώσεων έχει προγραμματιστεί στις 7 το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης, όπου μία ώρα αργότερα θα ανάψουν τα φώτα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και θα ακολουθήσουν πολλά χάπενινγκ, δώρα, εκπλήξεις για τους μικρούς φίλους. Θα ακούγονται χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Χορωδία και τη Φιλαρμονική του δήμου.

Φωταγώγηση δέντρου αύριο στη Μεσσήνη.

Τα φώτα του χριστουγεννιάτικου δέντρου ανάβει ο Δήμος Μεσσήνης αύριο στις 7 το βράδυ, ενώ και οι έμποροι της πόλης θα ανοίξουν τα καταστήματά τους και θα προσφέρουν κεράσματα στους επισκέπτες. Θα συμμετέχουν η Φιλαρμονική του δήμου, το Ωδείο Μεσσήνης Ματούλα Φίλου και το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης, που θα δώσει μια παιδική παράσταση. Παράλληλα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γράψουν ένα γράμμα στον Αγιο Βασίλη και να το ρίξουν σε κουτί που θα έχει βάλει ο δήμος με την ευκαιρία της γιορτής.

Μετά τη φωταγώγηση, η γιορτή θα συνεχιστεί στον πεζόδρομο 28ης Οκτωβρίου. Τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά από τις 5 το απόγευμα και ο Αγιος Βασίλης θα προσφέρει δώρα στα παιδιά. Για τους μεγάλους θα υπάρχουν χριστουγεννιάτικα εδέσματα και ποτά, ενώ και στην πλατεία ο Εμπορικός Σύλλογος θα στήσει το δικό του περίπτερο και θα κερνάει γλυκίσματα.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Φιλανθρωπικό gala

Ένα φιλανθρωπικό gala διοργανώνει η σχολή χορού Just Dance της Καλαμάτας, στο ξενοδοχείο Elite, αύριο Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, στις 9.30 το βράδυ. Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν για να βοηθηθούν Οργανισμοί οι οποίοι συμπαρίστανται στο συνάνθρωπο που έχει ανάγκη (Άνεμος, ΚΕΦΙΑΠ, Ερυθρός Σταυρός, Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS, EEEEK, Ειδικό Σχολείο / Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, Κέντρο Παιδιών / Εφήβων με Αυτισμό). Σχετική συνέντευξη Τύπου δόθηκε χθες στο Δημαρχείο και ο δήμαρχος Παν. Νίκας ευχαρίστησε και συνεχάρη όσους είχαν την πρωτοβουλία.

Τι θα περιλαμβάνει το gala; Επτά ζευγάρια θα χορέψουν επί σκηνής: στόχος τους να χορέψουν όσο γίνεται καλύτερα για τον προαναφερθέντα σκοπό!

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>Ημερίδα για τη σχέση Εκκλησίας και εκπαίδευσης το Γενάρη στην Καλαμάτα

Ημερίδα με θέμα: «Εκκλησία και Εκπαίδευση στη Σύγχρονη Ελλάδα», πραγματοποιείται από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Β΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου και ώρα 10 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας.

Ομιλιτές της εκδήλωσης θα είναι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος με θέμα: «Εκκλησία και εκπαίδευση σε συναλληλία και συνεργασία», ο κ. Γεώργιος Πρίντζιπας, Ιστορικός-Ερευνητής με θέμα: «Η προσφορά της Εκκλησίας στην Παιδεία του Γένους και στην Εκπαίδευση», ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Χαντζής με θέμα: «Οι σχέσεις των νέων με την Εκκλησία σήμερα» και ο θεολόγος Ιωάννης Μπουγάς, με θέμα: «Η Εκκλησία και το μάθημα των Θρησκευτικών. Μία πορεία λόγου και αντιλόγου».

Την ημερίδα θα συντονίσει ο υπεύθυνος του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Β΄ Βάθμιας Μεσσηνίας, καθηγητής Μάριος Αθανασόπουλος.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>12/12/2013

>Χριστουγεννιάτικες μελωδίες το Σάββατο στην Κορώνη

Μουσική βραδιά με την Αθηναγόρειο Φιλαρμονική Ορχήστρα Κορώνης και τη Χορωδία Κορώνης στην αίθουσα Καγγελάριος είναι η επόμενη εκδήλωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης.

Η μουσική βραδιά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 8.15 το βράδυ και περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικες μελωδίες απ’ όλο τον κόσμο και αγαπημένα ελληνικά τραγούδια.

Διευθυντής ορχήστρας είναι ο Στάθης Μαυρομάτης και διευθυντής της χορωδίας ο Γ. Τσιλίκας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>Χριστούγεννα στην Καλαμάτα

Σε εποχές οικονομικής κρίσης, ο Δήμος Καλαμάτας, η K.E «ΦΑΡΙΣ», φορείς, σύλλογοι και σχολεία, συνεργάστηκαν ακόμη μία φορά καταθέτοντας την ψυχή τους, ώστε να δημιουργηθεί στην πόλη ένα κλίμα χαράς και αισιοδοξίας.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, θεατροπαιχνίδια για μικρά παιδιά, συναυλίες, εικαστικά, Bazzar και κεράσματα τοπικών προϊόντων.

Δείτε αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις (συνημμένο)

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>Στις 14 Δεκεμβρίου η 1η ανοιχτή συνάντηση “ΟpenTourism” στην Καλαμάτα

Tο πρώτο OpenTourism Kalamata θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Elite.

Το OpenTourism αποτελεί μία πρωτοβουλία από ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό, ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ανοιχτού διαλόγου για τον κλάδο και όλα τα σχετικά θέματα που προκύπτουν. Εκτός από απόψεις και επιχειρηματικές ιδέες, ένας από τους στόχους είναι η αλλαγή της νοοτροπίας αντιμετώπισης του τουρισμού και η προώθηση της γνώσης στις επιχειρήσεις του κλάδου. Θα οργανώνονται ανοιχτές συναντήσεις μεταξύ ανθρώπων που αγαπούν και εργάζονται στον ευρύτερο τουριστικό τομέα, ώστε από τη γνωριμία μεταξύ τους να προκύψουν συνέργειες για ένα ποιοτικό ελληνικό τουρισμό. Θα πραγματοποιούνται σε σταθερή ημερομηνία κάθε μήνα, σε διαφορετικά σημεία της Καλαμάτας.

Η οργάνωση ανήκει στο μη κερδοσκοπικό εργαστήριο επιχειρηματικού πολιτισμού MATAROA, ενώ η συντονιστική ομάδα του OpenTourism Kalamata αποτελείται από τους Δημήτρη Κωνστάντο, Ιπποκράτη Παπαδημητράκο, Αντώνη Παπαδόπουλο, Σωτήρη Θεοδωρόπουλο, Ανδρέα Ζαγάκο και Παύλο Παύλου.

Η πρώτη εκδήλωση το Σάββατο θα ξεκινήσει στις 5.00 το απόγευμα και μερικά από τα θέματα που θα αναλυθούν είναι:

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>Σημαντικά βήματα προόδου της Καλαμάτας στον τουρισμό

Συνεδρίασε χθες στο Δημαρχείο η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καλαμάτας, με θέμα την αξιολόγηση της τουριστικής χρονιάς 2013 και τον προγραμματισμό δράσεων για το 2014. Ο δήμαρχος Παν. Νίκας, αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή για τις προσπάθειές της, αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου για τη βελτίωση της εικόνας της περιοχής με έργα υποδομής, αναπλάσεις, αλλά και παρεμβάσεις σε φορείς και υπουργεία, προκειμένου η Καλαμάτα να καθιερωθεί ως τουριστικός πόλος.

Σχετικά με το θέμα της καθαριότητας, ανέφερε πως έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η κατασκευή των υπόγειων κάδων, και εξέφρασε υπερηφάνεια για την πρωτοπορία του Δήμου Καλαμάτας σε πανελλαδικό επίπεδο όσον αφορά στην ανακύκλωση, που πλησιάζει το 40%.

Την ανάδειξη της Καλαμάτας σε πόλο έλξης επιβοηθούν η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Τρίπολης - Καλαμάτας, η ενδυνάμωση του αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» με πολλές διεθνείς πτήσεις και η ύπαρξη της μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας Costa Navarino.

Ο δήμαρχος επισήμανε, ακόμη, την επιτυχημένη διοργάνωση των δύο καινούργιων εκδηλώσεων, «Καλαματιανό Καρναβάλι» και «Λευκή Νύχτα», οι οποίες βοήθησαν στην πανελλήνια προβολή της πόλης. Επίσης, αναφέρθηκε στο Γραφείο Τουριστικής Υποστήριξης, το οποίο λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δίδοντας πληροφορίες, ενημερωτικά φυλλάδια και χάρτες, ενώ βοηθεί και στην υποδοχή τουριστών στο αεροδρόμιο και όταν καταπλέουν κρουαζιερόπλοια.

Τέλος, ο κ. Νίκας τόνισε την ανάγκη συντονισμού και κινητοποίησης όλων των παραγωγικών δυνάμεων της πόλης, ώστε το 2014 να είναι ακόμα καλύτερη χρονιά στον τομέα του τουρισμού.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>Η Σουηδική Τηλεόραση στη Μεσσηνία για την Costa Navarino

Συνεργείο της Σουηδικής Τηλεόρασης βρέθηκε χθες στη Μεσσηνία και έκανε ρεπορτάζ για τη συμβολή της Costa Navarino στην οικονομική ανάπτυξη της Μεσσηνίας.

Μέρος των γυρισμάτων του ρεπορτάζ έγινε στα γραφεία της "Ε". Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος της "Ε" Θανάσης Λαγός απάντησε σε ερωτήσεις του Σουηδού συναδέλφου του Κριστιάν Κατώμερη -ο οποίος είναι ομογενής τέταρτης γενιάς- και του Ελληνα συνεργάτη της Σουηδικής Τηλεόρασης Νίκου Σερβετά. Στη συνέχεια το συνεργείο της Σουηδικής Τηλεόρασης είχε προγραμματίσει ρεπορτάζ στη Γιάλοβα, στην Costa Navarino και στο Μάραθο.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>11/12/2013

>Προϊόντα Παπαδημητρίου στο "ελληνικό ράφι" στις ΗΠΑ

Tη δημιουργία «ελληνικού ραφιού» στα αμερικανικά super market πέτυχε σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative), o παγκόσμιος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2012 με όραμα την ενεργοποίηση των Ελλήνων της διασποράς και των φιλελλήνων ανά το κόσμο, προκειμένου να επενδύσουν στο μέλλον της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην ενέργεια αυτή συμμετέχουν οι ελληνικές εταιρείες τροφίμων Γαία, Terra Creta, Μέλισσα-Κίκιζας, Μέλι Αττικής και Παπαδημητρίου (Μεσσηνία). Στο πλαίσιο αυτής, σε επιλεγμένα super market των ΗΠΑ θα δημιουργηθούν ειδικά ράφια όπου θα είναι συγκεντρωμένα και σηματοποιημένα ως ελληνικά, προϊόντα των παραπάνω εταιρειών. Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να υλοποιηθεί τον Μάρτιο του 2014 και θεωρείται βέβαιο ότι θα υποστηριχθεί και από άλλες ελληνικές εταιρείες τροφίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται ανάλογη πρωτοβουλία ελληνικών εταιρειών σε διεθνείς αγορές και ειδικότερα στις ΗΠΑ. Οι δράσεις της Ελληνικής Πρωτοβουλίας επικεντρώνονται στην ανακούφιση των οικονομικά αδυνάτων από τις συνέπειες της κρίσης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά και τη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Σε αυτή την κατεύθυνση δημιουργήθηκε πριν μερικούς μήνες και η παγκόσμια καμπάνια OneGreece.org, με στόχο τη συγκέντρωση πόρων και βοήθειας για την Ελλάδα.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>"Διεθνής Ημέρα Βουνού" με αφιέρωμα στο Ταΰγετο από τους μαθητές του "Αλγόριθμου"

Με αφορμή την 11 Δεκεμβρίου που έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνή Ημέρα Βουνού, οι μαθητές της σχολής πληροφορικής «Αλγόριθμος» (Μεσσήνη) πραγματοποίησαν έρευνα για το βουνό του Ταΰγετου.

Το αποτέλεσμα της ερευνητικής εργασίας, το οποίο αποτελεί και χρήσιμο πληροφοριακό υλικό για την αξία του Ταϋγέτου στον άνθρωπο αλλά και τη τουριστική του προβολή του έχει καταχωρηθεί σε ομάδα στο facebook με το τίτλο «Ταΰγετος Ορεινή Συμπολιτεία». Πρόκειται για μια ανοικτή ομάδα όπου ο καθένας μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του αλλά και να αναρτήσει πληροφορίες, εικόνες και βίντεο για το Ταΰγετο. Οι μαθητές έχουν αναρτήσει υλικό σχετικά με την ιστορία του βουνού αλλά και την ανθρώπινη δραστηριότητα σε αυτό. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση για το βουνό που μας περιβάλλει, άλλωστε η παγκόσμια ημέρα βουνού θεσπίστηκε για να αναδείξει το ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων. Το συντονισμό έχει ο Γιάννης Λάσκαρης (laskaris0@gmail.com).

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>08/12/2013

>Η Καλαμάτα μεγάλη κερδισμένη στον τουρισμό για το 2013

61,30% αύξηση παρουσίασε το αεροδρόμιο σε σχέση με το 2012

Τάσεις επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου παρουσίασε ο φετινός Νοέμβριος, ο οποίος διατήρησε τα υψηλά διψήφια ποσοστά σχεδόν στο σύνολο της χώρας, βαδίζοντας στα χνάρια του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για την κίνηση από το εξωτερικό στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2013 καταγράφει διψήφια αύξηση 10,72% σε σχέση με το ίδιο διάστημα 2012. Συνολικά 12.447.813 ταξιδιώτες επισκέφθηκαν τη χώρα την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, από 11.242.423 πέρυσι.

Ο Νοέμβριος καταγράφει άνοδο 20,53% σε ετήσια βάση, με 37.469 περισσότερους επισκέπτες (219.997 από 182.528), με τον προορισμό της Αθήνας να διατηρεί και να ενισχύει την πορεία ανάκαμψης, αφού η κίνηση του αεροδρομίου εμφανίζει διψήφια αύξηση 18,18% τον προηγούμενο μήνα και 2,07% την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου (2.502.561 αφίξεις από 2.451.820 το 2012). Πρωταγωνιστές της αύξησης με βάση τα ποσοστά είναι η Καλαμάτα, με 61,30% (57.984 αφίξεις από 35.948 το 2012), ενώ το μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών δέχθηκε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με άνοδο 17,15% και 2.474.162 αφίξεις από 2.111.935 το 2012.

Ακολουθούν με βάση τα ποσοστά η Μύκονος με 26,70% (177.530 αφίξεις από 140.123 το 2012), η Σαντορίνη με 22,05% (244.433 αφίξεις από 200.271 το 2012), τα Χανιά με 19,36% (854.875 αφίξεις από 716.198 το 2012), η Κεφαλλονιά με 17,53% (198.031 αφίξεις από 168.496 το 2012), η Κως με 15,37% (926.105 αφίξεις από 802.760 το 2012), η Ζάκυνθος με 15,20% (488.114 αφίξεις από 423.698 το 2012), η Κέρκυρα με 12,40% (943.903 αφίξεις από 839.749 το 2012), η Ρόδος με 10,91% (1.781.486 αφίξεις από 1.606.283 το 2012), το Άκτιο με 8,77% (154.489 αφίξεις από 142.027 το 2012), η Καβάλα με 6,92% (72.481 αφίξεις από 67.790 το 2012) και ο Άραξος με 5,84% (70.006 αφίξεις από 66.144 το 2012).

Πιο μικρή ήταν η θετική μεταβολή στη Σκιάθο που σημείωσε οριακή αύξηση 0,92% (119.069 αφίξεις από 117.984 το 2012), ενώ αρνητικά κινήθηκε η Σάμος με μείωση 4,24% (103.563 αφίξεις από 108.151 το 2012).

Το ίδιο διάστημα ενισχυμένη ήταν η κίνηση και στη Θεσσαλονίκη, με ποσοστό 2,89% στο ενδεκάμηνο (1.279.021 αφίξεις από 1.243.046 το 2012) και διψήφια άνοδο 14,39% το Νοέμβριο.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>Το Εργαστήριο Ελαιόλαδου του Ινστιτούτου Ελαίας Καλαμάτας, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού "Δήμητρα", αρχίζει τη λειτουργία του

Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου Παναγιώτης Κάτσαρης καλεί στις 11 το πρωί τα μέσα ενημέρωσης και κάθε ενδιαφερόμενο ή εμπλεκόμενο με το ελαιόλαδο φορέα, στην παρουσίαση της έναρξης λειτουργίας του, όπου θα απαντηθούν ερωτήματα δημοσιογράφων, φορέων και κοινού σε σχέση με την πορεία της διαπίστευσής του, τις αναλύσεις, την τιμολόγηση κ.λπ. Θα γίνει ξενάγηση στους χώρους του εργαστηρίου και παρουσίαση της λειτουργίας των επιστημονικών οργάνων σε δημοσιογράφους, φορείς και κοινό.

Επίσης, καλεί όλους τους φορείς που ενδιαφέρονται να παραβρεθούν στην ενημέρωση (δημοτική αρχή, Περιφέρεια, ΕΑΣ Μεσσηνίας, Σύνδεσμο Ελαιοτριβέων, τυποποιητές, εμπόρους, εξαγωγείς ελαιόλαδου) καθώς και απλούς παραγωγούς, ώστε να ενημερωθούν από το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου για το Εργαστήριο Ελαιόλαδου και τις δυνατότητές του.

Το Εργαστήριο μπορεί να εξυπηρετήσει όλη την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>07/12/2013

>Ετοιμαστείτε για Ευρώπη

Ταχύτατη είναι η εξέλιξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας σε πύλη μόνιμα ανοιχτή προς την Ευρώπη, με τακτικές αεροπορικές συνδέσεις της Aegean αλλά και άλλων εταιρειών για Παρίσι, Ντίσελντορφ, Μόναχο, Φρανκφούρτη, Στουτγάρδη, Μόσχα, Στοκχόλμη και Μιλάνο, πολλές από τις οποίες προγραμματίζεται να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Τα στοιχεία που προκύπτουν μόνο από την ιστοσελίδα της Aegean προστίθενται στον μέχρι τώρα προγραμματισμό άλλων, ξένων, εταιρειών σε σχέση με τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και ενισχύουν περαιτέρω τις ευοίωνες προοπτικές για την σταδιακή καθιέρωση της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα, σε επώνυμο προορισμό για τους Ευρωπαίους.

Ηδη στο Διαδίκτυο δίνεται η δυνατότητα να αγοραστούν, από τώρα, εισιτήρια για σημαντικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς προς τους οποίους θα ξεκινήσουν τακτικές πτήσεις, ακόμα κι από τον Φεβρουάριο του 2014, με τιμές που εξαρτώνται από τον χρόνο στον οποίο θα γίνει αγορά - και πάντως σε τιμές σημαντικά συμφέρουσες, καθώς αυτές, ανάλογα με την εταιρεία, ξεκινούν ακόμα και από τα 40 ευρώ για ένα απλό εισιτήριο μετάβασης.

ΜΟΝΑΧΟ
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που φαίνεται στην ιστοσελίδα της Aegean, η σύνδεση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας με την Ευρώπη, με τακτικά δρομολόγια, ξεκινά ήδη από τον Φεβρουάριο του επόμενου χρόνου, καθώς στις 23 του μήνα αρχίζουν οι πτήσεις -κάθε Κυριακή- προς Μόναχο.

Μέχρι τις 23 Μαρτίου το εν λόγω δρομολόγιο θα εκτελείται μεσημέρι: αναχώρηση από Καλαμάτα στις 3 και προσγείωση στο Μόναχο στις 4.40 το απόγευμα, απογείωση από Μόναχο στις 5.30 το απόγευμα και προσγείωση στην Καλαμάτα στις 9.10 το βράδυ.

Από τις 30 Μαρτίου και ώς τις 19 Οκτωβρίου 2014, το κυριακάτικο αυτό δρομολόγιο μεταβάλλει τις ώρες του: απογείωση από Καλαμάτα 5.20 το απόγευμα και άφιξη στο Μόναχο 6.45 μ.μ., ενώ από Μόναχο η πτήση θα αναχωρεί στις 7.30 το απόγευμα και θα προσγειώνεται στην Καλαμάτα στις 10.55 το βράδυ.

Η σύνδεση της Καλαμάτας με το Μόναχο, μέσω της Aegean, από 22 Μαΐου ώς τις 2 Σεπτεμβρίου ενισχύεται και με δεύτερο δρομολόγιο που θα γίνεται κάθε Πέμπτη: αναχώρηση από Καλαμάτα 3.20 το μεσημέρι, άφιξη στο Μόναχο 4.45 το απόγευμα και αναχώρηση από Μόναχο 5.35 το απόγευμα και άφιξη στην Καλαμάτα 9 το βράδυ.

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ
Από τις 3 Μαρτίου 2014, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Aegean, ξεκινά και η σύνδεση της Καλαμάτας με το Ντίσελντορφ.

Ειδικότερα, το διάστημα 3 Μαρτίου με 26 Μαΐου, είναι προγραμματισμένη μία πτήση την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα. Μέχρι τις 24 Μαρτίου η αναχώρηση από Καλαμάτα θα γίνεται στις 10.30 το πρωί και η άφιξη στο Ντίσελντορφ στις 12.15 το μεσημέρι, ενώ η πτήση από Ντίσελντορφ προς Καλαμάτα θα αναχωρεί στη 1.05 το μεσημέρι και θα φθάνει στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στις 4.40 το απόγευμα.

Από 31 Μαρτίου ώς 26 Μαΐου, οι ώρες στο δρομολόγιο της Δευτέρας μεταβάλλονται: αναχώρηση από Καλαμάτα 9 το πρωί και άφιξη στο Ντίσελντορφ 10.45 π.μ., αναχώρηση από Ντίσελντορφ 11.35 το πρωί, άφιξη στην Καλαμάτα στις 3.10 το μεσημέρι.

Το διάστημα από 28 Μαΐου ώς και 4 Οκτωβρίου, σταματά το δρομολόγιο της Δευτέρας, θα υπάρχουν όμως δύο πτήσεις την εβδομάδα Καλαμάτα - Ντίσελντορφ, Τετάρτη και Σάββατο, με αναχώρηση από Καλαμάτα στις 5.20 το απόγευμα και άφιξη στο Ντίσελντορφ στις 7.35 μ.μ., ενώ η πτήση από Ντίσελντορφ θα αναχωρεί στις 8.20 το βράδυ και θα φθάνει Καλαμάτα στις 12.30 τα μεσάνυχτα.

ΠΑΡΙΣΙ
Στις 30 Μαΐου 2014, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει σήμερα, αναμένεται να ξεκινήσει η Aegean την τακτική σύνδεση της Καλαμάτας με το Παρίσι, ώς τις 26 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη δυνατότητα διαδικτυακής αγοράς εισιτηρίων στην ιστοσελίδα της εν λόγω εταιρείας, αρχικά θα υπάρχει ένα δρομολόγιο κάθε Παρασκευή (αναχώρηση από Καλαμάτα 5.15 μ.μ. άφιξη στο Παρίσι 7.45 μ.μ., αναχώρηση από Παρίσι 8.35 μ.μ. και άφιξη Καλαμάτα 12.40 μετά τα μεσάνυχτα), ενώ το χρονικό διάστημα 8 Ιουλίου με 2 Σεπτεμβρίου η γραμμή ενισχύεται και με δεύτερο δρομολόγιο, κάθε Τρίτη, τις ίδιες ώρες.

ΜΟΣΧΑ
Ανάλογος προγραμματισμός φαίνεται ότι υπάρχει από την Aegean και για τη γραμμή Καλαμάτα - Μόσχα, για το χρονικό διάστημα 30 Μαΐου με 26 Σεπτεμβρίου 2014.

Αρχικά, προβλέπεται ένα δρομολόγιο κάθε Παρασκευή, ενώ μεταξύ 10 Ιουνίου και 16 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει και δεύτερο κάθε Τρίτη.

Οι ώρες στα πιο πάνω δρομολόγια είναι: αναχώρηση από Καλαμάτα στις 8 το πρωί, αφιξη στη Μόσχα στις 12.50 το μεσημέρι, αναχώρηση από Μόσχα στη 1.40 το μεσημέρι και άφιξη στην Καλαμάτα στις 4.30 το απόγευμα.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ
Οσον αφορά τη σύνδεση της Καλαμάτας με τη Σκανδιναβία, από τον προγραμματισμό που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της Aegean, φαίνεται ότι προβλέπεται ένα δρομολόγιο Καλαμάτα - Στοκχόλμη κάθε Σάββατο, από τις 8 Μαρτίου ώς τις 25 Οκτωβρίου 2014.

Το διάστημα από 8 Μαρτίου ώς 29 Μαρτίου προβλέπεται αναχώρηση από Καλαμάτα 9 το πρωί και άφιξη στη Στοκχόλμη 11.45 το μεσημέρι, αναχώρηση από Στοκχόλμη 12.35 το μεσημέρι και άφιξη στην Καλαμάτα 5.05 το απόγευμα.

Από τις 5 Απριλίου και ώς τις 25 Οκτωβρίου, η αναχώρηση από Καλαμάτα θα γίνεται στις 8 το πρωί και η άφιξη στη Στοκχόλμη στις 10.35 το πρωί, ενώ η αναχώρηση από Στοκχόλμη στις 11.25 το πρωί και η άφιξη στην Καλαμάτα στις 4.05 το απόγευμα.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Η AEGEAN
ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που προκύπτει μέχρι τώρα από τις ιστοσελίδες άλλων αεροπορικών εταιρειών, η Καλαμάτα θα συνδέεται τον επόμενο χρόνο με τακτικά δρομολόγια προς ευρωπαϊκούς προορισμούς ως εξής:


Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>06/12/2013

>Η Πύλος μπαίνει στο χάρτη της κρουαζιέρας

Σύμφωνα με το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

Νέος προορισμός στην κρουαζιέρα θα είναι πλέον η Πύλος, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Παράλληλα, σε λίγο καιρό οι αυτοδύτες που επιλέγουν τη χώρα μας ως καταδυτικό προορισμό θα μπορούν να «ξεναγούνται» σε υποβρύχια μουσεία, δηλαδή υποθαλάσσιους χώρους με αρχαία και ναυάγια, πάντα υπό την επιτήρηση και την καθοδήγηση ειδικών.

Έτσι, με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη ανοίγει ο δρόμος για να καταστούν επισκέψιμοι οι υποβρύχιοι αρχαιολογικοί θησαυροί της Ελλάδας. Τα υπουργεία Πολιτισμού και Ναυτιλίας επεξεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα επιτρέπει την κατάδυση με συνοδό σε αρχαία ναυάγια, βυθισμένες πόλεις και αρχαιότητες.

Δύο από τις πλέον ώριμες περιοχές για την ίδρυση των πρώτων «υποβρύχιων μουσείων» είναι ο κόλπος της Μεθώνης και ο όρμος του Ναυαρίνου. Όπως τονίζουν στελέχη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, η ΚΥΑ αναμένεται να εφαρμοστεί αρχικώς πιλοτικά στη Μεσσηνία και ειδικότερα στα πασίγνωστα ναυάγια των κιόνων και των σαρκοφάγων, καθώς και στο κουφάρι του δεξαμενόπλοιου Irene Serenade που βυθίστηκε το 1980.

Το ρωμαϊκό ναυάγιο των κιόνων βρίσκεται σε βάθος περίπου 10 μέτρων κοντά στο ακρωτήριο Καρσί της Σαπιέντζας. Το πλοίο μετέφερε κολώνες από κοκκινωπό αιγυπτιακό γρανίτη, που είχαν κλαπεί κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών από λαμπρό περιστύλιο του 1ου μ.Χ. αιώνα της αρχαίας πόλης Καισάρεια στην Παλαιστίνη.

Βόρεια της Σαπιέντζας και σε βάθος 15 μέτρων βρίσκεται το ναυάγιο των σαρκοφάγων, που χρονολογείται τον 3ο αι. μ.Χ.

Το πολύ πιο σύγχρονο πετρελαιοφόρο βυθίστηκε στον κόλπο της Πύλου και οι δύτες που το έχουν επισκεφθεί επιμένουν πως πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό ναυάγιο.

Τέλος, το νέο Ειδικό Χωροταξικό προωθεί την προσβασιμότητα σε διάφορα γήπεδα γκολφ και, μάλιστα, στη λίστα προστέθηκαν κι εκείνα που λειτουργούν στην Costa Navarino.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>30/11/2013

>Δοκιμαστικές πτήσεις για το Διάστημα μέσα στο 2014, αν τελικά επιλεγεί η Καλαμάτα

Μέσα στο 2014 είναι εφικτό να ξεκινήσουν δοκιμαστικές πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας προς το... Διάστημα: Αυτό σημείωσαν μεταξύ άλλων επιστήμονες και εκπρόσωποι της ενδιαφερόμενης εταιρείας, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του εγχειρήματος και του τεχνικού χρονοδιαγράμματος για την πολυσυζητημένη πλέον διαστημική πύλη της Καλαμάτας.

Κατά την παρουσίαση που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας S3 (Swiss Space Systems), Pascal Jaussi, σημείωσε ότι σημαντικό ρόλο στην επιλογή των κατάλληλων τοποθεσιών παίζουν η γεωγραφική θέση, το κλίμα και το υψόμετρο - και όπως είπε η Καλαμάτα από όλες αυτές τις πλευρές πληροί τις προϋποθέσεις. Οσον αφορά τις υποδομές που θα πρέπει να δημιουργηθούν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ο κ. Jaussi τόνισε ότι για την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου σχεδίου της εταιρείας του δεν απαιτούνται ιδιαίτερες προσθήκες, παρά η κατασκευή ενός στεγάστρου για τη συντήρηση των αεροσκαφών και ενός χώρου για τη στέγαση των γραφείων της S3 στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ελβετός επιχειρηματίας, αν τελικά επιλεγεί η Καλαμάτα, τότε μέσα στο 2014 θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις (27 περίπου το χρόνο) ενώ το 2018 θα είναι εφικτή η απογείωση από το αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας αεροσκαφών με στόχο την εκτόξευση μικροδορυφόρων, για ερευνητικούς και όχι μόνο λόγους. Από το 2020, θα μπορούν να ξεκινήσουν και επανδρωμένες πτήσεις.

Στο περιθώριο της παρουσίασης ο Μεσσήνιος καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής Περικλής Παπαδόπουλος τόνισε ότι μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο θα έχει διαφανεί αν τελικά η S3 θα επιλέξει την περιοχή μας για την εφαρμογή των πλάνων της, καθώς τότε υπολογίζεται ότι θα εκδοθούν τα πρώτα... εισιτήρια για τις δοκιμαστικές πτήσεις από 3 σημεία της Ευρώπης.

Σχετικό ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για περιοχές της Ισπανίας και της Ελβετίας, ενώ εκτός Ευρώπης ανάλογες προσπάθειες κινούνται στην Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία και στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Ο Pascal Jaussi παρουσίασε εν τάχει τη μέθοδο εκτόξευσης που χρησιμοποιεί η S3, η οποία όπως είπε έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, που εξασφαλίζουν τη μείωση του κόστους ανά πτήση - καθώς τα περισσότερα από τα στελέχη του διαστημικού αεροσκάφους, αντί να πέφτουν ως συνήθως στη θάλασσα, επιστρέφουν στο αεροδρόμιο!

Καταρχήν, όπως είπε, χρησιμοποιείται ένα αεροσκάφος ίδιο με τα συμβατικά τύπου Airbus, επάνω στο οποίο τοποθετείται ο υπόλοιπος εξοπλισμός που αξιοποιείται κατά την εκτόξευση. Σε πρώτη φάση το αεροσκάφος απογειώνεται κανονικά, όπως κάθε άλλο. Οταν φτάσει στα 10 χιλιόμετρα ύψος αποκολλάται το αεροσκάφος, το οποίο επιστρέφει στη βάση για προσγείωση, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα, που διαχωρίζονται καθαρά αεροδυναμικά, ανυψώνονται μέχρι τα 100 χιλιόμετρα. Εκεί διαχωρίζεται ακόμα ένα μέρος και μένει το κομμάτι με τους μικροδορυφόρους, το οποίο ανυψώνεται με τη σειρά του σε ύψος 700 χιλιομέτρων, όπου τίθενται σε τροχιά οι μικροδορυφόροι.

Η S3 είναι μια σχετικά νέα εταιρεία στο χώρο της Αεροδιαστημικής, αλλά ήδη συμμετέχει σε αρκετά διεθνή ερευνητικά προγράμματα με σκοπό τη συμβολή στην εξαγωγή συμπερασμάτων για περιβαλλοντικούς λόγους (αλιεία, δάση κ.α.). Οπως επισημάνθηκε όσον αφορά το κομμάτι της ανάπτυξης των δικών της προγραμμάτων συνεργάζεται μεγάλες εταιρείας όπως η Dassault, η Thales Alenia, Sonaca, Elecnor, Space Applications κ.ά.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα υποστηρίζεται και από το Von Karman Institute (VKI) for Fluid Mechanics στο Βέλγιο, ο διευθυντής του οποίου, καθηγητής Jean Muylaert, ήταν παρών στην χθεσινή εκδήλωση και ανέλυσε την λειτουργία και τις δραστηριότητες του ινστιτούτου. Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι, κατόπιν σχετικού μνημονίου συνεργασίας με την Ελλάδα, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές από τη χώρα μας έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται στο VKI σε αντικείμενα όπως η Αεροδιαστημική, η Αεροδυναμική και η Μηχανική των Ρευστών.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περικλής Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι “η Πολιτεία έχει γνώση αυτών των προσπαθειών, και η στήριξή της είναι δεδομένη και θα φανεί σύντομα”.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>29/11/2013

>Βόλτα στη Μεσσήνη για την εκδήλωση προς τιμήν του αρχαιολόγου Π. Θέμελη

Ενημερωτική και τιμητική εκδήλωση για τον καθηγητή Αρχαιολογίας, Πέτρο Θέμελη, θα γίνει μεθαύριο Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου, στις 6.00 το απόγευμα, στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης.

Στη διάρκειά της θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Μπάμπη Τσόκα «Άγγιξα, αγάπησα, έσκαψα», γύρω από το πλούσιο έργο και τη ζωή του γνωστού στη Μεσσηνία και αγαπητού σε όλους αρχαιολόγου.

Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος Πεζοπόρων - Ορειβατών «Ευκλής», η ομάδα «Πάμε Βόλτα» και οι κάτοικοι Βέργας - Καλαμάτας για τη διάσωση – ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής. Ειδικότερα, θα συγκεντρωθούν από τις 5.00 το απόγευμα της Κυριακής μπροστά στα ΕΛΤΑ και στο Τελωνείο στην Παραλία, από όπου θα αναχωρήσουν στις 5.30 για τη Μεσσήνη με Ι.Χ. Επιστροφή στον ίδιο χώρο μετά την προβολή και τη μικρή δεξίωση που θα ακολουθήσει.

Η μετάβαση θα γίνει ακόμη κι αν βρέχει, αφού η εκδήλωση πρόκειται να γίνει σε στεγασμένο χώρο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας - συνεννόησης:
-Ελένη Οικονομοπούλου, 6974252234
-Σωτήρης Θεοδωρόπουλος, 6976856885
-Κώστας Μαρκάκης, 6974363995

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>28/11/2013

>Αεροπορικός κόμβος η Καλαμάτα: Οι νέες απευθείας πτήσεις με Ευρώπη

Οι νέες απευθείας πτήσεις της Aegean από Ντίσελντορφ για Καλαμάτα και οι απευθείας πτήσεις από Μόναχο θα ξεκινήσουν στις 23 Φεβρουαρίου, ενώ τα δρομολόγια της FlyNiki/Air Berlin από Βιέννη (με συνδέσεις από Βερολίνο, Αμβούργο, Αννόβερο, Φρανκφούρτη, Νυρεμβέργη, Μόναχο, Ζυρίχη και Ντίσελντορφ) θα ξεκινήσουν το Μάρτιο.

Το Μάιο, θα ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεις της Aegean από το Παρίσι, ενώ τα δρομολόγια της Easyjet από το αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου ξεκινούν τον Απρίλιο.

Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο της Costa Navarino με το οποίο προβάλλεται το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας ως πύλη εισόδου της Πελοποννήσου.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Έκθεση «Μυθική Πελοπόννησος» στην πλατεία Κλαυθμώνος

Την Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων, Τουρισμού και Πολιτισμού «Μυθική Πελοπόννησος» διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Πελοποννήσου, από 5 έως 8 Δεκεμβρίου, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο κέντρο της Αθήνας. Η διοργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης για πρώτη φορά πέρυσι στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και εξάντληση των προϊόντων, καθώς έγινε λιανική πώληση, κάτι που αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο για τη θεσμοθέτησή της.

Στο πλαίσιο της προβολής των παραδοσιακών πελοποννησιακών προϊόντων θα διοργανωθούν παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, με στόχο τη μεγαλύτερη προσέλκυση επισκεπτών. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε μέχρι αύριο Παρασκευή 29/11 με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, γραμματεία, κα Α. Βασιλοπούλου, τηλ. 27210 62212, 62215, 62200.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος / gastronomos.gr


>>26/11/2013

>Ενημερωτική εκδήλωση για τη διαστημική πύλη

Οι προοπτικές ανάπτυξης διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που διοργανώνει η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία την Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο "Elite". Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμφικτιονίας, στην εκδήλωση είναι προσκεκλημένοι οι εξής:

"-Ο κύριος Pascal Jaussi, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας Swiss Space Systems Inc, που κατασκευάζει οχήματα υποπλανητικής τροχιάς SRV, τα οποία μπορούν και μεταφέρνουν με πολύ μικρό κόστος στο διάστημα μικροδορυφόρους ή επανδρωμένες αποστολές. Ο κ. Jaussi θα παρουσιάσει την δραστηριοποίηση της εταιρείας του στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.

- Ο καθηγητής Jean Muylaert, διευθυντής του Von Karman Institute (VKI) for Fluid Mechanics στο Βέλγιο. Στο Διοικητικό Συμβούλιο του VKI συμμετέχει επίσημα και η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα, μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε από την αναπληρωτή υπουργό ΥΠΕΘΑ κυρία Φωτεινή Γεννηματά και τον Πρόεδρο της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας κύριο Παναγιώτη Αλευρά.

- Ο συμπατριώτης μας Δρ. Περικλή Παπαδόπουλο, διακεκριμένος καθηγητής Αεροδιαστημικής στο San Jose State University και επί μακρόν συνεργάτης της NASA-Ames". Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, "οι προσκεκλημένοι θα παρουσιάσουν στους θεσμικούς φορείς και τον επιχειρηματικό κόσμο τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας στον τομέα της Αεροδιαστημικής, μέσα από διάφορες συνεργασίες που μπορούν από κοινού να αναπτυχθούν, όπως: η δημιουργία τεχνολογικού πάρκου, η προσέλκυση εξειδικευμένων επενδυτών, η συνεργασία με διεθνή πανεπιστήμια και η ίδρυση θεματικών πάρκων".

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>23/11/2013

>Ο αγροτουρισμός άγνωστος στη Μεσσηνία

Την ώρα που η Ιταλία βρίσκεται 25 χρόνια μπροστά από εμάς και η Γαλλία 30 χρόνια, στην Ελλάδα ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για το τι είναι αγροτουρισμός και ποιες μονάδες μπορούν να χαρακτηριστούν με τον όρο αυτό.

Ειδικά στη Μεσσηνία δεν υπάρχει καμία τέτοια μονάδα, σύμφωνα με το Μητρώο Επιχειρήσεων του τοπικού Επιμελητηρίου, και οι όποιες ενέργειες γίνονται είναι μεμονωμένες και αφορούν κυρίως επισκέψεις σε λιοστάσια για το πώς γίνεται το λιομάζωμα.

Είναι όμως αυτό αγροτουρισμός; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρη Μανιάτη και τον πρόεδρο της Ενωσης Αγροτουρισμού Πελοποννήσου Πάνο Πούλο, το να παρακολουθήσει κανείς πώς μαζεύονται οι ελιές και να δει πώς βγαίνει το λάδι δεν είναι αγροτουρισμός.

Ο Δημήτρης Μανιάτης λέει στην "Ε" ότι αγροτουριστικές μονάδες με αδειοδότηση υπάρχουν 8 στην Αρκαδία, μια στη Λακωνία και 9 στην Κορινθία, ενώ στο Νομό Μεσσηνίας καμία. "Πολύ μεγάλη δραστηριότητα με αγροτουριστικές μονάδες υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα. Εμείς προσπαθούμε, το έχουμε σε προτεραιότητα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η Πολιτεία να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για να δίνονται εύκολα και γρήγορα οι αδειοδοτήσεις για μια τέτοια δραστηριότητα", αναφέρει συγκεκριμένα. Εξηγώντας τις δυσκολίες για να στηθεί μια τέτοια μονάδα επισημαίνει ότι πέρα από κάποια καταλύματα θα πρέπει να παρέχονται παράλληλα και κάποιες άλλες υπηρεσίες - για παράδειγμα η παραγωγή και τυποποίηση ελιάς ή σαπουνιού, ένα τυροκομείο ή ένας ξυλόφουρνος. "Δεν προχωράει ο αγροτουρισμός γιατί δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για μια ολοκληρωμένη μονάδα, που θα παρέχει οργανωμένες δραστηριότητες, γιατί αγροτουρισμός δεν είναι το μάζεμα της ελιάς, οπότε πώς θα ξεκινήσει ο άλλος να φτιάξει μια τέτοια μονάδα;", αναρωτιέται.

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ

Ο Δημ. Μανιάτης λέει επίσης ότι όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό το κάνουν με τη μέθοδο της συνέργειας. "Μόνο με συνέργειες μπορούν να προχωρήσουν, για παράδειγμα με ένα κτηνοτρόφο για να δουν οι επισκέπτες πώς παράγεται το γάλα ή να αγοράσουν προϊόντα από αυτόν ή σε συνεννόηση με μια νοικοκυρά που έχει ξυλόφουρνο σπίτι της, αφού δεν επιτρέπεται να έχουν στην επιχείρησή τους", αναφέρει. Στο ερώτημα τι θα μπορούσε να γίνει ο κ. Μανιάτης, αφού επισημαίνει ότι ο τόπος μας προσφέρεται για να θαυμάσει κανείς υπέροχα τοπία και να γευτεί εξαίσια προϊόντα, τονίζει πως "χρειάζεται εύκολη αδειοδότηση και ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο που να δίνει τις δυνατότητες στις αγροτουριστικές μονάδες να παρέχουν υπηρεσίες, χωρίς να χρειάζεται άδεια για παράδειγμα τυροκομείου, από τη στιγμή που θα είναι εντός της μονάδας".

Ο Πάνος Πούλος τονίζει ακριβώς το ίδιο, δηλαδή ότι χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο ανάλογο με αυτό που υπάρχει 30 χρόνια στη Γαλλία και 25 χρόνια στην Ιταλία, δύο χώρες που έχουν κάνει άλματα σε σύγκριση με την Ελλάδα και μέσα από τον αγροτουρισμό έχουν ζωντανέψει την ύπαιθρο. Σχετικά με τις μεμονωμένες επισκέψεις, με θέμα το λιομάζωμα αναφέρει ότι ναι μεν "ο αγροτουρισμός έχει ένα κομμάτι τουρισμού υπαίθρου, αλλά στην Ελλάδα εφόσον δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για τουρισμό υπαίθρου".

ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Όλες αυτές οι δυσκολίες που χρόνια προσπαθούν να ξεπεραστούν αλλά χωρίς επιτυχία, έστρεψαν όσους ενδιαφέρονται για αυτό το κομμάτι του τουρισμού σε συνεργασίες με αντίστοιχες ευρωπαϊκές ενώσεις. "Απελπιστήκαμε και είπαμε να βγούμε μόνοι μας μπροστά και να γίνουμε μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, μιας μεγάλης παρέας που ασχολείται με τον αγροτουρισμό", σημειώνει ο Π. Πούλος. Λέει ακόμα πως "η αγορά είναι πολύ συγκεκριμένη", ενώ κάποιοι που θέλουν να κάνουν αγροτουρισμό στην Ελλάδα "βρίσκουν τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν μέσω των συνεργασιών που έχουμε κάνει με την υπόλοιπη Ευρώπη και αυτό πάει από στόμα σε στόμα". Προσθέτει δε πως "ο αγροτουρισμός είναι μια δραστηριότητα για όλο το χρόνο, δεν εντάσσεται σε μια σεζόν ή στον τουρισμό του Σαββατοκύριακου. Πρέπει να μπορεί να ταυτιστεί με όλες τις δραστηριότητες των ανθρώπων της υπαίθρου, να έρχονται οι φιλοξενούμενοι και να ζουν όπως ζούμε, και αν επιθυμούν να συμμετέχουν και σε πέντε πράγματα που κάνουμε και εμείς". Καταλήγοντας ο Πάνος Πούλος ξεκαθαρίζει ότι "ο αγροτουρισμός είναι η γνήσια μορφή περιήγησης της Ελλάδας, όπου το ισχυρό κομμάτι δεν είναι μόνο ύπνος και πρωινό, είναι και τα προϊόντα μας τα οποία είναι υψηλού επιπέδου και μπορούμε να προωθούμε οι ίδιοι στους επισκέπτες". Προς το παρόν όμως "οι αγροτουριστικές μονάδες είναι λίγες, γιατί δεν βοηθά το θεσμικό πλαίσιο να έρχεται ο κάθε φιλοξενούμενος και ζει τη ζωή στην ύπαιθρο".

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Να μην επικυρωθεί το Πλαίσιο Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά ζητεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, με επιστολή του στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Ο κ. Μανιάτης τονίζει στην επιστολή του πως η επικύρωση της συμφωνίας θα βλάψει τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, όπως είναι η φέτα και οι ελιές Καλαμών.

Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Δημήτρη Μανιάτη έχει ως εξής:

"Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έχει πληροφορηθεί την πολιτική συμφωνία σχετικά με τα βασικά στοιχεία μιας συνολικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας (CETA) μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και χώρας των G8, η οποία πέρα από τις σημαντικές ευκαιρίες στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών - επενδύσεων, πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει και προβλήματα, διότι με την επικύρωση της συμφωνίας τίθεται σε αμφιβολία η προστασία ορισμένων Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ), που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως “πρεσβευτές των χωρών του Νότου της ΕΕ”, μεταξύ των οποίων οι «ελιές Καλαμάτας ΠΟΠ» και η «φέτα ΠΟΠ», διότι ο Καναδάς παράγει ανάλογου τύπου τυρί και χρησιμοποιεί την κατοχυρωμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο ονομασία. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το μονοπώλιο στη χρήση των ονομασιών «ελιές Καλαμάτα ΠΟΠ», που η γεωγραφική οριοθετημένη ζώνη παραγωγής είναι η Μεσσηνία, καθώς και η «φέτα ΠΟΠ», που παράγεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και την νήσο Λέσβο, τα οποία αποτελούν στοιχεία της ελληνικής παράδοσης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αντιληφθεί ότι σε περίπτωση ολοκλήρωσης μιας τέτοιας συμφωνίας εκχωρείται η προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας σε παραγωγούς άλλων χωρών, που σημαίνει ένα θανάσιμο χτύπημα στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και κατ’ επέκταση της ίδιας της ΕΕ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς πιστεύει η ΕΕ ότι στη χώρα μας θα δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα ή από τις νότιες χώρες της Ευρώπης, που βιώνουν αυτή την οικονομική κρίση, όταν εκχωρείται το βασικό συγκριτικό τους πλεονέκτημα, που είναι τα Αγροτικά Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης.

Ζητάμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα προσπαθήσετε, σε συνεργασία με τους ομολόγους σας των άλλων μεσογειακών χωρών του Νότου, να μην επικυρωθεί η συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ το Δεκέμβριο του 2013, διότι θίγονται τα συμφέροντα της Ελλάδας και πολύ σύντομα και τα προϊόντα ΠΟΠ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών του Νότου".

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>Πάνω από 900 επισκέπτες στη "Γωνιά της Καλαμάτας"

Πάνω από 900 επισκέπτες πέρασαν την Πέμπτη από τη "Γωνιά της Καλαμάτας" στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου της έκθεσης "Philoxenia 2013" στη Θεσσαλονίκη.

Το στέκι της Μεσσηνίας επισκέφθηκαν ο Ρώσος υπουργός Τουρισμού, ο Πολωνός πρέσβης και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, όπως και δήμαρχοι πόλεων της Ελλάδας.

Η αποστολή των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των καταστηματαρχών εστίασης της Καλαμάτας μετέβη στη συμπρωτεύουσα την Πέμπτη, 1η μέρα της διοργάνωσης. Οι πρώτοι που έφτασαν για να ετοιμάσουν τη "Γωνιά" ήταν οι Ανδρέας Ζαγάκος πρόεδρος στο Σύλλογο Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας, ο Χάρης Βγενής μέλος, ο Θανάσης Παντές δημοσιογράφος, οι σπουδάστριες του Δημοσίου ΙΕΚ Καλαμάτας στο Τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων Ευαγγελία Γερασίμου, Αλίκη Μεϊμετέα, Κατερίνα Σταθά (οι οποίες βοηθούν εθελοντικά), η Πόλα Κούλη εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας, ο Κώστας Ανδριανόπουλος πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και ο αθλητής Γιώργος Λαζαρίδης.

Την Παρασκευή ανέβηκαν άλλα 8 άτομα, επαγγελματίες - μέλη του Συλλόγου Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.

Η "Καλαματιανή γωνιά" παρουσιάζει προϊόντα Μεσσήνιων τυποποιητών: λάδι, σύκα, παστό, ξίδι, παστέλι, ελιές, λαλάγγια, όλα κεράσματα στον κόσμο που περνάει. Τα είδη είναι προσφορές από επιχειρηματίες της Μεσσηνίας. Οι περαστικοί παίρνουν επίσης φυλλάδια των επιχειρήσεων - χορηγών και του Δήμου Καλαμάτας.

Την Πέμπτη 350 άτομα έλαβαν μέρος στην κλήρωση για τη δωρεάν διαμονή και το εθελοντικό λιομάζωμα στην Καλαμάτα, με τα δωρεάν εισιτήρια που προσφέρει η "Astra airlines".

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>21/11/2013

>Μεσσηνιακά σύκα και ελιές στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση των Οικολόγων

Ελιές και σύκα από την μεσσηνιακή γη παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο ενός διήμερου εκδηλώσεων, συζητήσεων αλλά και γνωριμίας με Ελληνες από τη βελγική πρωτεύουσα, το οποίο διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου.

Τα αγροτικά προϊόντα της Μεσσηνίας προσέφερε η Δήμητρα Λυμπεροπούλου πρόεδρος στο παράρτημα Μεσσηνίας της Πανελλήνιας Ενωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων (ΠΕΠΤεΓ), η οποία μετείχε στο διήμερο, μαζί με άλλους 30 Ελληνες, αγρότες, βιοκαλλιεργητές, εκπροσώπους Επιμελητηρίων καθώς και ειδικούς σε θέματα ποιοτικής διατροφής από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «η αποστολή από την Ελλάδα και οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για ενημέρωση, πληροφόρηση και εξοικείωση των συμμετεχόντων με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς και για ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών και ανάπτυξη συνεργασιών, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στα θέματα της ποιοτικής γεωργίας, ιδιαίτερα της οικολογικής και της κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των δικτύων παραγωγών - καταναλωτών, της ποιοτικής διατροφής, της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης της υπαίθρου αλλά και της ανάπτυξης αστικών κήπων». Οι συμμετέχοντες, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, πήραν μέρος σε δυο ημερίδες. Η μια με θέμα "Σίτιση της Ευρώπης σε περιόδους κρίσης: Προς ένα πιο ευέλικτο σύστημα τροφίμων", όπου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε έκθεση για την κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας, την διατροφική ανασφάλεια, την κοινωνική και οικονομική συνοχή της υπαίθρου σε σχέση με την γεωργική πολιτική.

Η δεύτερη είχε θέμα "Ποιοτική Γεωργία και Ποιοτικά Τρόφιμα", τη διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος και αφορούσε θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, των δικτύων παραγωγών καταναλωτών, της προώθησης καλής διατροφής αλλά και συνεργασιών καταναλωτών – παραγωγών».

Τέλος, συνάντηση γνωριμίας με Ελληνες που ζουν στις Βρυξέλλες, συνδιοργάνωσαν ο Ελληνικός Κύκλος Βρυξελλών (http://www.hellenic-circle.eu/) και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, «προσκαλώντας βιολογικούς παραγωγούς, νέους αγρότες και επιτυχημένους επιχειρηματίες στον τομέα της ελληνικής ποιοτικής διατροφής και γεωργίας. Στη διαφορετική αυτή εκδήλωση οι προσκεκλημένοι, ανάμεσα τους και η Δήμητρα Λυμπεροπούλου, παρουσίασαν τις δραστηριότητες τους αλλά και τα προϊόντα τους και δήλωσαν ευτυχείς βλέποντας το ενδιαφέρον που υπάρχει από τον ελληνικό κόσμο των Βρυξελλών».


>>18/11/2013

>Μεσσηνιακή Γη «Από το Σολάκι …στην Καισαριανή»

Όταν οι σπουδές… συναντούν την παράδοση
Τα αδέλφια Γιάννης και Χριστίνα Βασιλοπούλου, φοιτητές στο Μαθηματικά και τη Νομική αντίστοιχα, κατάγονται από το χωριό Σολάκι Μεσσηνίας, στο οποίο η οικογένειά τους, οικογένεια ελαιοπαραγωγών, έχει δικό της λιοτρίβι ψυχρής έκθλιψης. Ως εκ τούτου, η δημιουργία ενός μικρού μπακάλικου στην Καισαριανή με λίγα αλλά εκλεκτά είδη ήταν αναπόδραστη.

Τι ψωνίζουμε
Τα προϊόντα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα δικής τους παρασκευής και αυτά που διαθέτουν από μικρούς παραγωγούς. Στην πρώτη κατηγορία είναι φυσικά το ελαιόλαδο, αληθινός χυμός ελιάς, καταπράσινος και παχύς στην πολύ καλή τιμή των 3,80 το λίτρο και τα καλούδια που φτιάχνει η μαμά των παιδιών: ελιές Καλαμών, «χαρακτές», φυλαγμένες σε άλμη, εποχικά γλυκά κουταλιού, αλλά και χιονάτο, χειροποίητο σαπούνι.

Εκτός των παραγόμενων από την οικογένεια προϊόντων, εστιάζουμε στο θεϊκό σύγκλινο Μάνης, που φυλάνε σε μεγάλα κομμάτια βουτηγμένα σε ελαιόλαδο, μέσα σε πήλινη γάστρα. Το προμηθεύονται από κρεοπωλείο στην Καλαμάτα, είναι φρέσκο και απαλό σαν αφρός, αρωματικό και καλοβρασμένο, σωστά καπνισμένο και δεν έχει ταλαιπωρηθεί από την ψύξη, ούτε από την συσκευασία. Είναι, με λίγα λόγια, το απόλυτο σύγκλινο!

Επόμενος γευστικός μας σταθμός τα λουκάνικα με πορτοκάλι του Πουλόπουλου, γνωστού στην περιοχή της Καλαμάτας και η γραβιέρα Αδαμόπουλου από αιγοπρόβειο γάλα, μαλακιά, γλυκιά και γεμάτη στη γεύση. Βρίσκουμε ακόμα αλμυρή γραβιέρα από την Αρκαδία, πιο σκληρή, για μεζέδες και μακαρόνια, σφέλα σφικτόσαρκη και αλμυρή, ρίγανη, βότανα και μέλι Ταϋγέτου, κρασί από το Ζευγολατιό Μεσσηνίας και, φυσικά, τα ιδιότροπα ψωμάκια-παξιμάδια από φούρνο της Καλαμάτας. Τα ζυμαρικά είναι χειροποίητα από μικρό παραγωγό της Μάνης, ενώ τα όσπρια, όπως και τα ρύζια, από τη Βόρεια Ελλάδα. Μεσσηνιακή Γη (Eθνάρχου Μακαρίου 19, Πλατεία Παναγίτσας - Καισαριανή Τηλ. 697 814 6029)

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος / gastronomos.gr

>Στη Μαραθούπολη 35 Σουηδοί γκόλφερ

Στη Μαραθούπολη βρίσκονται αυτή την εποχή 35 Σουηδοί φίλοι του γκολφ που απολαμβάνουν το αγαπημένο τους άθλημα στα γήπεδα της Costa Navarino. Το βράδυ της Παρασκευής μάλιστα τους περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς οργανώθηκε βραδιά γευσιγνωσίας και προσφοράς τοπικών προϊόντων, από τα οποία έμειναν ενθουσιασμένοι.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "Αρτίνα" όπου τους καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας Κώστας Αγγελόπουλος σημειώνοντας ότι για την περιοχή ανοίγουν νέες προοπτικές για αυτό και όλοι οφείλουν να γίνουν καλύτεροι. Είπε πως σημαντικό είναι ότι η περιοχή λόγω των κλιματολογικών συνθηκών μπορεί να προσφερθεί για τουρισμό όλο το χρόνο, ενώ υπογράμμισε πως με τα γήπεδα γκολφ έχει επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. Στάθηκε στο θέμα της φιλοξενίας τονίζοντας ότι πάντα είναι ζεστή αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να προωθηθούν τα τοπικά προϊόντα.

Από την πλευρά του Δήμου Τριφυλίας ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ευστάθιος Ανδρινόπουλος τους καλωσόρισε στην περιοχή, μίλησε για τις ομορφιές της και αναφέρθηκε στα τοπικά προϊόντα, κυρίως το λάδι και το κρασί, εξηγώντας τη διαδικασία παραγωγής τους και υποσχόμενος ότι τις επόμενες μέρες θα τους ξεναγήσει σ' ένα ελαιοτριβείο.

Να σημειώσουμε ότι στους Σουηδούς προσφέρθηκε λάδι από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ελαιώνας», ενώ ο πρόεδρός του Νίκος Αθανασόπουλος τους εξήγησε την όλη διαδικασία παραγωγής του λαδιού μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση και την πιστοποίηση που γίνεται. Ακόμη τους προσφέρθηκε κρασί από το "Νέστορα". Οι Σουηδοί που έμειναν κατενθουσιασμένοι, είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα προϊόντα αυτά με καψαλιστό ψωμί, τυρί φέτα, ντομάτες και ελιές, όλα από την περιοχή, όπως και αλάτι από την Πρώτη.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>14/11/2013

>Νέες πτήσεις από Πολωνία και Σλοβακία στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Νέες απευθείας πτήσεις από την Πολωνία και τη Σλοβακία για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα υπάρξουν την επόμενη χρονιά, όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κατά τη συζήτηση για την αναβάθμιση των υποδομών και της λειτουργίας του. «Πετύχαμε μέσα σε λίγα χρόνια το αεροδρόμιο της Καλαμάτας να γίνει το πρώτο αεροδρόμιο της χώρας σε ανάπτυξη με τις στρατηγικές συμμαχίες που πέτυχε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Αναφορικά με τις υποδομές ο σχεδιασμός μας ήταν σαφής. Εξασφαλίσαμε τη δημιουργία κωδικού κατά την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και, συνεπώς, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την αναβάθμισή του. Περιμένουμε, ωστόσο, πάνω από δύο χρόνια την υποβολή της μελέτης από την ΥΠΑ και το ΓΕΑ, προκειμένου άμεσα να την εντάξουμε στο πρόγραμμά μας του ΕΣΠΑ», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι άμεσα δημοπρατείται ο κόμβος του αεροδρομίου, η ΜΠΕ του οποίου βρισκόταν για δύο χρόνια στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς έγκριση, ενώ έχουν προγραμματιστεί παρεμβάσεις και στους εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου για τις υποδομές εσωτερικής λειτουργίας του.

Όσον αφορά στη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, τόνισε ότι «εξαρχής εκφράσαμε την καθαρή και τεκμηριωμένη άποψή μας ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί».

Από την πλευρά της, η θεματική αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της στην αύξηση των τακτικών πτήσεων και τους νέους προορισμούς στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αλλά και στη δήλωση της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, στη διεθνή τουριστική έκθεση στο Λονδίνο ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ήταν το πρώτο αεροδρόμιο σε αφίξεις της χώρας.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος


>>12/11/2013

>Αισιόδοξα τα αποτελέσματα της World Travel market για τον τουρισμό της Πελοποννήσου

Σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα της συμμετοχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην διεθνή έκθεση τουρισμού World Travel Market (WTM) που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και διήρκεσε από τις 4 έως τις 7 Νοεμβρίου 2013. H World Travel Market είναι μία από τις εκθέσεις που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα βλέμματα και το ενδιαφέρον του συνόλου των επαγγελματιών του τουρισμού σε διεθνές επίπεδο. Αποτελεί το κορυφαίο τουριστικό γεγονός της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και ένα από το σημαντικότερα διεθνώς, και λαμβάνει χώρα στο υπερσύγχρονο εκθεσιακό κέντρο ExCel του Λονδίνου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο πρόεδρος των tour operator της Μεγάλης Βρετανίας (ABTA) Noel Josephides στην πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου που του μετέφερε η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου για την διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου του ABTA στην Πελοπόννησο. Ο κ. Josephides υποστήριξε ότι η Πελοπόννησος συνεχώς αναβαθμίζει το τουριστικό της προϊόν και τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει σημαντικό και δυναμικό προορισμό προσελκύοντας το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς του τουιρσμού.

Στην έκθεση αυτή, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότερες από 190 χώρες και πάνω από 20.000 επιχειρήσεις πραγματοποίησαν b2b συναντήσεις, το περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου παρουσίασε αρκετά μεγάλη κινητικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη δυναμική είσοδο της Πελοποννήσου στο διεθνή τουριστικό χάρτη και μετά την επιτυχημένη πρώτη χρονιά των πτήσεων της Easy Jet Καλαμάτα – Λονδίνο, το 2014 τα δρομολόγια θα διπλασιαστούν και οι πτήσεις θα ξεκινήσουν αντί για τον Ιούλιο από τον Απρίλιο.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με παραδοσιακούς tour operator της Πελοποννήσου όπως η εταιρεία Apollo του κ. Τάκη Φιλιππόπουλου, η Sunville, κ.α, με τους οποίους συζητήθηκαν δράσεις για στοχευμένη προώθηση του προορισμού της Πελοποννήσου.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις και με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε νέες δυναμικές αγορές όπως η Πολωνία και η Σλοβακία όπου οι tour operator προγραμματίζουν πτήσεις charter για πρώτη φορά στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Επίσης έγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους της Aegean και της Easy Jet, καθώς και διεθνή μέσα προβολής όπως το Travel Channel και το Euronews.

Για πρώτη φορά στην έκθεση WTM συμμετείχε η Εκκλησία της Ελλάδος σε μια προσπάθεια για προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού στο εξωτερικό. Η κα. Νικολάκου συνομιλώντας με τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος δεσμεύθηκε να θέσει σε προτεραιότητα τον συντονισμό με τις Μητροπόλεις της Πελοποννήσου ώστε να γίνει μια ουσιαστική εργασία που θα αναδείξει τον θρησκευτικό πλούτο της Πελοποννήσου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πέραν των επαγγελματιών που παρευρέθηκαν στην έκθεση θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συναντήσεων και της έκθεσης το σύνολο των επιχειρήσεων και των φορέων που συναρτώνται με τον τομέα του τουρισμού στην Πελοπόννησο.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>Σχέδια για υδατοδρόμια σε Καλαμάτα - Πύλο - Καρδαμύλη

Υδατοδρόμια στην Καλαμάτα, την Πύλο και την Καρδαμύλη σχεδιάζει η "Hellenic Seaplanes S.A./ Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε.".

Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να ξεκινήσει τις πτήσεις εντός του 2014 και δεν αποκλείεται το υδατοδρόμιο της Καλαμάτας να είναι ένα από τα πρώτα που θα λειτουργήσουν καθώς έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης. Συγκεκριμένα σε χθεσινή ανακοίνωση της "Seaplanes S.A./ Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε." αναφέρεται μεταξύ άλλων:

"Η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει πτήσεις με υδροπλάνα το 2014 και στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργήσει δίκτυο με υδατοδρόμια σε όλη την χώρα. Η "Hellenic Seaplanes S.A./ Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε." έχει ήδη καταθέσει τον πρώτο φάκελο μέχρι σήμερα για αδειοδότηση υδατοδρομίου που αφορά το υδατοδρόμιο Βόλου και ετοιμάζει τον φάκελο για το υδατοδρόμιο Ζακύνθου. Παράλληλα πολλοί δήμοι και Λιμενικά Ταμεία έχουν προκηρύξει τις διαδικασίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα υδατοδρόμιά τους και άλλοι προχωράνε με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για την παραχώρηση στα λιμάνια τους.
Συγκεκριμένα η "Hellenic Seaplanes S.A." έχει καταθέσει μετά από προκήρυξη τις προτάσεις της για αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίου χωρίς κάποια επιβάρυνση για το δημόσιο φορέα διαχείρισης του λιμένα σε Σητεία, Αγ. Νικόλαο, Σκόπελο, Λέσβο, Καλαμάτα και Αλόννησο. Η δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων και ανάπτυξη συγκοινωνιών με υδροπλάνο στη Ελλάδα είναι πλέον δεδομένη και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλους τους προορισμούς, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νικόλας Χαραλάμπους".


Σύμφωνα με χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία, στη Νότια Πελοπόννησο εκτός από τη Μεσσηνία θα λειτουργήσουν υδατοδρόμια σε Γύθειο, Μονεμβασιά, Ελαφόνησο και σε Κύθηρα και Αντικύθηρα.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


>>08/11/2013

>Περιήγηση στη βιομηχανική κληρονομιά της Καλαμάτας

Περιήγηση στη βιομηχανική κληρονομιά της Καλαμάτας θα κάνει την προσεχή Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, από τις 10.30 το πρωί, η ομάδα «Πάμε Βόλτα», με «οδηγό» τον Φάνη Αθανασόπουλο.
Από τα τέλη του 19ου αιώνα η βιομηχανία στην Καλαμάτα αναπτύχθηκε σε πολλά πεδία: αλευρόμυλοι, βυρσοδεψεία, εριουργίες, ελαιουργεία, καλτσοποιίες, καπνοβιομηχανίες, καρφοβελονοποιίες, κεραμοποιίες, λιθογραφεία, μακαρονοποιίες, μεταξουργίες, οινοπνευματοποιίες, παγοποιεία, πιλοποιεία, πυρηνελαιουργεία, ποτοποιίες, απωνοποιία, φανελοποιίες, χαλβαδοποιεία, χαρτοσακουλοποιίες, τερεβινθελαιουργεία. Σήμερα, απέμειναν η ανεργία και ερειπωμένα κτίρια.

Σημείο συνάντησης, το ηρώο της πλατείας 23ης Μαρτίου. Η διαδρομή είναι η εξής.
-Πλατεία 23ης Μαρτίου (καπνοβιομηχανίες Δαμηλάτη και Τσιλιβή)
-Οδός Φαρών (μεταξουργείο Στασινόπουλου)
-Οδός Παν. Καίσαρη (μηχανουργείο Πετεινάρη)
-Μέγαρο Χορού (βιομηχανία Λιναρδάκη)
-Νότια σιδηροδρομικής γραμμής στο ύψος Μεγάρου Χορού (μεταξουργείο Μαλεύρη)
-Αριστομένους και Βασ. Γεωργίου (ποτοποιία Καλλικούνη)
-Δημοτικό θέατρο (εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής)
-Δικαστήρια (παγοποιείο «Όλυμπος»)
-Τέρμα οδού Αριστομένους (εργοστάσιο οίνων και οινοπνευμάτων «Ζαν και Ρως»)

Μετά το τέλος της διαδρομής, καφές στο αναψυκτήριο του σταθμού ΟΣΕ στο Πάρκο Σιδηροδρόμων.

Για πληροφορίες:
-Φάνης Αθανασόπουλος 6974451944
-Σωτήρης Θεοδωρόπουλος 6976856885


Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

>Δανοί τουρίστες μάζεψαν ελιές στη Μεσσηνία

Για 6η συνεχόμενη χρονιά το τουριστικό πρακτορείο «Τριγκιλίδας Travel» διοργάνωσε με επιτυχία το πρόγραμμα «Λιομάζωμα στην Μεσσηνία». Δανοί τουρίστες γνώρισαν από κοντά τη συλλογή του ελαιόκαρπου συμμετέχοντας οι ίδιοι στην όλη διαδικασία.

Στη συνέχεια είδαν πώς γίνεται η επεξεργασία της ελιάς και γεύτηκαν το περίφημο αγουρόλαδο μαζί με άλλες παραδοσιακές λιχουδιές του τόπου, όπως λαλάγγια, καψαλιστό ψωμί, ελιές, τυρί σφέλα, παστό, λουκάνικο, παξιμάδια και γλυκίσματα όπως δίπλες και κουραμπιέδες.

Συγκεκριμένα οι Δανοί τουρίστες περιοχή του Λυκοτράφου Μεσσηνίας έστρωσαν το λιόπανο, κλάδεψαν και ράβδισαν τα κλαδιά στα ελαιόδεντρα, σάκιασαν τον μαζεμένο καρπό. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το ελαιοτριβείο «Καρούμπαλης Α.Ε.» στο χωριό Μάδαινα, όπου είδαν την επεξεργασία του ελαιόκαρπου από κοντά και γευτήκαν το φρέσκο αγουρόλαδο με καψαλιστό ψωμί -τη γνωστή καψάλα- και άλλα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.

Το μεσημέρι γευμάτισαν στο παραδοσιακό εστιατόριο «Πέτρινο» στο χωριό Ανάληψη, με παραδοσιακά μανιάτικα και μεσσηνιακά προϊόντα, και χόρεψαν υπό τους ζωντανούς ήχους ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Οι Δανοί τουρίστες έμειναν κατενθουσιασμένοι από την πρωτόγνωρη -για τους περισσότερους- εμπειρία αυτή και μίλησαν για τη δυσκολία που έχει το μάζεμα της ελιάς. Εν τω μεταξύ, το ταξίδι τους στην Ελλάδα τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν κι άλλα μέρη: Καλαμάτα - Καρδαμύλη - Αγιο Νικόλαο - Καστάνια - Μηλιά - Θαλάμες - Αρεόπολη - Γύθειο - Μυστρά - Σπάρτη - Ταΰγετο - Ισθμό - Αθήνα.

Το γραφείο «Τριγκιλίδας Travel» θα διοργανώσει κι άλλα θεματικά ταξίδια αγροτουρισμού με σκοπό να γνωρίσουν περισσότεροι Δανοί επισκέπτες την επεξεργασία του ελαιόλαδου και να γίνουν έτσι οι καλύτεροι πρεσβευτές του στη χώρα τους.

Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση του γραφείου «Τριγκιλίδας», «πολλοί Δανοί τουρίστες εξέφρασαν την δυσφορία τους για τα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους και συγκεκριμένα για το πώς παρουσιάζουν το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας. Οι ίδιοι μας βρίσκουν πολύ φιλικούς, φιλόξενους, εργατικούς και "όχι τεμπέληδες", όπως περιγράφουν τα ΜΜΕ της Δανίας. Τελείως διαφορετική εικόνα από ό,τι την περιγράφουν. Μάλιστα πολλοί από αυτούς έχουν έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και δήλωσαν ότι θα ξαναέρθουν και πάλι.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

>ΣΕΤΕ: Αισιοδοξία για πάνω από 18 εκατ. αφίξεις ξένων τουριστών το 2014

Αισιοδοξία για πάνω από 18 εκατ. αφίξεις το 2014 στην Ελλάδα σύμφωνα με όσα δήλωσε με αφορμή την έκθεση τουρισμού WorldTravel Market στο Λονδίνο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.

Αναλυτικά ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αυξημένες κατά 10% εμφανίζονται οι προκρατήσεις προς την χώρα μας από την Βρετανική αγορά για το 2014 σε σχέση με το 2013, από ένα πρώτο δείγμα 200.000 προκρατήσεων που αποτελούν περίπου το 10% του αναμενόμενου συνόλου επισκεπτών από την χώρα αυτή. Σε σχέση μάλιστα με τους κύριους ανταγωνιστές μας, την Ισπανία και την Τουρκία, όπου οι προκρατήσεις είναι στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, φαίνεται ότι κερδίζουμε μερίδιο αγοράς, ενώ και η Αίγυπτος παρουσιάζει σοβαρή υποχώρηση. Αυτά αποτελούν μία πρώτη θετική ένδειξη συνέχισης της φετινής δυναμικής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Η άλλη θετική ένδειξη είναι ότι έχουν προγραμματισθεί, για δεύτερη συνεχή χρονιά, επιπλέον 1.000.000 νέες αεροπορικές θέσεις προς την χώρα μας. Εάν η πορεία της Βρετανικής αγοράς εμφανισθεί και στις άλλες χώρες, όπου ακόμη δεν ξεκίνησαν ουσιαστικά οι προκρατήσεις, προδιαγράφεται ως εφικτή η επίτευξη του στόχου για το 2014 των 18 εκατ. αφίξεων και των 13 δισ. Ευρώ σε άμεσα έσοδα, μαζί με την κρουαζιέρα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χώρα να συνεχίσει να εκπέμπει εικόνα σταθερότητας, αποφασιστικότητας και προσήλωσης στην υλοποίηση των βασικών της στόχων, πράγμα για το οποίο είμαστε όλοι υπεύθυνοι».

Πηγή: : kalamata24.gr


>>06/11/2013

>Διεθνής Έκθεση Τουρισμού “Filoxenia” (Θεσσαλονίκη, 21 έως 25 Νοεμβρίου 2013)Προς Τυποποιητές Νομού Μεσσηνίας.

Σας προωθούμε συνημμένα επιστολή του "Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας" σχετικά με την συμμετοχή του στην διεθνή Έκθεση Τουρισμού "Filoxenia" που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 21 έως 25 Νοεμβρίου 2013.

Στόχος του Συλλόγου, είναι η προβολή της περιοχής και των τοπικών προϊόντων.

Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να προσφέρουν τα προϊόντα τους για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της έκθεσης να επικοινωνήσουν με το κ. Ανδρέα Ζαγάκο, Πρόεδρο του Συλλόγου στα τηλ. 2721401754 και 6932853620, έως την Παρασκευή 15/11/13 το αργότερο.

Επιστολή

>>01/11/2013

>Εκπαιδευτικά σεμινάρια το Νοέμβριο από την Ένωση Επαγγελματιών Καλλιτεχνών Φωτογράφων Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου

Μήνας εκπαίδευσης και επιμόρφωσης φωτογραφίας και κινούμενης εικόνας είναι ο Νοέμβριος για την Ένωση Επαγγελματιών Καλλιτεχνών Φωτογράφων Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου σε συνέντευξη Τύπου. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Σπ. Τασσόπουλος, συνεχίζεται η προσπάθεια επιμόρφωσης των μελών, με απώτερο σκοπό το κοινό καλό για τους επαγγελματίες της Μεσσηνίας.
Το μέλος του Δ.Σ., Νικήτας Κώτσιαρης, σημείωσε από την πλευρά του πως καταβάλλεται προσπάθεια να ανέβει το ήδη ανεβασμένο επίπεδο των πολύ καλών φωτογράφων της Μεσσηνίας, ενώ πρόσθεσε ότι όσοι διδάξουν είναι εγνωσμένης αξίας και μέσω των συγκεκριμένων σεμιναρίων οι επαγγελματίες καλλιτέχνες φωτογράφοι θα μπορέσουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ενημερωθούν σε νέους τρόπους διαχείρισης της εργασίας τους.
Τα σεμινάρια αρχίζουν από την Κυριακή με τον Νίκο Βασιλάκη να μιλά για Portrait Photography + retouching, «Adobe Bridge & Photoshop, Layers, Μάσκες και Layer modes Face και Body Retouching». Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου θα μιλήσει ο Κων. Κουτσαντώνης (Business Development Manager MBA Candidate - London Metropolitan Business School Grass Valley EDIUS Silver Certified Trainer), για την «αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων στην εικονοληψία και το μοντάζ» και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου ο Γιάννης Σκοπετέας (Λέκτορας σκηνοθεσίας και σεναριογραφίας στις Ψηφιακές Οπτικοακουστικές Tέχνες, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) με θέμα «Σχεδιασμός και αφήγηση στα οπτικοακουστικά έργα μικρής διάρκειας».
Στις 16 και 17 Νοεμβρίου θα μιλήσει ο Σωτ. Τσακανίκας (διακεκριμένος φωτογράφος γάμου) με θέμα «Ολοκληρωμένη διαχείριση φωτογραφίας γάμου και εύρεση προσωπικού style». Τέλος, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου θα μιλήσει ο Kωστής Aντωνιάδης (καθηγητής στο Τμήμα Φωτογραφίας στο ΑΤΕΙ Αθηνών) «Περί μεθοδολογίας».
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα παραλάβουν κατά τη λήξη βεβαίωση επιμόρφωσης. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Elite. Για οποιαδήποτε λεπτομέρεια και κράτηση θέσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το γραμματέα Χρόνη Χρονόπουλο στο τηλέφωνο 27210 29001 (σε ώρες εργασίας) ή με τον επιμελητή Νικήτα Κώτσιαρη στο τηλέφωνο 6944591151.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος